Arama


_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
11 Mart 2013       Mesaj #713
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Eşek Sütü'nün Faydaları

Sağlıktan, güzelliğe birçok amaçla kullanılan eşek sütünü üretmek için kurulan eşek çiftliği, üretim için mevzuat çıkarılmasını bekliyor


Kırklareli’de kurulan Türkiye’nin ilk eşek çiftliği süt üretimine hazırlanıyor. Kırklareli’de ailesinin kurucusu olduğu eşek çiftliğinin danışmanlığını yapan Doç. Dr. Ufuk Usta, 2009 yılında başlanan Türkiye’nin ilk eşek çiftliği kurma projesinde sona yaklaşıldığını söyledi.
Türkiye’de eşek sütü üretmek ve ürünleri ortaya çıkartmayı amaçladıklarını belirten Usta, Türkiye’de ve dünyada, eşek çiftliği gereksinimi ile ilgili basılmış bir kitap, yayın veya mevzuat olamadığına dikkat çekti. Kırklareli’ne modern bir eşek çiftliği inşa ettiklerini anlatan Usta, “Yaklaşık 2,5 milyonluk bir alt yapı yatırımı yaparak çiftliğimizi kurduk. Mevzuatın çıkmasıyla yüksek standartlarda, doğru bir şekilde üretim yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Anne sütüne çok yakın
Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Küçükçetin de eşek sütünün yurt dışında pastörize edilerek ve dondurularak üretilip tüketildiğini anlattı. Küçükçetin, düşük lipit ve yüksek laktoz içeriği nedeniyle eşek sütünün, anne sütüne en çok benzeyen süt olma niteliği taşıdığını vurgulayarak, “Yüksek besleyici değeri ve sağlığa yararlı özelliklerinin yanı sıra, sabunun bilinmediği antik çağlarda kişisel bakım amaçlı da kullanıldığı, kadınların güzelleşmek amacıyla eşek sütü banyosu yaptıkları da kayıtlarda yer almaktadır” dedi.
Doç. Dr. Ahmet Küçükçetin, eşek sütünün Türkiye’de henüz bazı köylerde çiğ olarak satışının yapıldığını dile getirerek, “Akdeniz’deki bazı köylerde litresinin 100 liraya kadar ulaştığını duyuyoruz.” dedi.


Size biraz da olsa eşek sütünün faydalarından bahsedelim..
* Eşek sütü astım hastalığına iyi gelir.
* Eşek sütü bronşit hastalığına iyi gelir.
* Eşek sütü anne sütüne en yakın süt olarak bilinir.
* Eşek sütü içeriğindeki mineraller sayesinde vücuda direnç veriyor, bağışıklık sistemini güçlendirir.
* Eşek sütü kanser hastalığına karşı direnç sağlar.
* Eşek sütü ile vücudunuzu yıkadığınızda yada bir bez pamuk yardımıyla sildiğinizde cilt hastalıklarına çare olur.
* Eşek sütü siroz'a iyi gelir.
* Eşek sütü balgam söktürür.
* Eşek sütü ateş düşürür.
* Eşek Sütü içerisinde bulunan yüksek kaliteli omega 3 sayesinde kalbi korur.
* Eşek sütü içerisinde bulunan yüksek kalsiyum sayesinde kemik gelişimini arttırıyor ve kemik erimesini engeller.
* Eşek sütü yağ yakımını hızlandırıyor ve vücudu formda tutar.
* Eşek sütü küçük yaştaki çocuklara ve bebeklere içirilebilir. Çünkü inek sütü gibi alerji yapmaz.