Arama

Damar Nedir - Damarların Yapısı ve Görevleri

Güncelleme: 3 Mart 2017 Gösterim: 30.960 Cevap: 5
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
31 Ekim 2012       Mesaj #1
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Damar
Canlılarda, içinde kan ve lenf gibi sıvıların dolaştığı ince boru, bitkilerde, özsu taşıyan borucuk.
Ad:  damar nedir.jpg
Gösterim: 10511
Boyut:  60.9 KB

Sponsorlu Bağlantılar
Canlılardaki damarlar esnek kanallardır. Yumuşak dokudan oluşmuştur. İşlevleri açısından atardamarlar, kılcaldamarlar olarak üçe ayrılır. Ameliyatlarda kesilen noktalardan fazla kan akmasını önlemek için damarlar özel mandallarla tutturulur. Tıptaki son gelişmeler sayesinde damar ameliyatları da kolaylaşmıştır. Dolaşım sisteminin en önemli iki parçasından biri kalp, ötekisi damarlardır.

Toplar Damar

Kanı, vücudun her yanından kalbe taşıyan damar.
Çeperi atardamarlardan daha ince ve çapı daha geniştir. İçinde yer yer, kanın geri dönmesini engelleyecek kapakçıklar bulunur. Toplardamarlar üç tabakadan oluşurlar. En içte epitel hücrelerinden oluşan içzar, ortada kas tabakası ve en dışta da bağdokudan oluşan dış tabaka vardır.

Toplardamarlar, genellikle atardamarları izlerler. Bunlarda kan akışı kılcaldamarlardan sürekli gelen kanın ve kasların kasılmasının yarattığı basınçla sağlanır. Toplardamarlarla vücuttan toplanan kan, alt ve üst ana taplardamarlar ve kapı toplardamarından geçerek kalbe ulaşır. Alt ana toplardamar vücudun alt bölgesinden, üst ana toplardamar üst bölgesinden, kapı toplardamarıysa iç organlardan gelen kanı toplar. Akciğerlerdeki kanı kalbe getiren toplardamarların rolüyse değişiktir. Bunlar temiz kan taşırlar. Akciğerlerden gelen kan, akciğer toplardamarı yoluyla kalbe girer. Kan dolaşımından başka lenf dolaşımında da toplardamarlar vardır.

Kılcal Damar
Dolaşım sistemindeki en ince kan damarları. Bunlar atardamarların son dallarıyla toplardamarların ilk dallarını birleştirirler. Yalnız mikroskopla görülebilirler. Çapları 0,007 mm. ile 0,150 mm. arasında değişir. Bütün vücutta sık bir ağ tabakası oluştururlar. Çeperleri çok incedir. Kanın taşıdığı besinler bu çeperlerden geçerek dokulara girer, metabolizma artıkları da aynı yolla kana karışır. Akciğerlerde oksijenin kana karışması ve karbon dioksitin kandan atılması da gene kılcaldamarlar yoluyla olur. Vücuttaki başka birtakım artıklar da böbrek, bağırsak ve deri kılcaldamarlarından geçerek dışarı atılırlar.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 12 Mayıs 2016 16:32
In science we trust.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
14 Aralık 2012       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Damarlar
Kalp genel olarak incelendiği zaman üzerinde birtakım kan damarları görülür. Bunlardan bir bölümü kanı diğer organlardan kalbe, bir bölümü de kanı kalpten diğer organlara taşıyan damarlardır. Kanı kalpten organlara taşıyan damarlara atardamarlar, organlardan kalbe getiren damarlara ise toplardamarlar adı verilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Kan Damarları Çeşitleri

Atardamarlar, Atardamarın Görevi


En kalın kan damar, atardamar, sol karıncıktan çıkar ve aort alır. Bu atardamarın karıncıktan çıkış ağzında üçlü bir sigma kapakçığı bulunur. Bu kapakçık kanın aorttan sol karıncığa geri dönmesine engel olur. Aort, kalpten uzaklaştıkça çeşitli organlara doğru kollar vererek vücudun en uzak yerlerine kadar ulaşır ve kan iletir. Akciğer atardamarı sağ karıncıktan çıkar ve akciğerlere doğru uzanır. Bu damarın çıkış ağzında da üçlü bir sigma kapakçığı bulunur. Akciğer atardamarının çıkışındaki sigma kapakçığı kanın tekrar sağ karıncığa dönüşünü engeller.

