Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Aralık 2012       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
FDA Gıda Ambalajında BPA'nın Kullanımını Yasaklamakta Geri Adım Attı

Birleşik Devletler Gıda ve İlaç Yönetimi (FDA olarak bilinir), gıda ambalajlarında bisphenol A (BPA) bileşiğinin yasaklanması için bilimsel verilerin yetersiz olduğunu belirtmiştir. Ajansın duyurusu, gıda ile temas eden malzemelerde ihtilaflı endokrin bozucu maddeyi kullanmasını yasaklamak isteyen Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi (NRDC) adresinden gelen talebe karşı geldi.FDA, yapılacak en iyi işin BPA üzerine mevcut verileri gözden geçirmeye devam etmek olduğuna karar vermiştir. Ajansın sözcüsü Doug Karas, ajansın BPA üzerine son güvenlik değerlendirmesini yapmadığına vurgu yapmıştır.

tinfoodpackagingshutter

BPA, gıdanın metal ile tepkimeye girmesini engellemek için kalay tenekelerde bir kaplama tabakası olarak kullanılmaktadır.

FDA, BPA bileşiğini birçok sağlık sorunu ile ilişkilendiren çalışmaları kabul etmekle beraber, araştırmalar hakkında ciddi sorunların ortada olduğunu belirtmektedir. FDA'ya göre, bu çalışmaların baskın bir çoğunluğu BPA'nın güvenliğini değerlendirmek için kullanılamamaktadır. Bu sınırlamalar arasında BPA'nın hayvanlara ağızdan olmayan bir yolla verilmesi de yer almaktadır, bunun anlamı da bulguların diyetteki tüketimle doğrudan eşitlenemeyecek oluşudur.

Bunun ötesinde, FDA'nın yaptığı bir araştırmaya göre küçük çocuklar için diyetteki BPA'ya maruz kalma düzeyi daha önce öngörülene oranla çok daha düşüktür. Ajansın ilk maruziyet tahminleri küçük çocuklar için günde vücut ağırlığına göre günde 2,42 µg/kg (µg/kg-vücut ağırlığı/gün) ve yetişkinler için 0,185 (µg/kg-vücut ağırlığı/gün) şeklindedir. Ancak güncellenen tahminler, küçük çocuklar için 0,2-0,4 µg/kg-vücut ağırlığı/gün ve çocuklar ile yetişkinlerde ise 0,1-0,2 µg/kg-vücut ağırlığı/gündür.


Şaşırtıcı olmayacak şekilde, Amerikan Kimya Konseyi (ACC) FDA'nın bu duyurusunu kutlarken NRDC ve diğer çevresel gruplar hayal kırıklığına uğramıştır.ACC sözcüsü Scott Jensen, “FDA'nın kararı ile cesaretlendik” diye konuşmuştur. “Bu güne kadar olan araştırma ve çalışmalar, gıda ile temas eden alanlarda BPA'nın devam eden kullanımını desteklemektedir.” diye devam eden Jensen, diğer grupların hatalarını ortaya çıkaracak şekilde, BPA üzerine mevcut çalışmaları “objektif bir şekilde değerlendirmesi” nedeniyle FDA'yı alkışlamaktadır.

bisphenola180tcm1821639

BPA'nın kimyasal yapısı.

NRDC'nin baş araştırmacılarından Sass, düşük dozlarda BPA'nın zararlı sağlık etkilerini gösteren düzinelerce çalışmanın olduğunu belirtmiş ve bileşiğe maruz kalan insanları inceleyen epidemiyolojik çalışmalar kardiyovasküler sorunlar, obezlik ve diyabete yol açabilecek metabolik değişmelere yol açabileceğini söylemiştir. “Kimyasalın ayrıca kanser ve üreme organı sorunları ile ilişkilendirildiği bilinmektedir” Sass, demecinde tüketicilerin istediği güvenlik seviyesi ile FDA'nın farklı davrandığını ve bilim adamlarının büyük çoğunluğunun söylediği ile ters düştüğünü ifade etmiştir.

Yine de, ABD'deki Cincinnati Üniversitesi'nden bir farmakolog olan Scott Belcher (BPA'nın sağlık etkilerini çalışmış bir kişidir) FDA'nın kararını “makul” olarak karşılamıştır – ajansın hükümetçe masrafları karşılanan çalışmalardan gelen sonucu beklediğini de eklemiştir. Kendi çalışmaları devam ederken, BPA'nın güvenliği üzerine FDA'nın karar vermesinin anlamlı olmadığını da eklemiştir.FDA bu yıl BPA ile ilgili bir başka güncellenmiş güvenlik derlemesini tamamlamak üzeredir. Ajans, 30 milyon dolar (19 milyon sterlin) yatırım yaparak, BPA üzerine Ulusal Çevresel Sağlık Bilimleri Enstitüsü ile de çalışmaktadır.

Diğer yetkili yargı merkezleri BPA'ya karşı tavır almış durumdadır. Bir yıldan fazladır, Avrupa Birliği'nde BPA içeren bebek biberonları yasaklanmıştır, Kanada ve Çin'de de benzer yasaklar bulunmaktadır. FDA'nın hamlesi yokken, BPA içeren bebek biberonlarının satışını 11 ABD eyaleti yasaklamıştır. Bazı eyaletlerde de bu bileşik ile kaplanmış gıda veya oyuncak ambalajının kullanılması da yasaklanmıştır.


Kaynak : Bilim org (06 Nisan 2012)