Arama

Su direnci nedir? - Tek Mesaj #4

_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
13 Ocak 2013       Mesaj #4
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye

Su direnci nedir?


Su direnci, su içerisinde hareket eden cismin hareketini zorlaştıran kuvvete denir. Temas kuvvetlerinden biridir. Su içindeki cismin yüzeyi ile su arasındaki sürtünme sonucunda meydana gelir. Cismin hareket yönü ile ters yönde olduğu için hızını azaltır. Suyun yoğunluğu arttıkça su direnci artar.

Öğrencilerden, dizlerine kadar suya girip yürüdüklerinde hareketlerinin nasıl değiştiğini hatırlamaları istenir.

"Suda yürümenin zorlaşmasının nedeni nedir?", "Su ortamında hareketi zorlaştırıcı bir kuvvet var mıdır?"

Su ortamında hareketi zorlaştırıcı bir kuvvetin olup olmayacağını gözlemlemek amacıyla gruplara özdeş iki silgi parçası (0.3-0.4cm kalınlığında 1-1.5cm en ve boyunda) 2.5L lik ağız kısmı düz kesilmiş iki pet şişe dağıtılır. Şişelerden birine içine silgi atıldığında taşmayacak miktarda su doldurulur. Öğrencilerden, özdeş iki silgiden biri su dolu şişenin içerisine, diğeri boş şişeye aynı anda, aynı yükseklikten serbest bırakıldığında,silgilerden hangisinin şişenin dibine daha önce ulaşacağını tahmin etmeleri istenir. Öğrenciler özdeş silgilerden birini su dolu şişeye, diğerini boş şişeye aynı anda, aynı yükseklikten serbest bırakır. Gözlemlerini kaydederler, tahminleri ile karşılaştırırlar. Silgilerin aynı mesafeyi su ve hava ortamında farklı sürelerde geçmelerinin sebepleri tartışmaya açılır. Öğretmen su içerisinde hareket eden cismin hareketini zorlaştıran kuvveti "su direnci" olarak vurgular.
Ad:  tab1.JPG
Gösterim: 3449
Boyut:  31.1 KB
Suyun içine büyükçe bir taş atıldığında veya su birikintisine basıldığında, sular etrafa saçılır. Bu durum suyun, içerisinde hareket eden cisimlerin hareketlerine karşı gösterdiği dirençten kaynaklanır. Hava gibi su da içerisinde hareket eden cisimlerin hareketini zorlaştırır.

İnsanların suya dalmasını, suyun içine atılan taşa benzetebiliriz. Biz suyun içine atladığımızda, su bizim hareketimizi engellediği için derinlere dalamayız. Bu amaçla;
Vapur, gemi, kayık gibi taşıtların ön kısımlarıyla su içinde kalan kısımlarının sivri yapılmasının amacı, direncini azaltmaktır. Havanın ve suyun, cisimlerin hareketine karşı gösterdiği direnç, temas kuvvetidir.

BAKINIZ Sürtünme Kuvveti Nedir?
Son düzenleyen Safi; 21 Aralık 2018 00:15