Arama


_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
31 Aralık 2012       Mesaj #3
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Global krizin etkilerinin devam ettiği şu günlerde kişisel finans kaynaklarımızı artırmak ve harcamalarımızı düzenlemek için daha bilinçli olmamız gerektiğinin farkındayız. Ülkemizde yeni bir kavram olan Kredi Skoru tüm dünyada uygulanmaktadır. Türkiye’de belirli bankaların ortaklığı ile kurulan Kredi Kayıt bürosu (KKB) bu konuda hizmet vermektedir.

Kredi Skoru Nedir?

Kredi veren kuruluşlar (banka, finans şirketleri) şahıs veya şirketlerin kredi kartı, araç veya mortgage/konut kredisi taleplerini değerlendirirken kredi geçmişlerini incelemekte ve çeşitli skorlama sistemleri kullanarak risk analizi yapmaktadırlar.

Peki kredi skorunuzu yani kredi sağlayan kurumlar nezdinde “kredibilitenizi” belirleyen faktörler neler?
  • Geliriniz,
  • Gideriniz
  • Geçmiş dönem ödenmiş ve ödenmemiş borçlarınız
  • Kredi kartı ödemeleriniz
  • Sahip olduğunuz hesapların türü ve sayısı
  • Düzenli fatura ödemeleri
  • Mevcut borcunuz (kredi, kredi kartı v.b gibi)
  • Mevduatlarınızın süresi
Bunlardan herhangi birinde geçtiğimiz beş yıl içerisinde yaşadığınız problemler (gecikmiş ödemeler, yapılmayan ödemeler, icra takibi) Kredi Kayıt bürosu tarafından kayıt altına alınmakta ve tüm kredi sağlayan kurumlar tarafından izlenebilmekte.

Yeni yıl için dileklerinizden ya da hedeflerinizden birisi de “Ev sahibi olmak” ise ve bunu Mortgage/Konut Kredisi kullanarak yapmayı planlıyorsanız “Kredi Skor” unuzu iyileştirmenizde fayda var. Türkiye’de kavramın çok yaygın ve bilinir olmaması nedeni ile birçok kredi ve kredi kartı başvurusu Ön Onaydan geçemeden sonlanıyor.

Kredi Skoru Nasıl İyileştirilir?
1. Kötü finansal alışkanlıklarınızdan kurtulun!
Kredi almakta güçlük çekiyorsanız muhtemelen geçmişteki veya devam eden yanlış harcama alışkanlıkların bir sonucunu yaşıyorsunuz demektir. Birçok kişi için bu “faturaları zamanında ödememe, kredi kartları limitini aşma, kullanılmış kredilerin zamanında veya hiç ödenmemesi, borçların birikmesi v.b gibi. Dolayısıyla diğer maddelere geçmeden problemin kaynağına inmeli ve size zarar veren yanlış harcama alışkanlıklarınızdan kurtulmak için neler yapabileceğinize bakmalısınız.

2. Kredi Kartı Borcunuzu Azaltın!
Kredi kartı limitinizin bankalar tarafından size belli koşullarda tahsis edilmiş bir kredi limiti olduğunu unutmayın. Ayrıca geciktirdiğiniz her ödemenin size yüksek faiz ödemeleri olarak geri döndüğünü de. Geciktirdiğiniz ya da yapmadığınız her aylık ödeme “Kredi Skorunuza” eksi olarka yansımakta. Kredi kartları doğru kullanıldığında ise sizin için bir kredi geçmişi oluşturduğundan ve geçmiş harcamalarınızı kayıt altına aldığından kredi skorunuza olumlu yansıyacaktır.
Online Kredi Kartı Borç Transferi Başvurusu

3. Ödemelerinizi Zamanında Yapın!
Bunu daha önce de duyduğunuza eminiz ama en kritik maddelerden biri: Kredi skorunuzu hızlıca iyileştirmek istiyorsanız ilk önce ödemeleriniz düzenleyerek başlamalısınız. Ödeme alışkanlıklarınızın kredi skorunuzun hesaplanmasına yüzde olarak etkisi yüksektir.

Neden Kredi Kullanayım ki?
4. Kredi Geçmişinizin Süresi
Geriye dönük olarak kredi geçmişinizi değiştirme şansınız yok ancak yetişkin olarak harcamalarınızın başladığı “Üniversite Öğrenciliği” yılları itibariyle finansal hayatınızı düzenlemeye başlarsanız geleceğiniz için olumlu bir adım atmış olursunuz. Türkiye’de artık birçok bankanın “Üniversite Bankacılığı” ürünleri mevcut; öğrencilere özel kredi kartları, mevduat hesapları ve ATM kartları gibi. Bu hesap ve kredi kartlarını düzenli kullanmayı ve harcamalarınızı kayıt altına almayı başarabilirseniz 30’lu yaşlarınıza geldiğinizde kurumlar nezdinde “kredi kullanabilir” bireyler olarak yer alabilirsiniz. İlk açtığınız hesapları ve ilk aldığınız kredi kartlarını limitleri düşük olsa bile devam ettirin ya da geliştirin ama kaydınızı sildirmeyin.

Hepinize borçların kolayca ödendiği ve hayalini kurduğunuz ev ya da araba kredisini rahatça alıp ödeyebileceğiniz bir yıl diliyoruz.
Son düzenleyen Safi; 27 Mart 2017 17:29