Toplardamarlar, Toplardamarın Görevi


Toplardamarlar, üst ana ve alt ana toplardamarı olarak ikiye ayrılır. Her iki damar da vücudun üst ve alt bölümlerindeki kanı toplayıp kalbin sağ kulakçığına getirir. Ayrıca, akciğerlerden oksijenlenmiş kanı getiren ve sol kulakçığa açılan 4 adet akciğer toplardamarı vardır.

Kılcal damarlar (kapiller), Kılcal Damarların Görevi


Kılcal damarlar, çapları çok ince damarlardır. Kılcal damarlar dokuların içine yayılıp, kılcal damar ağlarını oluşturarak vücudun en küçük hücrelerine kadar kanın iletimini sağlarlar (atardamar kılcalları). Hücrelerden aynı yolla kanı toplayan yine kılcal damarlardır (toplardamar kılcalları).

Damarlar hangi renktir


Kanımızın içinde oksijen moleküllerini tutup, damarlarda taşıyarak, hedefe ulaşıldığında bırakan özel bir molekül vardır. Kırmızı kan hücrelerini, yani alyuvarları çevreleyen ve aslında demir içeren bir protein olan hemoglobin, oksijenle birleşerek bilinen parlak kan rengini oluşturur.
Kanımız hücrelerde oksijeni terk edip, karbondioksiti alıp geri dönerken yani toplardamarlarımızda iken rengi koyu kırmızı hatta biraz mora yakındır. Damarlarımızın çeperleri ve kan hücreleri renksiz olduklarından, kanın rengini veya renginin tonunu içinde oksijen olup olmaması tayin eder.
Damarlarımızın mavi renkte görünmesi, vücudumuza gelen ışığın bir kısmının derimizde emilmesi, bir kısmının da yansıtılması ile ilgilidir. Derimizde mavi renk gibi yüksek enerjiye sahip dalga boyundaki ışıklar daha çok yansıtılıp gözümüze geldiği için damarlarımız mavi renkte görülür.
Son düzenleyen Safi; 13 Mayıs 2016 03:32
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Mayıs 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
DAMARLARIN YAPISI VE İŞLEVLERİ
Damarlar (vasa); kanın dolaştığı boru şeklindeki yapılardır. Damarlar atardamarlar (arteriae/ arterler), toplardamarlar (venae/venler) ve kılcal damarlar (kapiller) olarak üç grupta incelenir.

Arterler
Kalpten pompalanan kanı vücut hücrelerine taşıyan damarlara arter denir. Akciğer atardamarı (arteria pulmonalisler) hariç diğer arterler temiz kan (oksijen yönünden zengin) taşır. Arterlerin duvarları kalın kas ve elastik doku tabakasından yapılmış olup lümenleri dardır. Duvarları venlere göre daha kalındır çünkü arterlerdeki kan basıncı venlere göre daha yüksektir.
Arterlerde kanın akış yönü kalpten çevreye doğrudur. Arterlerin çapları merkezden perifere doğru incelir. Çapları küçülen ve kas dokusu kuvvetlenen arterlere arteriol denir. Arterioller içinden kan geçerken kan akımına karşı direnç gösterirler. Bu dirence periferik direnç denir.

Arterler üç tabakadan oluşmaktadır.
Ad:  damar1.JPG
Gösterim: 10609
Boyut:  25.3 KB
Tunica adventitia (Dış tabaka): Elastik bir zarla kaplıdır. Sempatik sistemin vazomotor sinirleri bu tabakada bulunur. Orta tabakadaki gevşeme daralma buradan yönetilir.
Tunica media (Orta tabaka): Düz kas, kollagen ve elastik liflerden oluşur. Arterlerin en kalın tabakasıdır. Bu tabaka arterlerin daralmasını (vazokonstriksiyon) veya gevşemesini (vazodilatasyon) sağlar.
Tunica intima (İç tabaka): Endotel hücrelerden oluşur. Bu hücreler damar içi kayganlığı sağlar ve böylece pıhtılaşmayı önler.

