Arama


Elçin - avatarı
Elçin
Ziyaretçi
4 Haziran 2013       Mesaj #2
Elçin - avatarı
Ziyaretçi
Kaynak: Prof.Dr. Nilgün Sarp, Biyolojik ve Kimyasal Silahlar

Biyolojik silah olarak kullanılabilecek maddeler üç gruba ayrılabilir:

A Kategorisi: En tehlikeli gruptur. Öldürme oranı yüksek etkenleri içerir. Halk arasında panik ve sosyal patlamalara yol açar. Çiçek virüsü (variola major), şarbon (Bacillus anthracis), veba (Yersinia pestis), botulizm zehirli maddesi (Clostridium botulinum), tularemi (Francisella tularensis), ebola, marburg, lassa ve junin virüsleri bu gruba girer.

B Kategorisi: İkinci derecede tehlikeli etken maddeleri kapsar. Coxiella burnetii (Q ateşi), brucella spp (bruselloz), burkholderia mallei (ruam, glanders), alfaviruslar (ansefalomiyelit), clostridium perfringens epsilon zehiri, ricinus communis risin zehirli maddesi, stafilokok B-entero toksini, su ve besinlerle bulaşanlardan salmonella spp, shigella dysenteriae, escherichia coli O157:H7, vibrio cholerae ve cryptosporidium parvum etkenlerini içerir.

C Kategorisi: Bugün az olmakla birlikte, gelecekte çok tehlikeli olabileceği varsayılan etkenler yer alır. Hantaviruslar, nipah virüsü, keneyle bulaşan hemorajik ateş virüsleri, keneyle bulaşan ansefalit virüsleri, sarı humma virüsü, çoğul dirençli (MDR)mycobacterium tuberculosis etkenlerini kapsar.

Kimyasal silahlar ise kabaca aşağıdaki gibi gruplandırılabilir:

Sinir gazları: Sinir iletimini engellediklerinden, kısa sürede ölüme yol açarlar. Sarin, Tabun, Soman, VX. Hitler’in talimatıyla 1936-1944 yılları arasında sentezlenmişlerdir. Japonya’da bir tarikatın Tokyo metrosuna yaptığı saldırıda Sarin gazı kullanılmıştır. Halepçe’de ise Tabun gazı kullanılmıştır.
Yakıcı vetahriş edici gazlar: Gözler,cilt ve solunum yolu dokuları ilk etkilenen bölgelerdir. Öldürücü değilse de önemli ölçüde sağlık sorunlarına neden olurlar. Hardal gazı, lewisit, fosgen oksim vb. etken maddeleridir.

Boğucu gazlar: Solunum yollarını ağır olarak tahrip edip, akciğer ödemine neden olurlar. Fosgen, klor, kloropikrin önemli etken maddeleridir.
Kan zehirleri: Öldürücüdürler. Siyanür, Siyanojen klorür. Hitler’in gaz odalarında da bir siyanür bileşiği kullanılmıştır.

Kapasite bozucular: LSD, BZ gibi davranış bozukluğuna neden olanlar ya da CA, CN, CS gibi göz, cilt ve solunum yolları tahrişine yol açanlardır. Göz yaşartıcı bomba örnek olarak verilebilir.

Bitki öldürücü aeresoller: Bitkileri öldüren ya da toprağı zehirleyen ajanlardır. Vietnam’da ABD bu çeşit aeresolleri kullanmıştır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.