Arama


_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
3 Mart 2013       Mesaj #3
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Pirinçten ekonomiye 900 milyon $ katkı


Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Okan Gaydancıoğlu, Türk ekonomisinin pirinçten yılda 900 milyon dolar katkı sağladığını söyledi.

Gaydancıoğlu, 5. Biga Ticaret ve Sanayi Festivali kapsamında düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, çeltik tarımının bir kumar olduğunu savundu.
Türkiye'nin 1980'lerde kişi başına 3 kilogram pirinç tükettiğini, pirinçte kendine yeten bir ülke konumunda olduğunu belirten Gaydancıoğlu, kendine yeterliliğin, üretim fazlalığından değil, döviz yetersizliği ve ithalatın yüksek gümrük vergileriyle korunmasından ötürü olduğunu kaydetti.
Gaydancıoğlu, Türkiye'nin, 1980'lerin ikinci yarısından sonra, ekonomik krizlerin de etkisiyle yılda 130-150 milyon dolar karşılığı 280-300 bin ton pirinç ithal eder hale geldiğini söyledi.
Türkiye'de, 1990'ların ikinci yarısından sonra özellikle dar gelirli ailelerin ithal pirinçlerden de pilav yapmaya başladığını belirten Gaydancıoğlu, pirinç piyasasındaki bazı kötü niyetli aktörlerin, yerli pirinçlerin paketlerine veya çuvallarına ithal pirinç karıştırarak maliyeti aşağı çekmeye çalıştığını anlattı.
Gaydancıoğlu, şunları söyledi:
''Bu sayede tüketiciler gerçek yerli pirince ulaşamaz oldu. 2000'li yıllara yaklaşırken üretimde çok önemli gelişmeler oldu. En önemli gelişme birim alan verimi yüksek olan 'Osmancık' tohumunun Türkiye'nin tüm çeltik tarlalarında kullanılmaya başlanması oldu. Bu sayede Türkiye neredeyse 10 yılık bir periyotta üretimini ikiye katladı. Türkiye ekolojisi çeltik tarımına uygun. Türkiye bir ton çeltiği yaklaşık 330 dolara mal ederken, ABD, bir ton çeltiği yarı yarıya mal etmektedir. Sorunun çözümü sadece üreticide değil, devletin uyguladığı politikalarda. Devletin uyguladığı politikalar, üretim artışı yerine ithalatı teşvik edici yönde. Türkiye ekonomisi, pirinçten yılda 900 milyon dolar katkı sağlıyor. Ancak önemli bir üretici bölge olan İpsala'nın cebine 300 milyon dolar giriyor.''
Biga Ziraat Odası Başkanı Beytullah Elmacı da, ilçenin 260 bin dekar sulanabilir, 601 dekar da işlenebilir alanda tarım yaptığını söyledi.
Elmacı, çeltik üretiminde Türkiye ortalamalarının üzerinde tarım yapan Biga'da, arazilerin daha fazla sulanabilir olması için barajların tamamlanması ve ofisin makul fiyatlarda alım yapması gerektiğini söyledi.
Panele, TMMOB Ziraat Mühendisi Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Savaş Kormaz, Yrd. Doç. Dr. İsmet Yıldırım, Bayer ilaç firması teknik müdürü Dr. İlhan Kural ve Syngenta A.Ş. Teknik Danışman Dr. Veli Çetin de katıldı.

Kaynak: AA