Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
4 Ocak 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TROYA
Ad:  3.jpg
Gösterim: 539
Boyut:  68.9 KB

Anadolu'da Çanakkale Boğazı'nın güney ucu yakınında, Hisarlık Tepesi üzerinde kurulmuş İlk Çağ kenti.

Alman arkeologu Heinrich Schliemann tarafından bulundu. Yörede 1870'te başlayıp aralıklarla 1938'e kadar sürdürülen kazılar sonucunda üst üste kurulmuş 9 kent katı ortaya çıkarıldı. Bunlardan ilk ve en alttaki, bilim adamlarınca İ.Ö. 3000-2500 yılları arasına tarihlenir. Kuleli bir surla çevrili olan kent, taş temeller üzerine kurulmuş kerpiç yapılardan oluşuyordu.

Tek renkli çanak çömleğin yapımında henüz çömlekçi çarkının kullanılmadığı görülür. Buluntular arasında madenî eşya ve kemikten yapılmış aletler de vardır. Troya yerleşmesinin 2. katında bir kral sarayı yer alır. Bu katta bakır ve tunçtan yapılmış alet ve eşyalar, altın, gümüş gibi değerli madenlerden yapılmış süs eşyaları bulunmuştur.

Ayrıca çanak çömleğin yapımında da çömlekçi çarkının kullanıldığı görülür. Troya II kenti tahrip edilerek ortadan kalktı. Bunun yerine kurulan Troya III. IV ve V kentleri küçük yerleşim birimleriydiler. Bu kentlere ilişkin en ilginç buluntular insan yüzü biçimindeki kaplar ve kapaklardır. Tarihçiler bu üç Troya yerleşim katını İ.Ö. 2300-1800 yılları arasına yerleştirmektedir. Troya VI kentinden başlayarak Troya kültüründe belirgin farklılaşmalar görülür. Surların tahkimatı Miken tarzında yapılmış, kent teraslar üzerine kurulmuştur.

Tunç devrinin en parlak dönemine rastlayan Troya VI. kentinde çanak çömlek biçimlerinde de büyük değişiklikler vardır. At izine de ilk kez bu katta rastlanmıştır. Homeros'un "İlyada", "Odissia" ve Vergilius'un Aeneas destanlarında sözü edilen ünlü Troya Savaşı'nın geçtiği kent, Troya VI ya da VII'dir. İ.Ö. 12. yüzyılda Ege göçlerinin etkisiyle Troya uygarlığında da bazı değişiklikler, özellikle seramik alanında yeni biçimler ortaya çıkmıştır. Troya VIII, İ.Ö. 7. yüzyılda kurulmuş bir Yunan kolonisidir. Sonuncu kat olan Troya IX yerleşmesiyse bir Roma kentiydi.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 11 Haziran 2017 03:26
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.