Arama

Boris Vian - Tek Mesaj #1

KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
16 Kasım 2006       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Boris Vian (1920-1959) Fransız yazar,müzisyen,sinemacı.
10 Mart 1920’de Ville d’Avray’da doğar. Beş yaşında okuma yazma öğrenir. Hayatı boyunca yaşadığı kalp rahatsızlıkları ilk olarak on iki yaşında başlar. Yine bu yaşlarda tifoya yakalanır.

İlk romanında Fransız bürokrasisini eleştirir. 17 yaşında trompetle tanışır.Versailles Lisesi'nde felsefe ve matematik dallarında çok başarılıdır. 1940’ta Michélle Leglise ile tanışır, bir yıl sonra evlenirler.1942 yılında Maden Mühendisliği dalında üniversite diplomasını alır. Bundan sonra "Office Professionel..du papier et du Carton" adlı firmada çalışmaya başlar. Görevine 1947'de son verilince ,çevirilirle geçinir.1946 yılında en tanınmış üç romanını; Günlerin Köpüğü (L'Ecume des jours) , Mezarlarınıza Tüküreceğim(J'irai Cracher sur vos tombes), Pekin’de Sonbahar(L'Automne a Pekin) yazdığında, 26 yaşındadır.Jarry’nin patafizik okuluna bağlı bir yazardır.

Mezarlarınıza Tüküreceğim adlı kitabını "Vernon Sullivan" ismiyle yazdı. Romanda Amerikalı bir siyahinin erkek kardeşinin linç edilerek öldürülmesini anlatılır. İntikamını beyaz kızlara tecavüz ederek alan kahraman Anderson'un yakalanıp asılmasıyla son bulur. Kitap, 100.000 kopyayı satar, yasaklanmadan önce; 100,000 frankla cezalandırılır. Yürek Söken(L'Arrache-coeur)adlı roman en son romanıdır. Bundan sonra Vian müzikle daha çok ilgilenir. Kardeşleri Alain Vian ve Léilo Vian ile birlikte Fransız Caz topluluğu olan Claude Abadie'ye girer. Claude Luter ile çalışır. Jazz Hot, Jazz News gibi dergilerde modern cazın Fransa'da kabul görmesi konusunda yazılar yazmıştır. Sadece caz müzikle değil,Bertolt Brecht'in şiirlerinden uyarlamalar ve Rock ile ilgilenmiştir. Evliliği 1952'de biter ve 2 yıl sonra İsviçre'li dançı Ursula Kübler'le evlenir.

1954'te Cezayir savaşını ve bir barışseveri konu edinen Asker Kaçağı (Le déserteur) adlı şarkısı büyük yankı uyandırır. Binlerce kayıt satılmasına rağmen; Fransız vatanseverleri öfkelenir ve şarkı yasaklanır.. Tiyatro oyunlarında avant-garde tarzla absurd tarzı harmanlar. Herkes Av (L'équarissage pour tous) olarak bilinen oyunu Normandiya Çıkarması'nda bir ailenin gülünç evlilik sorunları anlatılır ve savaş zamanı müttefikleri özgür Fransızlar tarafından yok edilir. İmparatorluk Kuranlar ya da Schmurz (Les Bâtisseurs d'Empire ou le Schmurz)adlı oyunda Kapitalist bir ailenin, yeni bir apartman dairesine taşınması ve burayı istila etmesi anlatılır. Bu oyun, 1962'de İngiltere'de ve 1968'de New York'ta sahnelenir. Ölümünden yedi yıl sonra da Fransa'da. Gerçekçiliğe şiddetle karşı çıkan Vian,Egzistanyalizmi (varoluşçuluk) benimser.

Filmlerde küçük parçaları oynayan ve film senaryolarını yazan Vian, 23 Haziran 1959 günü Mezarlarınıza Tüküreceğim adlı romanının film galasında, Cinéma Marbeuf’da kalp krizi geçirerek kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeder.
Son düzenleyen KisukE UraharA; 1 Mart 2009 13:04
Gerçekçi ol imkansızı iste...