Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Aralık 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Akdeniz iklimi, bitki örtüsü, görüldüğü yerler ve özellikleri hakkında bilgi
Akdeniz iklimi yazları sıcak ve kurak olması üzere kışları ılık ve yağışlı geçer. Akdeniz ikliminde görülen yağış cephesel yağıştır. Alınan yıllık yağış miktarı 1800-2000 mm. arasındadır.
Akdeniz iklimi çabuk ısınıp soğumaz yani denizler zor ısınır, zor soğur. Bitki örtüsü makidir. Türkiye'de görülen karasal iklimden sonra en büyük 2. iklimdir.

Yazları sıcak ve kurak kışları ılık ve yağışlı özelliğe sahip olan bu iklim gerçek olarak Akdeniz ve Ege bölgelerimizde görülür. Bu iklimin görüldüğü yerlerde şiddetli yaz kuraklıkları ve yüksek sıcaklık değerleri hakimdir. Yaz günlerinde sıcaklık değerleri çoğu kere 40°C üstüne çıkar. Ortalama sıcaklıklardaki değerler yanında en sıcak ve en soğuk ayın geneldeki değerleri batı kesimde Ege Bölgesi'nde daha düşüktür. Bunun başlıca nedeni ise kıyının kuzeyden gelen soğuk baskınlarına açık olmasıdır. Yıllık yağış tutarları ise 600-700 mm. arasındadır. Ancak Akdeniz'in batı kesiminde ve Ege Bölgesi'nde değerler biraz yüksektir (Marmaris 800 mm., Fethiye, Muğla 1200 mm.). Yağışlar genelde kış ile kışa yakın aylarda yağmur şeklindedir. Bu iklimin etki alanı Akdeniz Bölgesinde dağların kıyıya çok yakın ve paralel uzanması nedeniyle dar Ege Bölgesi'nde ise dağların kıyıya dik gelmesi etkinin iç kısımlara doğru genişlemesini sağlar.

Ülkemizin kuzeybatı köşesindeki Marmara Bölgesinde ise Akdeniz iklimi ile Karadeniz iklimi arasında geçiş tipi şeklindeki iklim görülür. Bu iklimde yazlar biraz serinlerken kışlar daha fazla soğumuştur. Bu bölgemizde de gene en yağışlı mevsim kıştır. Fakat yaz kuraklığı azalmıştır. Bazı yıllarda Edirne ve İstanbul'da yaz yağışlarının payının %15 - %18'e kadar çıktığı görülür. Ayrıca Akdeniz ve Ege bölgelerimizde çok ender olarak görülen don olaylarına bu bölgemizde daha sık rastlanır.

Akdeniz İkliminin Özellikleri
  • Yıllık ortalama sıcaklık 15 - 18°C civarındadır.
  • Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 25°C'yi geçer.
  • Ocak ayı ortalama sıcaklığı, güneyde 100e, Ege kıyılarında 7 - 8°C civarındadır.
  • Yazın güneyden gelen çöl ikliminin etkisinde kaldığından, yağış oluşmaz.
  • Yağışların yaklaşık yarısı kışın, cephesel etkiye bağlı olarak Kasım - Nisan ayları arasında düşmektedir (1000 mm.).
  • Kıyıya paralel uzanan dağlar, nemli havanın kışın kıyıda yığılmasına yol açarak, kış yağışlarının uzun sürmesine neden olur.