Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
03:24, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Çarşamba, 08 Mayıs 2024 - 03:24
Arama
MaviKaranlık Forum
Madensel tuz hangi gıdalarda bulunur?
-
Tek Mesaj #4
Mira
VIP
VIP Üye
14 Aralık 2012
Mesaj
#4
VIP
VIP Üye
Madensel Tuzlar
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Bitkisel ve hayvansal hücrelerin yapısında bulunan kalsiyum, fosfor, kükürt, manganez, demir, potasyum, sodyum vb elementlerin oluşturdukları çeşitli bileşiklerdir. Kısaca; gıda maddelerinin içinde bulunan yararlı madenlere ve minerallere madensel tuz denir. Hücrenin yapımı, besinlerin emilmesi, işe yaramayan maddelerin ayrılması gibi işlevleri vardır. Bedenimizi hücrelerimizi ve organlarımızı bunlar besler ve yaşamımızı sürdürmemizi sağlarlar. Varlıkları ömrümüzü uzattığı gibi yoklukları veya eksiklikleri ise pek çok hastalıklara yol açar. Bunlara sıra ile göz atalım.
Fosfor
75 kilo ağırlığındaki bir insanda ortalama 500 gr fosfor bulunur. Bedene ve zihne güç verir, gelişme için çok gerekli olan kalsiyum özümlemesini sağlar. En çok yumurta, peynir, süt, su ürünleri, et, balık, tahıllar, bakla, mercimek, nohut, fasulye ve patateste bulunur.
Kalsiyum
Kemikleşmeyi ve vücudun gelişimini sağlar
. E
n çok yoğurt, peynir, havuç, domates ve sütte bulunur.
Demir
Vücutta kan yapar
. B
alık, yumurta, et, tahıllar, pirinç, nohut, mercimek, patates, taze sebzelerde, havuç ve domateste bulunur.
Magnezyum
Gerilimi azaltır, yok eder
. Ci
ldi güzelleştirir, organizmamız kış aylarında bu madensel tuza daha fazla ihtiyaç duyar
. E
n çok ceviz, midye, badem, fıstık, kuru fasulye, nohut, fındık, çikolata, mercimekte bulunur. Ancak magnezyumlu besinler et, süt, yoğurt, peynir gibi hayvansal proteinlerle birlikte alınmamalıdır. Çünkü iki ayrı protein türü gibi birbirinin yararlı etkilerini engellerler.
Potasyum
Dokularımıza canlılık verir
,
besler
. T
aze sebze ve meyvelerde bulunur.
Sodyum
Dokularımızı besler canlı kalmasını sağla
r. S
ofra tuzunda
;
ayrıca kereviz, pırasa ve havuçta bulunur.
Kükürt
Vitaminlerin özümlenmesini sağlar, hücrelere ve cilde parlaklık ve canlılık verir. Et, süt, sarmısak, maydanoz, mercimek, kuru fasulye, nohut, badem ve fındık gibi besinlerde bulunur.
Kaynak:
https://www.msxlabs.org/forum/kimya/439822-madensel-tuzlar.html#ixzz2F3p8LacC
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
theMira
Cevapla
Kapat
Saat: 03:24
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...