Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Kasım 2012       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Alıntı

Haram ve helal nedir, örnek verir misiniz?

Haram: İslam dininde yapılması kesinlikle yasak olan şeylerdir. İçki içmek, kumar oynamak, faiz yemek, zina etmek, gıybet, iftira, domuz eti yemek, adam öldürmek, intihar etmek...vs gibi.

Helal: İslam dininde yapılması yasak olmayan, yapılmasında kesin olarak sakınca görülmeyen şeylerdir. İslam dininin kesin olarak onaylayıp helal kıldığı ve haram sınıfına girmeyenler helale örnek verilebilir. (Sarhoşluk vermeyen bitkileri kullanmak, temiz olup yenmesinde sakınca görülmeyen gıdalar...vs gibi.)

Önemli
Haram ve helal arasında mübah ya da mekruh olarak adlandırılan şüpheli bazı şeylerde bulunabilir. Bunlar için Ehl-i Sünnet alimlerinin görüşleri önemlidir. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) şüpheli şeylere dikkat etmek konusunda çok hassas davranmıştır.


Bu Konudaki Bir Hadis-i Şerif
“Helâl olan şeyler belli, harâm olan şeyler de bellidir. Bu ikisinin arasında, halkın birçoğunun helâl mi, harâm mı olduğunu bilmediği şüpheli şeyler vardır. Bunlardan sakınanlar, dinini ve ırzını korumuş olur. Sakınmayanlar ise zamanla harâma düşerler. Tıpkı, sürüsünü başkasına ait bir arâzinin etrafında otlatan çoban gibi ki, onun bu arâziye girme tehlikesi vardır. Dikkat edin! Her padişahın girilmesi yasak bir arâzisi vardır. Allâh'ın yasak arâzisi de harâm kıldığı şeylerdir.”
(Buhârî, Îmân, 39; Müslim, Müsâkât, 107)

Alıntı

Salih amel nedir ve salih amelin şartları nelerdir?

Salih Amel: Allah'ın rızasına uygun yapılan fiiller, ibadetlerdir. Bunun belli şartları vardır:
*Yapılan amelin Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed (S.A.V.)'in sünnetine uygun olmasıdır. Eğer uygun olmazsa yapılan amel salih değil, batıl olur.
*Sadece Allah (C.C.)'ın rızası gözetilerek yapılmalıdır.
*Amelin temelinde inanç ve gerçek iman bulunmalıdır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.