Arama


ROSE - avatarı
ROSE
Ziyaretçi
30 Mart 2013       Mesaj #2
ROSE - avatarı
Ziyaretçi
Mabet Ağacı (Ginkgo Biloba)
Msxlabs.org

Gingko Ağacı, Mabet Ağacı TANIMI
Ginkgo, yapraklarını döken, boyu 30 metreden daha uzun ve gövdesinin çapı iki buçuk metreye kadar ulaşabilen bir ağaçtır. Çatlaklı kabuğu açık gridir. Yelpaze biçimli, kolayca ayırt edilebilen açık yeşil yaprakları, sonbaharda parlak sarıya döner. Ortada bir çentiği olan çift loplu yapraklarının eni 5-7 santimetre arasındadır. Ginkgo 20-30 yaşma gelmeden çiçek vermez.

Gingko Ağacı, Mabet Ağacı YETİŞTİĞİ YER
Anavatanı Japonya, Çin ve Kore’dir. Bugün dünyanın pek çok yerindeki kent, park ve bahçelerde yetiştirilmektedir.

Gingko Ağacı, Mabet Ağacı HALKBİLGİSİ VE GELENEKSEL KULLANIMI
Yeryüzündeki en eski ağaç cinsi olan ginkgoya yaşayan fosil gözüyle bakılır. Ağacın varlığı 200 milyon yıldan daha önceye kadar dayandırılabilmektedir. Bin yaşına kadar yaşayabilir. Ginkgo, “gümüş kayısı” anlamına gelen Japonca ginkyove Çince yinhsingsözcüklerinden gelir. Ginkgo yaprakları, baldırıkaranın yaprakçıklarım andırır; baz.ı botanikçiler bu ağaç türünün tohumlu bitkilerle eğreltio-tu türleri arasındaki eksik halka olduğuna inanmaktadır.

Gingko Ağacı, Mabet Ağacı TIBBİ KULLANIMI
Bilimciler, ginkgo yaprağının konsantre özütünün hafızayı kuvvetlendirdiğini; öğrenme yetisini artırdığını; zehirli radikalleri etkisiz hale getirdiğini ve kan akışını iyileştirdiğini klinik araştırmalarla belgelemişlerdir. Ayrıca ginkgo alan Alzheimcr hastalarında, hastalığın ilk aşamalarında daha geç zihinsel gerileme görüldüğü de rapor edilmiştir. Klinik deneyler ginkgonun astım hastalarında solunum kanallarını iyileştirdiğini ve baş dönmesi ile kulak çınlaması gibi belirtileri hafiflettiğini ortaya koyuyor. Yapraktan elde edilen konsantre özüt, damar sertliği ve yüksek tansiyon gibi dolaşım sorunlarının tedavisinde kullandıyor.
kaynak