Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
26 Aralık 2012       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Trabzon Rum Devleti (Trabzon İmparatorluğu)2.jpg
Gösterim: 2240
Boyut:  79.0 KB
TRABZON RUM İMPARATORLUĞU

Merkezi Trabzon olmak üzere kurulan Rum devleti. IV.

Haçlı Seferi'nin sonunda Bizans'ın Lâtinlerin eline geçmesi üzerine buradan kaçan imparator ailesinden Komnenoslar tarafından kuruldu (1204). İlk İmparator Aleksios Komnenos, Gürcü Kraliçesi Thamara'nın yardımıyla Trabzon'u ele geçirdi ve sınırlarını kısa sürede Batıda Karadeniz Ereğlisi'nden doğuda Batum'a kadar genişletti. Fakat yine Lâtin istilâsından kaçarak İznik'te bir Rum İmparatorluğu kuran III. Aleksios ile mücadeleye girişti.

Başlangıçta ele geçirdiği toprakların tümünü uzun süre elinde tutamadı. İznik Rum İmparatoru I. Theodoros Laskaris, Anadolu Selçuklu Sultanı I. Keyhüsrev ile anlaştı. Bunun üzerine Selçuklular, Trabzon'u kuşattılar. Aleksios'un elindeki Amasra ve Ereğli'yi aldılar, İmparatoru tutsak ettiler. İmparator, vergiye bağlanarak bağışlandı. İmparatorluk, siyasî ve askerî bakımdan hiçbir zaman ciddî bir güç olamadı.

Kuruluşundan itibaren Anadolu'da, özellikle de Doğu Anadolu'da kurulan Türk devletlerine vergi vermek zorunda kaldı. Ancak işlek ve zengin bir liman olan Trabzon sayesinde varlığını koruyabildi. Fatih Sultan Mehmet döneminde bu devletin toprakları Osmanlı topraklarına katıldı (1461).

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 25 Ekim 2016 18:53
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.