İnsan vücudundaki büyük arterler aşağıda verilmiştir.
Ad:  damar2.JPG
Gösterim: 14318
Boyut:  79.4 KB

Truncus Pulmonalis (Pulmonal Arter, Akciğer Atardamarı)
Truncus pulmonalis, kalbin sağ ventrikülünden çıkarak aortun yükselen parçasının önünden yukarıya doğru döner ve aort kemeri altına kadar gelir. Burada a. pulmonalis dextra ve a. pulmonalis sinistra adında sağ ve sol iki kola ayrılır. A. pulmonalis dextra sağ akciğerin üst ve orta loplarına dallar verir. A. pulmonalis sinistra ise sol akciğerin üç lobuna dallar verir.
Ad:  damar3.JPG
Gösterim: 10989
Boyut:  42.2 KB
Truncus pulmonalis venöz kanı temizlenmek üzere akciğerlere götürür. Venöz kan taşıyan tek arterdir. Kalp ve akciğer arasındaki bu damar küçük dolaşıma dâhildir.

Aorta
İnsan vücudundaki en büyük arter aorttur. Sol ventrikülden çıkış yapan aort, karın içinde 4. bel omuru hizasında iki ana iliak artere ( A. iliaca communis dextra ve sinistra) ayrılarak sonlanır. Aortanın uzunluğu 45 cm’dir. Başlangıçta 3 cm olan çapı, uç dallarda 1.5 cm’ye kadar iner. Aorta, içindeki oksijenli kanı tüm organlara dokulara ve hücrelere arteriol ve kapillere ayrılarak iletir. Aorta üç bölümde incelenir.
Ad:  damar4.JPG
Gösterim: 15667
Boyut:  32.3 KB
aortun bölümleri
  • Pars ascendes (aortun çıkan parçası)
  • Arcus aorta (aort kemeri)
  • Pars dessendes (aortun inen parçası)
Pars Ascendes (Aortanın çıkan parçası)
Aortanın sol ventrikülden ilk çıkış yaptığı yerdir. Kalbin dış tabakası olan perikart zan ile sarılıdır. Pars ascendes 1. sol sternocosteal eklem hizasına kadar yükselir. Bu bölümden seminular valvulun (aort kapağı) hemen üstünde kalbi besleyen a. coronaria cordis sinistra (sol koroner arter), a. coroneria cordis dextra (sağ koroner arter) çıkar.

Arcus Aorta (Aort Kemeri)
Aortanın çıkan parçasından sonra perikardı geçince başlayan bölümüdür. 4. göğüs omuruna kadar uzanır. Arcus aortadan üç önemli ve büyük arter ayrılır. Ayrılan arterler başın ve üst ekstremitelerin kanlanmasının sağlar. Arcus aortadan ayrılan arterler sağdan sola doğru şunlardır:
  • Truncus brachiocephalicus (kol-baş arteri)
  • Arteria carotis communis sinistra (sol şah damarı)
  • Arteria subclavia sinistra (sol köprücükaltı atardamarı)
Ad:  damar5.JPG
Gösterim: 13837
Boyut:  36.5 KB
Aort kemerinden ayrılan arterler


Truncus brachiocephalicus (Kol-baş arteri): Aortanın çıkan parçası ile aort kemerinin yatay olarak birleştiği yerden ayrılır ve sağ sternoclavicular eklemin arka yüzünde iki dala ayrılır. Bu dallar a. subclavia dextra (sağ köprücük altı atardamarı) ve a. carotis communis dextra (sağ ana karotis atardamarı )dır.

A. carotis communis (Şah damar): Sağda truncus brachiocephalicusdan, solda doğrudan aort kemerinden çıkar ve dallara ayrılır. Beynin, başın saçlı derisinin ve yüzün kanlanmasını sağlar. Bu arterlerin her ikisi de troid kıkırdağın üst kenarında a. carotis externa (dış karotis atardamarı) ve a. carotis interna (iç karotis atardamarı) olarak iki dala ayrılır.
Ad:  damar6.JPG
Gösterim: 13679
Boyut:  32.1 KB
Eksternal karotis arterin dalları


A. carotis externa (Dış karotis atardamarı): Bu arterin uç kolları: a. temporalis, a. superfaciyalis, a. maksillaristir. Bunların yan dalları tiroide, yüze, yutağa, prevertebral kaslara, art kafaya, kulağa, kulak altı tükürük bezine ve çiğneme kaslarına yayılır.
A. carotis interna (İç karotis atardamarı): Boyunda ve yüzde dallar vermeden kafa boşluğu içine girer. Burada dallar verir. Verdiği dallarla beynin bir bölümü ile tüm gözün (a. ophtalmica) oluşumlarının ve burun boşluklarının kanlanmasını sağlar.

