Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
21:13, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Perşembe, 11 Aralık 2025 - 21:15
Arama
MaviKaranlık Forum
Peche Melba (Peşmelba) Tarifi
-
Tek Mesaj #1
Mira
VIP
VIP Üye
31 Ekim 2012
Mesaj
#1
VIP
VIP Üye
Tatlılar - Peche Melba
(Peşmelba)
MsXLabs.org
Malzemeler
(6 kişilik)
1/4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1 çay kaşığı vanilya 3 şeftali
Sos için
2 su bardağı frambuaz veya çilek
1 yemek kaşığı limon suyu
Servis için
Vanilyalı dondurma
Nane yaprağı
Böğürtlen sos
Yapılışı
Şeftalileri soyup ortadan ikiye ayırın.
Bir tencerenin içinde su ve şeker ile birlikte orta ateşte pişirin.
Sos malzemelerini mutfak robotunda püre haline getirin.
Şeftalileri servis tabağına alın ve üzerine vanilyalı dondurma yerleştirip en üste sos gezdirin.
Nane yaprağı ve böğürtlen taneleriyle süsleyerek servis yapın.
Dame Nellie Melba ve Peche Melba (Peşmelba) tatlısının öyküsü...
Öte yanda, 19. yüzyıl Londrası, endüstri çağının önde gelen metropolüydü. Kra
liçe Victoria döneminde kent, sömürgelerden akan gelirle büyük zenginliğe kavuşmuştu. 1889
'd
a Thames Nehri yakınında Savoy adlı çok lüks bir otel açıldı. Dünyanın belli başlı zenginleri, soylu ile ünlüleri oteli ilk gününden doldurdu.
Çağın en tanınmış otelcisi Cesar Ritz burayı yönetiyor, büyük Fransız şef Auguste Escoffier mutfakta mucizeler yaratıyordu. Daha yaşamını sürdürürken ''Aşçıların Kralı'' olarak anılan Escoffier, Fransız mutfağını dünya çapında üne kavuşturmuştu. Ülkesinin yemek geleneklerinden uzaklaşmadan, sayısız yeni yemek tanımı oluşturuyordu. Onun yarattığı yemekler hafif, zengin aromalı, lezzetliydi.
Escoffier 63 yıl süreyle Avrupa’nın en iyi mutfaklarında çalıştı. Bu bir rekordu. Hepsinden önemlisi, daha ilk günden başlıyarak kendi buluşu olan yemeklerin, sosların, tatlıların tanımlarını kayda geçirdi.
Bu kadarla da kalmadı; lüks oteller ile dönemin transatlantiklerindeki kötü havalandırılan, karanlık, yetersiz mutfakların yeniden düzenlenmesini sağladı. Mutfak ekibine hiyerarşik bir düzen getirdi, herkese belli bir alanda sorumluluk verdi. Böylelikle onun bir buyruğuyla, sayıları 80′den fazla mutfak ekibi disiplin içinde çalışıyordu. Ancak büyük aşçı, yemek yapmanın bir sanat olduğunu da hiçbir zaman göz ardı etmedi.
Günlerden bir gün, galiba 1892 ya da 1893 yıllarından birindeydi, Dame Nellie Melba Londra Covent Garden sahnesinde Wagner’in Lohengrin operasında büyük bir başarıyla oynadı. Bu zaferi kutlamak için Orléans Dükü Savoy Otelde bir akşam yemeği şöleni verdi. Bu şölen için otelin Fransız şefi Auguste Escoffier yeni bir tatlı yaptı. Adını da Pêche Melba koydu.
Ancak bu konuda, olayın değişik bir biçimde geliştiğini anlatan başka bir öykü de bilinip, anlatılmaktadır.
Buna göre, Dame Nellie Melba Wagner'in Lohengrin operasında rol alacaktı. Bu temsil için Escoffier'ye en ön sıradan bir davetiye gönderdi. Ertesi akşam da bu müzik ziyafetinin altında kalmak istemeyen Escoffier, Melba'yı Savoy'a davet etti,
Çağrıya olumlu yanıt veren Nellie Melba, otelde şefin çalışma yeri olan mutfağa da, onu onurlandırmak için gitti. Orada yapılan konuşmalar sırasında Melba yaptığı ters bir hareketle büyük bir vanilyalı dondurma kabının şeftali kompostosu üzerine devrilmesine neden oldu. Bunu gören Auguste Escoffier de yeni bir tatlı icat ederek adına ''Pêche Melba'' demiştir. Böylece hem malzeme ziyan olmamış, hem de olaya çok üzülen Nellie Melba avunç (teselli) bulmuş oldu.
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Bu mesajı
1
üye beğendi.
theMira
Cevapla
Kapat
Saat: 21:15
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...