Arama


_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
23 Aralık 2012       Mesaj #6
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Tekvando (Uluslararası adı ile Taekwondo), belli kurallar içerisinde yapılan bir spordur. Bu kuralları antreman, sınav ve müsabaka kuralları olarak sınıflandırabiliriz. Özellikle müsabaka kuralları sporcuların kesinlikle uyması gereken kurallardır. Aksi halde, hükmen malup sayılmaya kadar varabilecek yaptırımlarla karşılaşılır.
Tekvando müsabakalarında amaç rakibi yaralamak ya da sakat bırakmak değil, rakipten daha fazla puan almaktır. Bu nedenle, en sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı dövüş sporlarından biri tekvandodur.
Tekvando maçları 2'er dakikalık 3 devreden oluşur. Devre aralarında 1'er dakika dinlenme molası verilir. Bu arada sporcular dinlenirken bir yandan sıvı ihtiyaçlarını giderip bir yandan da hocalarından maçla ilgili uyarı ve teknikleri alırlar. Tekvando maçları sporcuların birbirlerine ve hakemlere selamı ile başlar ve biter. 3 raundun sonunda eşitlik olması durumunda, üçüncü raundun sona ermesinden sonra bir dakikalık dinlenme süresi verilir ve daha sonra altın vuruş olarak adlandırılan son vuruşun yapılacağı iki dakikalık dördüncü raunt yapılır.Altın vuruş veya ceza puanları erilerek müsabaka sona erer.
Maç esnasında uyulması gereken kurallar şunlardır:
  • Bel aşağıya vurmak,
  • Yüze ve kafaya yumruk atmak,
  • Rakibin arkasına ya da sırtına vurmak,
  • Rakibi tutmak, itmek ya da çekmek
  • Çizginin dışına çıkmak,
  • Rakibe çelme takmak,
  • Kasıtlı olarak yere düşmek ya da yaralanmış gibi yapmakyasaktır ve bu hareketleri yapan sporcu uyarı cezası alır.
Kural dışı harekler yapmakta ısrar eden, kafa atan, yere düşen sporcuya vuran ya da ayrıl komutuna rağmen rakibine vurmaya çalışan sporcu eksi puan alır.
3 eksi puan alan sporcu hükmen yenik sayılır.
Belden yukarı olmak şartıyla vücuda ve kafaya tekme atmak serbesttir. Kafaya yapılan teknikler daha zor ve riskli fakat daha etkilidir. Rakibi ciddi şekilde sarsarsa müsabakayı kazanmayı sağlayabilir.
Rakibe puan alıcı bir teknik uygulayan sporcunun bu tekniği uyguladıktan sonra yere düşmesi halinde puan verilmez.