A. subclavia: Sağdaki truncus brachiocephalicusdan soldaki arcus aortadan çıkar. A. subclavia sırt, göğüs kasları, üst yanlar ve beynin kanlanmasını sağlayan çeşitli dallar verir. A. subclaviadan ayrılan arterler şunlardır:

A. vertebralis (Omur atardamarı): Bu arter a. subclaviadan çıktıktan sonra boyun omurlarının yatay çıkıntılarının delikleri içinden ilerleyerek foromen magnumdan geçerek kafa boşluğuna girer. Omurlara, omuriliğe, ponsa ve beyinciğe dallar verir. Her iki yandan yukarı doğru yükselen a. vertebralisler kafatası içine girdikten sonra birleşerek a. basillarisi oluşturur. A. basillarisin dallarıyla a. carotis internanın dalları beynin tabanında ağızlaşarak yedi köşeli poligonal bir arter halkası oluşturur. Bu oluşuma willis poligonu denir. Bu arter poligonu beynin beslenmesi bakımından önemlidir.
Ad:  damar7.JPG
Gösterim: 11518
Boyut:  31.3 KB

A. axillaris (Koltuk altı atardamarı): Meme, göğüs kasları ve scapula bölgesine dallar verir. Koltukaltı çukurundan sonra aşağı doğru ilerler ve kolda a. brachialis adını alır.
A. brachialis (Kol atardamarı): A. brachialis kol kaslarına dağılır. Dirsek ön bölgesinde dirsek ekleminin 1 cm aşağısında a. radialis ve a. ulnaris olarak iki dala ayrılır. Tansiyon genellikle bu arterden alınır. Bu arterler ön kol kaslarına, el bileğine ve ele uç dallar verir.
Ad:  damar8.JPG
Gösterim: 13730
Boyut:  32.1 KB

Pars Descendes
Aortanın inen parçasıdır. Arcus aortadan sonra 4. göğüs omuru hizasından başlar 4. bel omuru hizasına kadar uzanır. Omurganın sol yanından aşağı inerken sağa kayar, daha sonra vertebralara parelel olarak devam eder. Pars descendes göğüs aortu (aorta thoracica) ve karın aortu (aorta abdominalis) olarak iki kısma ayrılır.
Aorta thoracica (Göğüs aortu): Arcus aortanın bittiği 4. göğüs omurundan başlar aortun diafragmadaki hiatus aorticusa (12. göğüs omuru hizası) kadar devam eder. Aorta thoracicadan göğüs bölümünde bulunan organlara (özofagusa, perikarda, bronşlara ve kaburgalara) dallar ayrılır.
Aorta abdominalis (Karın aortu): Diaframanın aort deliğinden 12. göğüs omuru hizasından başlar, 4. bel omuru hizasında ana iliak arterlere ayrılarak sonlanır. Aorta abdominalisin dalları karın ve pelvis organlarına gider.
Ad:  damar9.JPG
Gösterim: 14319
Boyut:  65.6 KB

Aorta abdominalisden ayrılan arterler şunlardır:
A. Phrenica inferior (Diaframa atardamarı): Diyafragmayı besler. Bu arter böbrek üstü bezine de dallar verir.
A. lumbales (Bel atardamarı): Dört çift arterdir. Kaslara ve omuriliğe dallar verir.
Truncus coeliacus: Aorta abdominalisin 12. göğüs omuru ile 1.bel omuru hizasından çıkan 1 cm uzunluğunda kısa kalın koludur. Bu arter üç önemli dal verir. Bunlar:
  1. A. gastrica sinistra: Midenin kanlanmasını sağlar.
  2. A. hepatica communis: Karaciğerin kanlanmasını sağlar.
  3. A. lienalis: Pankreas ve dalağın kanlanmasını sağlar.
• A. mesenterica superior: Çöliak arterin yaklaşık 1cm aşağısından karın aortundan çıkar. İnce ve kalın bağırsakların kanlanmasını sağlar.
• A. mesenterica inferior: Kalın bağırsağın son iki bölümünün (sigmoid kolon ve rektum) kanlanmasını sağlar.
• A. suprarenalis media: Böbrek üstü bezi orta atardamarıdır.
• A. renalis: Böbrek atardamarıdır. L1-2 hizasından çıkar. Karın aortunun en büyük çift dalıdır.
• A. testicularis/ A. ovarica: Erkeklerde testislerin, kadınlarda ovariumların kanlanmasını sağlayan çift arterdir.
• A. sacralis media: Sakral orta atardamarıdır. Sakrumun kanlanmasını sağlar. 

