Arama

Lokman Hekim - Tek Mesaj #6

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Ekim 2012       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Peygamber ve ya veli. Davud aleyhisselamın zamanında Arabistan 'ın Umman tarafında yaşadı.Davud aleyhisselamla görüşüp ondan ilim öğrendi.Davud aleyhisselama peygamberlik bildirmeden önce,müfti olan Lokman Hekim,Davud aleyhisselama peygamberlik bildirdikten sonra fetva vermeyi bıraktı.Davud aleyhisselama ümmet oldu.Kendisine hikmet verildi.Eyyüb aleyhisselamın teyzesinin oğlu olduğu da rivayet edilmektedir.Lokman ismi Kuran-ı Kerim'de geçmekte olup bir sureye (31.sure) Lokman ismi verilmiştir.Bu surenin 12. ayetinde mealen "Biz Lokman'a hikmet verdik." buyrulmaktadır.

Buradaki Hikmet tabirinin;akıl,anlayış,ilim,ilimle amel etme ve doğru karar vermek olduğu tefsir kitaplarında yazılıdır.Lokman Hakim tabiplerin piridir.Hikmetli sözleri ve oğluna verdiği nasihatler meşhurdur.Kuran-ı Kerim'de Lokman Suresi 3.ayet-i kerimede mealen;"Bir vakit Lokman oğluna öğüt vererek şöyle demişti.Yavrum!Allah'a ortak koşma,çünkü;şirk çok büyük zulümdür." buyrulmaktadır.

Lokman Hakim'e sen bu hale nasıl geldin dediklerinde "Doğru sözlü olmak,emaneti yerine getirmek,lüzumsuz söz ve işi terk etmekle." cevabını verdi.İnsanlar ondan nasihat istediler,o da şöyle nasihat etti.Dört zamanda dört şeyi korumak gerekir;namazda kalbi,halkta dili,yeme içmede boğazı,bir kimsenin evine girince ise gözü korumaktır.İki şeyi hatırdan hiç bir zaman çıkarılmamalıdır.Bunlar Allah'ı tealanın büyüklüğü ve ölümdür.İki şeyi de tamamen unutmaya çalışılmalıdır.Bunlar da bir kimseye yapılan iyilik ile,dost ve yakınlardan gelen kötülüktür.

Lokman Hakim'im oğluna nasihatlerinden bir kısımı şöyledir:
"Ey oğlum!Dünya derin deniz gibidir.Çok insanlar orada boğulmuştur.Geminin takva,yükün,iman,halin tevekkül olsun.Umulur ki kurtulursun."

"Ey oğlum!Seçilmiş kullara teslim ol.Kötülere dost olma."

"Ey oğlum!Yalandan çok sakın.Çünkü;dinini bozar ve insanlar yanında mürrivetini azaltır.Bununla hayanı,değerini ve makamını kaybedersin."

"Ey oğlum!Tövbeyi yarına bırakma.Çünkü;ölüm ansızın gelip yakalar."

"Ey oğlum!Sükut etmekle pişman olunmaz.Söz Gümüşse sükut altındır."

"Ey oğlum!Merhamet eden merhamet bulur.Sükut eden selamete erer,hayır söyleyen kar eder,kötü konuşan günahkar olur,diline hakim olmayan pişman olur."
Son düzenleyen Baturalp; 8 Kasım 2016 18:01 Sebep: sayfa düzeni