Arama

Hamilelikte Alkol Kullanımı ve Bebeğe Zararları

Güncelleme: 3 Haziran 2013 Gösterim: 1.536 Cevap: 2
Şeb-i Yelda - avatarı
Şeb-i Yelda
Ziyaretçi
31 Mayıs 2013       Mesaj #1
Şeb-i Yelda - avatarı
Ziyaretçi
Dr. Mehmet Öz, hamileyken alınan alkolun anneye ve bebeğe gelecekteki olumsuz etkilerini anlatıyor:

Fetal alkol sendromu (FAS), hamilelikte alkol kullanan annelerin doğurduğu bebeklerde oluşan mental ve fiziksel anormalliklerdir.

Hamile bir kadın alkol tükettiğinde kana karışan alkol plasentayı geçerek fetüse ulaşır ve bebeğin gelişimini etkileyebilir. Bu durum, hamilelik boyunca veya hamilelik öncesi alkol kullanılmayarak %100 önlenebilir.

Hamileyken alınan alkolun bebeğinize etkileri

Fetal alkol sendromlu kişiler okulda yaşadıkları güçlüklerin yanı sıra, gelişim problemleri, yüz karakteristiklerinde anormallikler, duyma, görme, öğrenme, hafıza, dikkat süresi ve koordinasyon problemleri yaşayabilirler.

Çocuklarda bu bulguların hepsi görülebilir veya hiçbiri olmayabilir. Burada bitmiyor; fetal alkol sendromu fetal ölüme yol açabilir. Fetal alkol sendromu hala dünya çapında bir problem olmaya devam ediyor ve yapılan son araştırmalar bilinçlendirme çalışmaları ve hamilelikte alkol kullanımının engellenmesi üzerine odaklanmıştır.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
3 Haziran 2013       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
HAMİLELİKTE (GEBELİKTE) ALKOLÜN ZARARLARI
MsXLabs.org

GEBELİKTE ALKOL KULLANMAK VE FETAL ALKOL SENDROMU
Alkol gebelik sırasında plasentayı kolaylıkla geçebilecek ve fetusa zarar verebilecek teratojen bir maddedir o yüzden gebelik sırasında kesinlikle kullanılmaması gerekir. Alkol bebekte çeşitli anomalilere sebep olabilir, düşük ve erken doğum, düşük doğum ağırlığına sebep olabilir. Anne karnında bebeğin alkole maruz kalmasına bağlı oluşan sendroma fetal alkol sendromu (FAS) denir. Hafif öğrenme problemlerinden çeşitli doğumsal anomalilere kadar değişen spektrumda görülebilen bu duruma fetal alkol spektrum bozuklukları (fetal alcohol spectrum disorders) (FASD) denir. FAS dünyada yaklaşık 1000 canlı doğumda 1 görülür.

"Gebelik sırasında alkol hangi miktarda kullanılırsa bebeğe zarar vermez?" sorusunun net cevabı bilinmemektedir o yüzden çok az miktarda nadiren alınan alkolün bile gebeliğe zararlı etkileri olabileceği kabul edilmelidir ve hiç kullanılmamalıdır. Fakat bilinen birşey var ki kullanılan alkol miktarı arttıkça gebeliğe zarar verme riski de artmaktadır.

Fetal alkol sendromunda bebekte görülen anomaliler:

- Karakteristik yüz görünümü, ince üst dudak, kısa ve yukarıya dönük burun, burun ve üst dudak arasındaki oluğun (filtrum) olmaması, karakteristik göz kapakları
- Mikrognati (küçük çene)
- Mikroftalmi (ufak gözler)
- Kalp anomalileri
- Kol, bacak, parmak ve eklem anomalileri
- Anne karnında ve doğumdan sonra büyüme geriliği
- Görme ve işitme problemleri, tekrarlayan kulak enfeksiyonları
- Mikrosefali (kafa çapı ve beyinin küçük olması)
- Zeka geriliği
- Hiperaktivite, dikkat süresinin kısa olması, hafıza bozukluğu, sinirlilik
- İnmemiş testisler
- Yarık damak ve dudak
- Böbrek anomalileri
- Omurilik anomalileri
- Meningomyelosel, hidrosefali
Fetal alkol sendromunda görülen bu etkiler geri dönüşümsüzdür ve hayat boyu çocuğu etkileyecek anomalilerdir. Bunlardan kaçınmak için gebe kalmaya karar verdiğiniz andan itibaren alkolden tamamen uzaklaşmalısınız ve bunu gebelik süresince de sürdürmelisiniz. Alkolü bırakamayacak durumda iseniz gebe kalmadan önce mutlaka bir uzmana danışmalı ve yardım almalısınız. Hamilesiniz ve alkol kullanıyorsanız alkolü hemen bırakmalısınız, ne kadar erken bırakırsanız bebeğin etkilenme riski o kadar az olacaktır.
Sen sadece aynasin...
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
3 Haziran 2013       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Hamilelikte Alkol Kullanımı
MsXLabs.org