Ad:  damar10.JPG
Gösterim: 9820
Boyut:  27.6 KB
Aorta abdominalis, 4. bel omuru hizasında bifurcatio aorta adı verilen yerde ikiye ayrılarak sonlanır. Buradan ayrılan arter ve dalları pelvis boşluğundaki organların ve alt ekstremitelerin kanlanmasını sağlar. Bu bölgeleri kanlandıran arterler şunlardır:
A. iliaca communis (Kalça ana arteri): Aorta abdominalisin 4. bel omuru hizasında iki uç dala ayrılmasıyla oluşur. Bu arterlerin sağdakine a. iliaca communis dextra, soldakine a. iliaca communis sinistra denir. Pelvis boşluğu içinde devam eden bu kalın arter dalları pelvis kemiğinin sakrum omurlarıyla birleştiği yerde iki dala ayrılır. Bunlar:
A. ilica interna (Kalça iç atardamarı): Pelvis boşluğu içinde bulunan organlara (genital organlar ve duvarlarını oluşturan yapılar), mesaneye, rektuma, umblikal bölgeye ve pelvis çevresini oluşturan kaslara dallar verir.
A. iliaca externa (Kalça dış atardamarı): Alt ekstremitelerin kanlanmasını sağlar. Ayak parmaklarına kadar uzanır. Geçtiği ve kanlandırdığı bölgeye göre adı değişir. A.iliaca externa uyluk ön bölümüne geldiğinde a. femoralis adını alır. Bu arter uylukta aşağıya doğru ilerler diz ardı çukuruna ulaşır ve a. poplitea adını alır. A. poplitea diz ardı çukurunun aşağısında a. tibialis posterior ve a. tibialis anterior adı verilen dallara ayrılır. Bu iki arterin devam eden dalları aracılığıyla bacak ve ayak bölümünün kanlanması sağlanır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Mayıs 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Venler
Dokulardan kirlenmiş kanı toplayarak kalbe getiren damarlardır. Akciğer toplardamarı (vena pulmonalisler) hariç diğer venler kirli kan taşır. Büyük dolaşımda venler periferden aldıkları venöz kanı kalbin sağ atriumuna getirir. Küçük dolaşımda ise arterial kanı akciğerlerden alarak sol atriuma getirir.
Venler vücutta dağılırken genellikle bir arterle birlikte seyreder ve birlikte ilerledikleri artere paralel isim alır. Örnek: A. pulmonalis, V. pulmonalis
Ad:  damar11.JPG
Gösterim: 7903
Boyut:  19.0 KB
Venin içindeki valvüller

Ven duvarları arterlere oranla daha incedir. Venler periferden venüller olarak başlar. Kalbe yaklaştıkça kalınlaşır. Kalp düzleminden aşağıda kalan venlerde kanın kalbe doğru akışını sağlayan valvüller (kapaklar) bulunur. Bu valvüller açılıp kapanarak kanın venlerden geri dönüşünü engeller ve böylece kan akışı kalbe doğru olur. Kalp seviyesinin üstünde ve çapı 2 mm’den küçük venlerde valvül yoktur. Venlerin duvar yapısı arterlerde olduğu gibi üç tabakadan oluşmuştur. Vucuttaki bütün venler vena cava superior ve vena cava inferiora bağlanır ve kalbe bu venler aracılığı ile giriş yapar.
Ad:  damar12.JPG
Gösterim: 8549
Boyut:  77.8 KB

