Arama


Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
3 Haziran 2013       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Hamilelikte Alkol Kullanımı
MsXLabs.org

Alkolün doğmamış bebeğe verdiği zarar çok büyüktür. Alkolün hamilelik sırasında ve emzirme döneminde kesinlikle alınmaması gerekiyor. Bazı anneler günde bir kadehin önemli olmadığını düşünmekteler. Ancak gerçekte bir kadeh şarap, sert bir likör ve bira da dahil hafif sayabileceğiniz her türlü alkol bebeğinize zarar verecektir.


Annenin içtiği alkol plesanta yoluyla bebeğe geçer. Bebeğin henüz gelişimini tamamlamamış vücudunda alkolün parçalanıp atılması bir yetişkinin vücuduna oranla daha zordur. Bu sebeple annenin kanındaki alkole oranla bebeğin kanındaki alkol seviyesi her zaman daha yukarıda olcaktır. Anne az içmiş olsa bile bebeğin kanındaki alkol fazla olacaktır.

Anne karnında alkolden etkilenmiş olan bebekler (fetal alcohol syndrome,FAS) anormal şekilde düşük ağırlıklı doğarlar ve kilo almakta zorlanırlar. Bu bebeklerin gözleri küçük, burunları kısa ve kalkık, yanakları düz ve küçüktür. Organları özellikle de kalbi iyi yapılanmamıştır. Bu bebeklerin çoğunda beyin küçüktür ve anormal yapılanmıştır. Bu sebeple zeka geriliği, dikkat eksikliği ve uyumsuzluk görülür.

Genelde organlarla ilgili deformasyonlar mesela kalp anomalileri özellikle annenin birinci üç aylık dönemde alkol almasıyla ilgilidir. Büyüme ile ilgili bozukluklar ise son üç aylık dönemdeki alkolün etkileridir. Ancak beyinle ilgili anomaliler hamileliğin her döneminde alınan alkolle direk bağlantılıdır. Hamileliği sırasında alkol alan annelerin bebeklerinin anne karnında ölme ihtimali daha yüksektir.

Washington Üniversitesi' nde hamileliği sırasında haftada bir ya da iki kez az olkol almış hafif ve orta derece alkol kullanıcı anneler üzerinde bazı araştırmalar yapılmıştır. Bu annelerin 6 ile 7 yaşlarındaki çocuklarında bazı davranış problemleri olduğu gözlemlenmiştir. Hiperaktivite, uyum sorunları, sosyal ilişkilerde problemler bu çocuklarda daha çok görülmektedir. Araştırma sonuçları alkole mazur kalmış olan çocukların zeka testlerinde daha başarısız olduğunu, dikkat eksikliği yaşadıklarını, matematikte daha başarısız olduklarını, hatırlama problemleri yaşadıklarını, alkol ve madde bağımlısı olmaya daha meyilli olduklarını göstermiştir.

Hamileliğin en erken aşamalarında bile alkol almak tehlikelidir. Çünkü bu aşamada bebeğin tüm organları beyin ve sinir sistemleri hızla oluşmaktadır. Bu sebeple hamile kalmaya çalışırken veya hamile olduğunuzdan en ufak bir şüpheniz bile varsa alkol almaya kesmelisiniz. Bebeğinizi emzirdiğiniz dönemde alkol almanız bebeğinizin bazı kaba motor beceriler ( emekleme, yürüme) kazanmasını geciktirebilir. Aynı zamanda süt üretimini durdurabilir. Bu sebeple emzirme sırasında da alkol alınması uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor.

Sen sadece aynasin...