Arama

Restorasyon Nedir? - Tek Mesaj #3

_GüzelikMeleği_ - avatarı
_GüzelikMeleği_
Ziyaretçi
25 Şubat 2013       Mesaj #3
_GüzelikMeleği_ - avatarı
Ziyaretçi
Restorasyon tanımı çok göreceli bir kavramdır herkes tarafından çeşitlilik gösterebilir ve şudur diye bir kısıtlama yapmak mümkün değildir. Ama yinede kısaca tanımlamak gerekirse; Restorasyon, kültürel bir tarihi bulunan ve toplumsal kesim tarafından beğenilen, kültürel değerleri yansıtan, taşınır ve taşınmaz sanat eserlerinin korunması ve geleceğe aktarılmasını amaçlayan bir meslek dalıdır. Genelde inceleme, belgeleme gibi ön aşamalara ek olarak düzeltme ve koruma-onarım gibi işlemleri içerir.

Restorasyon; koruma ve onarım bakımından çok zengin bir uygulama dalıdır. Dünyada nadir görülen doğal çevreleri koruyabilme, mümkün olduğunca çok az müdahale ile onarabilme ve gelecek nesillere yaşatabilme işidir. Uygulama esnasında en uygun ve en az müdahaleyi, oluşturulan protokoller tarafından kararlar alınarak uygulama işlemi gerçekleşir. En ufak bir uygulama belgelenerek arşivlenir.
Restorasyon günümüzde oldukça ilerleme göstermiştir. Geçmişte çok sayıda taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının nasıl bir müdahaleye maruz kaldığı, yapılan herhangi bir müdahalenin nasıl ve kim tarafından yapıldığı bilinmezken günümüzde yapılan her uygulama arşivlenerek, geçmişi geleceğe aktarmaktadır.