Vena Cava Superior
Vücudun üst yarısının (baş, boyun, göğüs, üst ekstremiteler) venöz kanını toplayarak kalbin sağ atriumuna açılır. 8 cm uzunluğunda, 2 cm çapında kalın kapakcık içermeyen bir vendir. Bu ven V. brachiocephalica sinistra ve V. brachiocephalica dextranın birleşmesiyle oluşur.
V. brachiocephalica (Kol-baş toplardamarı): Vücudun orta düzleminin sağında ve solunda iki adet bulunur. V. brachocephalica dekstra ve V. brachocephalica sinistranın birleşmesiyle oluşur. V. brachocephalica dekstra ve sinistra bulundukları taraftaki V. jugularis interna ile V. subclavianın birleşmesinden meydana gelir. V. jugularis interna ile V. subclavianın birleştikleri yere angulus venosus veya pirogoff açısı denir. Baş, boyun ve üst taraf venleri bu toplardamarla birleşir ve daha sonra vena cava superiora katılır.
V. jugularis interna (İç boyun toplardamarı): Beynin, boynun ve yüzün yüzeyel venleriyle başlangıç yapar. Buraların venöz kanını topladıktan sonra boynun sağ ve solundan aşağıya iner ve V. brachocephalicaya katılır.
V. jugularis externa (Dış boyun toplardamarı): Kafanın dış kısmının ve yüzün derin plandaki venöz kanını toplayarak V. subclaviaya açılır.
V. subclavia (Köprücük altı toplardamarı): Köprücük kemiklerinin alt kenarlarında yer alan V. axillaristen başlar. Her iki tarafta V. jugularis interna ile birleşir ve V. brachocephalicaya katılır.
Ad:  damar13.JPG
Gösterim: 48453
Boyut:  41.1 KB
V. subclaviaya katılan üst ekstremite yenleri yüzeyel ve derin venler olarak ikiye ayrılır. Üst ekstremitelerin derin yenleri şunlardır:
• V. axillaris: Ön kolun yüzeyel venlerinden V. basilicanın koltuk altı çukurundan itibaren devamıdır. V. subclaviaya kadar devam eder.
V. brachialis: Aynı addaki artere eşlik eder.
• V. radialis: Ön kolun ve elin dış yanının venöz kanını toplar. V. brachialise kadar devam eder.
• V. ulnaris: Ön kolun ve elin iç yanının venöz kanını toplar. V. brachialise kadar devam eder.

Üst ekstremitelerin yüzeyel venleri şunlardır:
• V. cephalica: El sırtı dış yan ucundan başlar ön kol ön yüzüne gelir ve ön kolun dış yanı boyunca dirsek önüne doğru ilerler. Kol dış yan boyunca devam ederek V. axillarise açılır.
• V. basilica: El sırtı iç yan ucundan başlar. Kol iç yan boyunca yukarı doğru ilerleyerek V. axillarise açılır.
• V. mediana cubiti: Dirsek ön kısmında aşağıdan yukarı doğru uzanan sefalik ve basilik venleri birleştiren vendir.
• V. mediana antebrachi: Ön kolun iç yana yakın taraftan yukarı doğru uzanarak V. mediana cubiti V. vena basilica ile birleşir.
Damar içi enjeksiyon (I.V) ve kan almak için en çok ön kolun yüzeyel venleri kullanılır.

Vena Cava İnferior
Vücudun diyafragma altında kalan venleri, kirli kanı toplayarak V. cava inferiora getirirler. V. cava inferior kalbin sağ atriumuna açılır. Bu ana ven, V. iliaca communis dextra ve V. iliaca communus sinistranın 5. bel omuru hizasında birleşmesinden meydana gelir. Ortalama 25 cm uzunluğunda vücudun en büyük venidir.
Vena cava inferiora katılan venler şunlardır:
V. lumbales: Aynı addaki arterlere eşlik ederler. Sağda ve solda ikişer tanedir.
V. renalis (Böbrek veni): Sağda ve solda birer tanedir.
V. suprarenalis dextra: Sağ böbrek üstü bezi venidir.
V. phrenicae inferior: Aynı addaki arterlerlere eşlik eder. Diafragma venidir.
V. hepatica: Karaciğer venidir.
V. portae (Kapı veni) : Sindirim sistemi organlarından bağırsaklar, mide, dalak ve pankreas venleri önce kendi aralarında birleşerek bir ven kütüğü oluştururlar. Karaciğerin alt yüzü ve pankreas civarında meydana gelen bu kütüğe V. portae adı verilir. 
Ad:  damar14.JPG
Gösterim: 19566
Boyut:  44.2 KB

