Arama


Electrify - avatarı
Electrify
Ziyaretçi
22 Ocak 2013       Mesaj #6
Electrify - avatarı
Ziyaretçi
İletkenlik Ve Yalıtkanlık Nedir?
Ad:  iletk.JPG
Gösterim: 1441
Boyut:  22.1 KB

Bütün cisimler "iletken" ve "yalıtkan" olmak üzere iki gurupta toplanırlar.Bu iletkenlik ve yalıtkanlık, ısıya, elektrik akımına, ışığa göre olabilir. Isı,elektrik ve ışıktan herhangi birini geçiren,ileten cisimler,sözkonusu şeye göre "iletken" gurubuna girerler. Bunları geçirmeyenler de, geçirmedikleri şeye göre "yalıtkan" diye tanımlanırlar.

Bir cismin ışık için iletken olması,elektrik için de iletken olmasını gerektirmez. Cam bu durum için örnek bir madde olarak gösterilebilir. Bazı maddelerin elektriği başka maddelere oranla daha kolay iletmeleri, atomik yapılarından dolayıdır. Elektronları atomdan atoma serbestçe hareket edebilen maddeler iyi iletkenlerdir. Nitekim asitli su iyi bir iletkendir. Asit,baz ve tuz eriyiklerine "elektrolit" adı verilir. Bunların hepsi iyi iletkenler gurubundandır. Ancak akımla kimyasal olarak parçalanırlar. Buna karşılık, metaller akımın kimyasal etkisini duymaz. Metallerin çoğu iyi iletkendir. Elektriği çok iyi ilettiği için ve az tepki gösterdiğinden dolayı, elektrik tellerinde yaygın ölçüde bakır malzeme kullanılır. Yalıtkan maddelere gelince,bunlar tabii,organik,katı sentetik, sıvı ve gaz olabilirler. Reçine aslından olan şeyler katı sentetikler gurubuna girer.

Yalıtkan maddeleri meydana getiren moleküller,elektronları yanlarındaki moleküllere çok zor iletirler.Yalıtkanın bir atomu bir elektron alırsa, bu elektron bütün cisim içinde yer değiştirecektir.

Yalıtkan maddeler, elektrik akımına karşı korunmanın gerekli olduğu yerlerde kullanılırlar. Porselen, cam ve bazı plastik maddeler,elektrikçilikte en yaygın ölçüde kullanılan yalıtkan maddelerdir. Plastik yalıtkanlar gurubundan polietilen ve polistirenden, yüksek frekanslı akımlara karşı yararlanılır. Telgraf, telefon,telsiz,televizyon ve radar,bu uygulamaların yapıldığı alanlardır. Kablolarda kauçuk yerine polietilenin kullanılmasıyla,çok yüksek frekanslı (saniyede titreşim sayısı çok yüksek) akımların iş itilebilmesi mümkün olmuştur. Sıvılar ve gazlar iyonlaştırılmadıkları süre, yani yüklü atom parçacıkları bulunmadıkça yalıtkandırlar. Dolayısıyla yağ yalıtkan, fakat tuzlu su iletkendir. Yalıtkan cisimlerle güvene alınan elektrik tesisatları ve elektrikçilikte kullanılan aletler,tellerin elektrik kaçağını,akımla çarpılma (elektrik şoku) ihtimallerim önler. Sözgelimi lastik çok zayıf bir iletkendir. Daha doğrusu yalıtkan bir cisimdir. Bu nedenle, elektrik akımı taşıyan aletlerle çalışanlar lastik eldiven giyerler. Cisimlerin iletkenliği ve yalıtkanlığı,ışık ve ısı konusundan çok elektrik bakımında önem taşır.

İletkenler ve Yalıtkanlar
Cisimler elektriği iyi iletme ya da kötü iletme durumlarına göre ikiye ayrılırlar. Elektriği iyi ileten maddelere iletken madde, iletmeyen ya da çok kötü ileten maddelere ise yalıtkan madde denir. Hemen hemen bütün metaller iletken olmasına rağmen cam ve ebonit çubuk gibi maddeler yalıtkandır. Ancak, bir maddenin mutlak iletken ya da mutlak yalıtkan olması gibi bir durum söz konusu değildir. Bir maddenin iletkenlik ya da yalıtkanlık derecesi içinde bulunduğu duruma bağlı olarak değişiklik gösterilebilir. Örneğin cam sıvı haldeyken elektriği iletir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 16 Mart 2018 01:20