GERGEDAN Latince adım, Rhinoceros’dur.
Afrika ve Güney Asya’da yaşarım. Bugüne kadar soyunu sürdürebilmiş kara hayvanları içinde filden sonra en iri olanı benim. Ayaklarımda at ve eşek gibi tek toynakla (geniş ve kalın bir tırnakla) çevrili üçer parmak bulunur. Kafam iri ve ağır, kulaklarım geniş, ucu püsküllü olan kuyruğum kısadır. Vücudum tüysüz ve çok kalın bir deri ile zırh gibi kaplıdır.
En büyük özelliğimiz burunlarımızın üzerinde bulunan 30 cm uzunlu- ğunda ki boynuzlarımızdır. Türlerimize göre bu boynuzlar, tek veya iki tane olabilir. Bazı türlerimizin dişilerinde ise hiç boynuz bulunmaz. Boynuzlarımız diğer boynuzlu hayvanlar gibi kemikten değil, saç, kıl ve tırnakların yapısını oluşturan “keratin” denen lifsi bir proteinden oluş- maktadır. Kaçak olarak avlanarak neslimin tükenme aşamasına gelmesi de bu boynuzlarım yüzündendir. Çünkü boynuzlarımın doğaüstü güçler taşıdığına inanılır.Gövdemin uzunluğu 4 metreye, omuz yüksekliğim ise 2 metreye kadar büyür. Bazı türlerimizin ağırlığı 5 ton kadar olabiliyor. Bu kadar hantal olmama rağmen saatte 45 km. hızla koşabilirim. Görme duyularımın çok zayıf olmasına karşın koku alma ve işitme duyularım çok gelişmiştir. Korkunç görünümüm sizi ürkütmesin. Bana zarar verilmedikçe genelde kaçarım. Ağaç sürgünleri, yapraklar ve otlar tek besin kaynağımdır.
Asya’da üç, Afrika’da iki olmak üzere beş türüm vardır.
- Asya’daki türlerim:
- Hindistan gergedanı (Rhinoceros unicornis)
- Cava gergedanı (Rhinoceros sondaicus)
- Sumatra gergedanı (Didermocerus sumatrensis)
- Afrika’daki türlerim:
- Kara gergedan (Diceros bicornis)
- Beyaz gergedan (Ceratotherium simum)