Alkolün doğmamış bebeğe verdiği zarar çok büyüktür. Alkolün hamilelik sırasında ve emzirme döneminde kesinlikle alınmaması gerekiyor. Bazı anneler günde bir kadehin önemli olmadığını düşünmekteler. Ancak gerçekte bir kadeh şarap, sert bir likör ve bira da dahil hafif sayabileceğiniz her türlü alkol bebeğinize zarar verecektir.


Annenin içtiği alkol plesanta yoluyla bebeğe geçer. Bebeğin henüz gelişimini tamamlamamış vücudunda alkolün parçalanıp atılması bir yetişkinin vücuduna oranla daha zordur. Bu sebeple annenin kanındaki alkole oranla bebeğin kanındaki alkol seviyesi her zaman daha yukarıda olcaktır. Anne az içmiş olsa bile bebeğin kanındaki alkol fazla olacaktır.

Anne karnında alkolden etkilenmiş olan bebekler (fetal alcohol syndrome,FAS) anormal şekilde düşük ağırlıklı doğarlar ve kilo almakta zorlanırlar. Bu bebeklerin gözleri küçük, burunları kısa ve kalkık, yanakları düz ve küçüktür. Organları özellikle de kalbi iyi yapılanmamıştır. Bu bebeklerin çoğunda beyin küçüktür ve anormal yapılanmıştır. Bu sebeple zeka geriliği, dikkat eksikliği ve uyumsuzluk görülür.

Genelde organlarla ilgili deformasyonlar mesela kalp anomalileri özellikle annenin birinci üç aylık dönemde alkol almasıyla ilgilidir. Büyüme ile ilgili bozukluklar ise son üç aylık dönemdeki alkolün etkileridir. Ancak beyinle ilgili anomaliler hamileliğin her döneminde alınan alkolle direk bağlantılıdır. Hamileliği sırasında alkol alan annelerin bebeklerinin anne karnında ölme ihtimali daha yüksektir.

Washington Üniversitesi' nde hamileliği sırasında haftada bir ya da iki kez az olkol almış hafif ve orta derece alkol kullanıcı anneler üzerinde bazı araştırmalar yapılmıştır. Bu annelerin 6 ile 7 yaşlarındaki çocuklarında bazı davranış problemleri olduğu gözlemlenmiştir. Hiperaktivite, uyum sorunları, sosyal ilişkilerde problemler bu çocuklarda daha çok görülmektedir. Araştırma sonuçları alkole mazur kalmış olan çocukların zeka testlerinde daha başarısız olduğunu, dikkat eksikliği yaşadıklarını, matematikte daha başarısız olduklarını, hatırlama problemleri yaşadıklarını, alkol ve madde bağımlısı olmaya daha meyilli olduklarını göstermiştir.

Hamileliğin en erken aşamalarında bile alkol almak tehlikelidir. Çünkü bu aşamada bebeğin tüm organları beyin ve sinir sistemleri hızla oluşmaktadır. Bu sebeple hamile kalmaya çalışırken veya hamile olduğunuzdan en ufak bir şüpheniz bile varsa alkol almaya kesmelisiniz. Bebeğinizi emzirdiğiniz dönemde alkol almanız bebeğinizin bazı kaba motor beceriler ( emekleme, yürüme) kazanmasını geciktirebilir. Aynı zamanda süt üretimini durdurabilir. Bu sebeple emzirme sırasında da alkol alınması uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor.

Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

9 Mart 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
9 Mart 2016 / NihLe Psikoloji ve Psikiyatri
13 Eylül 2012 / elifeylul Soru-Cevap