Arama


buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
31 Ekim 2012       Mesaj #1
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Damar
Canlılarda, içinde kan ve lenf gibi sıvıların dolaştığı ince boru, bitkilerde, özsu taşıyan borucuk.
Ad:  damar nedir.jpg
Gösterim: 10531
Boyut:  60.9 KB

Canlılardaki damarlar esnek kanallardır. Yumuşak dokudan oluşmuştur. İşlevleri açısından atardamarlar, kılcaldamarlar olarak üçe ayrılır. Ameliyatlarda kesilen noktalardan fazla kan akmasını önlemek için damarlar özel mandallarla tutturulur. Tıptaki son gelişmeler sayesinde damar ameliyatları da kolaylaşmıştır. Dolaşım sisteminin en önemli iki parçasından biri kalp, ötekisi damarlardır.

Toplar Damar

Kanı, vücudun her yanından kalbe taşıyan damar.
Çeperi atardamarlardan daha ince ve çapı daha geniştir. İçinde yer yer, kanın geri dönmesini engelleyecek kapakçıklar bulunur. Toplardamarlar üç tabakadan oluşurlar. En içte epitel hücrelerinden oluşan içzar, ortada kas tabakası ve en dışta da bağdokudan oluşan dış tabaka vardır.

Toplardamarlar, genellikle atardamarları izlerler. Bunlarda kan akışı kılcaldamarlardan sürekli gelen kanın ve kasların kasılmasının yarattığı basınçla sağlanır. Toplardamarlarla vücuttan toplanan kan, alt ve üst ana taplardamarlar ve kapı toplardamarından geçerek kalbe ulaşır. Alt ana toplardamar vücudun alt bölgesinden, üst ana toplardamar üst bölgesinden, kapı toplardamarıysa iç organlardan gelen kanı toplar. Akciğerlerdeki kanı kalbe getiren toplardamarların rolüyse değişiktir. Bunlar temiz kan taşırlar. Akciğerlerden gelen kan, akciğer toplardamarı yoluyla kalbe girer. Kan dolaşımından başka lenf dolaşımında da toplardamarlar vardır.

Kılcal Damar
Dolaşım sistemindeki en ince kan damarları. Bunlar atardamarların son dallarıyla toplardamarların ilk dallarını birleştirirler. Yalnız mikroskopla görülebilirler. Çapları 0,007 mm. ile 0,150 mm. arasında değişir. Bütün vücutta sık bir ağ tabakası oluştururlar. Çeperleri çok incedir. Kanın taşıdığı besinler bu çeperlerden geçerek dokulara girer, metabolizma artıkları da aynı yolla kana karışır. Akciğerlerde oksijenin kana karışması ve karbon dioksitin kandan atılması da gene kılcaldamarlar yoluyla olur. Vücuttaki başka birtakım artıklar da böbrek, bağırsak ve deri kılcaldamarlarından geçerek dışarı atılırlar.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 12 Mayıs 2016 16:32
In science we trust.