Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
9 Kasım 2012       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Tespih
MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi

450pxtasbih1924

Tespih

Türlü maddelerden boncuk biçiminde yapılmış otuz üç ya da doksan dokuz tanenin ibrişime geçirilip bağlanmasıyla yapılan halka.

Ya virt çekerken sayıyı şaşırmamak için ya da elde oyuncak gibi kullanılır. İpliğin iki ucunun birleştiği yerde uzunca bir kısım bulunur. Buna imame denir. İmamenin ucunda da kamçı (püskül) vardır. Tespihlerin ipliği, sağlam olması için, ibrişimdendir. Günümüzde naylon ipliklere dizilmiş tespihler de yapılmaktadır.

Tespihin yapılması büyük bir dikkat ve ustalık ister. İyi bir tespihte, tanelerin çok ince delinmeleri, aynı biçim ve boyda olmaları gibi özellikler aranır. Sandal ağacı, öd ağacı gibi kokulu ağaçlardan ve amberden yapılan tespihler güzel bir koku verir. Rengi tatlı bir kırmızı olan mercan tespihleri çok değerlidir. Bunların dışında zümrüt, inci, yeşim, necef, zebercet, akik, kehribar, sedef, boynuz, bağa, kuka vb. gibi bitki, ağaç, hayvan ve taşlardan yapılan tespihler de vardır.

Tespih, İslamî alışkanlıklardan biri. Allah'ın sıfatlarını tesbih ederken sayı saymak için kullanılan ve 33 veya katları kadar tanenin ipe dizilmesiyle meydana gelen halkaya denir. Pekçok dinde kullanılır. Din dışında stres atmak için çevirilir. Tespihin 11,33 ve 99 taneli olanları müslümanlar 108 taneli olanı budistlar tarafından kullanılır. Tespihin ucundaki parçaya imame denir.

Tahminlere göre Müslümanlar tespihi Budistlerden almışlar. Hıristiyanlar da Müslümanlardan Avrupa'ya. Papa V. Pius, 1596'da yazdığı yazısında, Dominikus'un 1221 yılında Avrupa'ya tespihi getirdiğini yazmıştı.İlk hristiyan tesbihleri 33 taneli olup bu 33 tane İsa Mesihin bu dünyada 33 yıl ömür sürmesini hatırlattığı için kutsal sayılmıştır.(33 sayısı ile ilgili olarak bkn. Baal)

İslamiyetin ilk yıllarında Müslümanlar tespih yerine el içinde parmaklarını sayarlarmış. Ancak Muhammed hiç kullanmamıştır. Ebu Bekir'in döneminde ilk defa kullanılmış. Bu sebepten dolayı Vehhabiler tespihi İslami olmadığı için kullanmıyorlar.

Tespih günümüzde takı olarak da, yani 'tespih çekmek' için can sıkıntısını gidermek için de kullanılıyor.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.