Alt ekstremitelerin ve pelvisin venöz kanı en son vena iliaca communislerde toplanır ve bu damarlar aracılığıyla V. cava inferiora katılır. Bu bölgelerin venöz kanını toplayan venler şunlardır:
V. iliaca communis (Kalça veni): Bu ven her iki tarafta V. iliaca extema ve V. iliaca internanın birleşmesinden oluşur. V. iliaca interna, pelvis ve dış genital organlarının kanını toplar. V. iliaca externa ise alt ekstremitelerin kanını toplar.

Alt ekstremite venleri üst ekstremitelerde olduğu gibi derin ve yüzeyel olmak üzere ikiye ayrılır. Alt ekstremitelerin derin venleri arterlerle aynı adı alarak periferden merkeze doğru V. tibialis anterior ve V.tibialis posterior, V. poplitea, V. femoralis olarak V. iliaca externaya katılır. Alt ekstremitelerin yüzeyel venleri V. saphena magna ve V. saphena parvadır.
V. saphena magna (Büyük safen ven): Ayak başparmağı dorsal yüzünden başlayıp bacağın ve uyluğun ön iç tarafından yukarı doğru ilerleyerek V. femoralise açılır. Vücudun en uzun veni olan büyük safen veni ortalama 80 cm kadardır. Bu vene bacak ve uyluk bölgesinden birçok yüzeysel ven açılmaktadır.
V. saphena parva (Küçük safen ven): Bu ven ayak küçük parmağından başlar. Bacağın ortası boyunca ilerleyerek diz ardında V. popliteaye açılır.
Ad:  damar15.JPG
Gösterim: 23355
Boyut:  51.3 KB

Kapiller (Kılcal Damarlar)
Kapiller, ince çaplı ve ince duvarlı damarlardır. Çeperleri yarı geçirgendir. Arterlerin dokulara ulaştığı en ince uçlarına arter kapilleri, venlerin başlangıç yaptığı en ince uçlarına ven kapilleri denir. Arter ve ven kapilleri yer yer anastomaz yapar. Bu anastomaz yerleri bir yumağa benzer, madde geçişleri buralarda olur. Arter kapilleri kalpten büyük arterlere pompalanan oksijen ve besin maddelerinden zengin kanın, hücreler arası sıvıya taşınmasını sağlar. Ven kapilleri ise hücrelerdeki atık maddeleri ve karbondioksitin alınmasını sağlar.
Ad:  damar16.JPG
Gösterim: 15092
Boyut:  25.6 KB

Kan Basıncı (Tansiyon)
Dolaşım sisteminin işlevlerinden biri de damarlar içinde belli hızda ve sürekli olarak kan akımını sağlamaktır. Kalbin her sistolünde, arterlere pompalanan kan, damar yüzeyine bir basınç uygular. Kalp ventriküllerinin sistolü sonucu, kanın arter duvarlarına yaptığı basınca sistolik kan basıncı (büyük tansiyon) denir. Kalbin ventriküllerinin diastolü sırasında arter duvarlarında oluşan direnç basıncına ise diastolik kan basıncı (küçük tansiyon) denir.
Kan basıncı, cıva basıncına göre belirlenen standart birim ile tespit edilir. Normal bir erişkin insanda sistolik basınç ortalama 120 mmHg, diastolik basınç 80 mmHg olarak bilinir. İnsan organizmasının ihtiyacına göre kan akış hızı değişebilir. İhtiyaca göre oluşan bu değişikliği otonom sinir sistemi düzenler, böylece vücudun ortalama kan basıncı düzenlenmiş olur.

