Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
19 Kasım 2009       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TRT (Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu)
Ad:  TRT2.jpg
Gösterim: 1539
Boyut:  39.2 KB

Yurt içine ve dışına yönelik her türlü radyo ve televizyon yayımı yapmak, bunun için gerekli araç-gereçleri sağlamak, kurmak ve işletmek yetkisi olan kamu tüzel kişiliğine sahip kuruluş. 1964'te 359 sayılı yasayla kuruldu. Kuruluş yasasında kurumun, her türlü yayın faaliyetlerinde Anayasa'nın özüne, Cumhuriyet'in özelliklerine, Atatürk devrim ve ilkelerine, çağdaş yayın anlayışına uygun çalışacağı; yansız haber sunacağı; Anayasa çerçevesinde karşıt görüşlere de yer vereceği; seçimlerde partiler adına yapılacak propaganda konuşmalarını, bütçe görüşmelerini vb. yansız olarak aktaracağı hükme bağlandı.

1937'de çıkarılan Telsiz Yasası'nda yapılan değişiklikle de yayın araçları kurmak, işletmek tekelini elde etti. Yine aynı yasayla TRT yönetim birimleri olan, Yönetim Kurulu, TRT Seçim Kurulu ve Genel Danışma Kurulu'nun görev ve yetkileri ile oluşma biçimleri belirlendi. Buna göre Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanı'nın üniversite rektörleri arasından seçeceği dört üye ile Millî Güvenlik Kurulu sekreterinden oluşmaktadır. Yönetim Kurulu ise dokuz kişiden ibaret olup buraya üniversiteler, basın, işçi ve işveren temsilcileri, tiyatro ve bale, esnaf vb. temsilcileri katılmaktadır.

1982 Anayasası ile TRT Türk Devleti'nin varlık ve bağımsızlığını, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğünü, toplumun huzurunu, cumhuriyetin temel ilkelerini koruyacak biçimde yayın yapmakla yükümlü kılındı. TRT, uzun, orta, kısa ve çok kısa (1974'te FM) dalga olmak üzere birkaç dalgadan yayın yapar. Bu yayınlar TRT1, TRT2, TRT3, TRT4 birimlerine ayrılmış; ayrıca dışa yayın yapan "Türkiye'nin Sesi" ve "Polis Radyosu", "İstanbul Teknik Üniversitesi" radyolarını da bünyesinde toplamıştır. Türkiye'de, 1975'te nüfusun % 74'ü radyo dinliyordu. TRT, televizyon yayınlarına 1963'te Almanya ile bir yardım anlaşmasından sonra, deneme yayını olarak başladı; 1968 yılında haftanın belirli günlerinde; daha sonra da sürekli yayına geçti. 1974'te 21 ana ve 12 yardımcı vericiden yayın yapılıyordu. 1982 yılında başlayan yarı renkli yayın 1983'te haftada dört saate ulaştı. Günümüzde TV1, TV2, TV3, TV4, TV GAP,TRT AVRASYA, TRT INT kanallarından ve tamamen renkli olarak yayınını sürdürmektedir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 2 Ocak 2017 02:48
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.