Arama


_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
6 Mayıs 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Şalgam
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi

260px Rutabaga2C variety nadmorska
  • Alem: Plantae (Bitkiler)
  • Bölüm: Magnoliophyta(Kapalı tohumlular)
  • Sınıf: Magnoliopsida(İki çenekliler)
  • Takım: Brassicales
  • Familya: Brassicaceae (Turpgiller)
  • Cins: Brassica
  • Tür: B. napobrassica
  • İkili adı: Brassica napobrassica (L. Mill. )

Şalgam (Brassica napobrassica syn. Brassica napus var. napobrassica).
Yaprakları da yenebilen geniş köklü bir bitki.

Besin değerleri
Şalgam kökleri sebze olarak yenilen Turpgillerden bir bitkidir.
Şalgam Mersin , Adana Yöresine ait bi içecektir. Şalgam, günümüzde hem insanlar hem de hayvanlar için üretilmektedir. İnsan yiyeceği olarak yetiştirilenleri yumuşak etli, hayvan yemi olanları ise sert etlidir.
Şalgam, bazı çorba ve soslara katılır, yemeklerde garnitür olarak kullanılır. Bazı yörelerimizde suyu sevilerek içilir.

100 g taze şalgamın içerdiği önemli besin değerleri şunlardır:
  • 23 kalori;
  • 0,8 g protein;
  • 4,9 g karbonhidrat;
  • 0 kolesterol;
  • 0,2 g yağ;
  • 0,9 g lif;
  • 24 mg fosfor;
  • 35 mg kalsiyum;
  • 0,4 mg demir;
  • 34 mg sodyum;
  • 188 mg potasyum;
  • 20 mg magnezyum;
  • eser miktarda A vitamini;
  • 0,04 mg tiyamin (B1 vitamini);
  • 0,05 mg riboflavin (B2 vitamini);
  • 0,3 mg niyasin (B3 vitamini) ve
  • 22 mg C vitamini.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.