Nabız
Sistol esnasında, kalbin sol ventrikülünden aortta atılan kanın oluşturduğu basınç arter duvarında dalgalanmalara yol açar. Basıncın etkisiyle arterlerde oluşan dalgalanmalara nabız denir. Bir dakikalık süre içinde kalbin kasılmasıyla atılan kanın arter duvarına yaptığı basıncın sayısına nabız sayısı denir. Nabız sayısı normal insanda 60-80/dk. arasındadır. Nabız, kalbin bir dakikalık süre içerisinde arterlere kaç defa kan pompalandığının ve pompalama işleminin ritmik olup olmadığının göstergesidir. Nabız genellikle arteria radialisten (el bileğinden) alınır.

kaynak: Anatomi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Mayıs 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Kan Damarları:
Vücudunuzun her tarafı farklı çap ve farklı çeper kalınlığına sahip damarlarla kaplı- dır.Vücutta madde taşınmasını sağlayan damar çeşitleri;
  • Atardamar48638d1462812824 dolasim sistemi nedir dolasim sisteminin yapisi ve gorevleri dolassis3
  • Toplardamar
  • Kılcal damarlar olarak üçe ayrılır.
1. Atardamar:
Kalpten kanı vücuda taşıyan damarlardır.Akciğer atardamarı hariç temiz kan bulunur.Kan akışı daha hızlıdır.Kan basıncı yüksektir.Basınca dayanıklı elastiki kaslara sahip iç yüzeyi dar olan atardamarların çeperi üç tabakalıdır.Bunlar:
  • İç gömlek: Üç tabakalıdır.En içte endotel bulunur kan akışını kalaylaştırmak için kaygan bir yapıya sahiptir.Sonra bağ doku ve en dışta damarların dayanıklılığını artıran esnek lifler vardır.
  • Orta gömlek: Damar çeperini saran düz kas ile bağ dokuya ait esnek lifleri kapsar.
  • Dış gömlek: Bağ dokudan oluşur.
    48639d1462812941 dolasim sistemi nedir dolasim sisteminin yapisi ve gorevleri dolassis4
2. Toplar damarlar:
Kanı vücuttan kalbe getiren damarlardır.Toplardamarların yapısı da atardamarlarda da olduğu gibi üç tabakadan meydana gelmiştir.Ancak atardamarlardan farklı olarak dış tabakada bağ doku lifleri azdır.Orta tabakada yer alan kas doku incedir ve elastik lifler bulunmaz.Toplardamarlarda kan basıncı atardamarlardan daha düşüktür. Toplardamarların çapları atardamarlardan büyük olduğu için daha çok kan bulundurur.Akciğer toplardamarları hariç tüm toplardamarlar oksijence fakir kan bulunur.

DEVAMI Dolaşım Sistemi Nedir - Dolaşım Sisteminin Yapısı ve Görevleri
SİLENTİUM EST AURUM
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Mart 2017       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı

Bilim Adamları 3D Yazıcıyla İşlevsel Damar Ağı Oluşturdu!


San Diego'daki California Üniversitesi araştırmacıları, üç boyutlu (3D) yazıcı kullanarak işlevsel bir damar ağı oluşturmayı başardı. Araştırmacılar, önce bilgisayarda damar yapısını modelledi, daha sonra da 3D yazıcıyla polimer ve canlı hücre kullanarak damar ağı oluşturdu. Söz konusu canlı hücreler büyüyerek damar ağını biyolojik dokuyla kapladı.

Laboratuvar ortamında üretilen damarlar daha sonra fareler üzerinde denendi. Başarıyla sonuçlanan denemelerde damar ağının hayvanın kardiyovasküler sistemiyle uyum sağladığı belirlendi. Araştırmacılardan Shaochen Chen, “Organlarımızın kan damarları olmadan hayatta kalması ve işlev görmesi mümkün değil. Damarlar organ nakillerinde de en önemli sorunlardan birini oluşturuyor. 3D yazıcıyla suni ancak işlevsel damar ve organ yapımı tüm bu sorunları çözmemize yardımcı olacak." ifadelerini kullandı. Elde edilen damarların şimdilik sadece kan taşıdığına işaret eden Chen, suni damarların doğal damarlar gibi besin maddelerini de taşıması için çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

Kaynak: AA (3 Mart 2017)

Benzer Konular

29 Nisan 2018 / reyan Biyoloji
6 Nisan 2017 / Misafir Cevaplanmış
2 Mart 2017 / Keten Prenses Tıp Bilimleri
28 Nisan 2016 / ener Biyoloji
4 Haziran 2013 / reyan Biyoloji