Arama

Ahtapot (Octopus) - Tek Mesaj #2

iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
1 Mart 2013       Mesaj #2
iceslush - avatarı
VIP ETC
Ad:  ahtapot2.jpg
Gösterim: 1826
Boyut:  47.9 KB
AHTAPOT

Octopus cinsinden olan ahtapotların bu bilimsel adı "sekiz ayaklı" anlamındaki Yunanca octo podos sözcüklerinden türetilmiştir. Gerçekten de bu hayvanların avaktan cok kola benzeven sekiz tane uzun dokunacı vardır. Uzavıp kısalabılen bu bükülgen kolların alt yüzünde iki sıra halinde dizilmiş emici çekmenler (vantuzlar) bulunur Havvan. yakaladığı her seve bu çekmenler yardımıyla sıkıca yapışır.

Ahtapot yumuşakçaların katadanbacaklıkır grubundandır ve avnı gruptan olan kalamarın akrabasıdır (YUMUŞAKÇALAR). Gövdesi tıpkı kalamarınki gibi torba biçimindedir ve arkasında huniye benzeyen bir sifon bulunur. Ahtapot içine çektiği suyu bu sifondan öylesine büyük bir kuvvetle fışkırtır ki. bu tepkiyle hızla geriye doğru itilir. Böylece, sürünerek kayaların arasına girmesine va da bir yarığa saklanmasına fırsat vermeyecek kadar hızla üzerine saldıran düşmanlarından, örneğin büyük balıklardan kaçabilir. Ayrıca, kaçarken gövdesinin alt bölümündeki bir keseden mürekkebe benzeyen siyah bir sıvı bulutu püskürterek kendini gizleyebilir. Bu sıvı suyu bulandırıp kararttığı için ahtapotu kovalayan saldırgan avının nereye saklandığını göremez.

Sığ sularda yaşamayı seven ahtapot kollarını yere yayarak denizin dibinde hiç kıpırdamadan yatar. Bir yengeç yaklaştığında, kamçı gibi sağa sola savurduğu kollarıyla avını yakalayarak gagaya benzeyen ağzına götürür. En sevdiği yiyecek yengeçlerdir; ayrıca ıstakozları ve çeşitli yumuşakçaları da yer.

Ahtapotlar oldukça zeki hayvanlar olarak kabul edilir. Dişi ahtapot yavrularına düşkün, iyi bir anadır. Hepsi ayrı bir kesecik içinde bulunan ve suyun altındaki herhangi bir nesneye tutunarak bir araya kümelenen yumurtalarını büyük bir özenle gözetip kollar. Sifonundan üzerlerine sık sık su fışkırtarak, çevrelerindeki suyun sürekli değişip temizlenmesini sağlar. Tıpkı yetişkinler gibi yavru ahtapotlar da çevrenin rengine uygun olarak, soluk kırmızıdan griye, sarı, kahverengi ya da mavimsi yeşile kadar hızla renk değiştirebilirler. Bunu sağlayan, derilerinde bulunan ve pigment denen renk verici maddelerdir.

Yeryüzünün bütün denizlerinde yaşayan ahtapotların 150 kadar türü vardır. Yalnız Kuzey ve Güney Kutup denizlerinde çok az sayıda ahtapot yaşar. Ege ve Akdeniz'de de bulunan adi ahtapotun (Octopus vulgaris) iki yana açılmış kolları arasındaki uzaklık 1,8 metreyi bulur. Büyük Okyanus'ta yaşayan dev ahtapotun (Octopus apollyon) kollarının uzunluğu ise bazı örneklerinde 9 metreye yakındır.

Ahtapotların yaşadığı denizlerde yüzmenin tehlikeli olduğuna ilişkin pek çok öykü anlatılır. Oysa ahtapotların çoğu zararsız hayvanlardır. Yalnız Büyük Okyanus'ta ve Avustralya'nın çevresindeki denizlerde yaşayan mavi halkalı ahtapotun (Hapalochaena lunulata) ısırığı öldürücüdür. Bu hayvanın zehri sinir sistemini felce uğratarak insanı bir iki saat içinde öldürebilir.

Bazı Akdeniz ve doğu ülkelerinde, özellikle Yunanistan, İtalya ve Çin'de haşlanarak ya da kurutulup sirkede bekletilerek yenen ahtapot çok özel ve değerli bir yiyecek sayılır.
kaynak: Temel Britannica
Son düzenleyen Safi; 8 Aralık 2017 01:32
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif