Arama


Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
5 Haziran 2013       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sri Lanka - Seylon
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

(Eski adı Seylan) Dekkan Yarımadası'nın güneyinde Seylan Adası üzerinde devlet. Yüzölçümü 65.610 km2, nüfusu 18.580.000 (1997)
Ad:  sri-lanka_120205.jpg
Gösterim: 414
Boyut:  74.1 KB

Başlıca kentleri: Colombo (yönetsel başkent), Sri Jayawardenapura (yasama ve yargı) Jaffna ve Kandy'dir. Resmî dili Sinhali ve Tamil dilidir, ayrıca İngilizce de konuşulur. Çoğunluğunun dini Budizm'dir. Ada, Manaar Körfezi ve Palk Boğazı ile Hindistan'dan ayrılır. Bu deniz kollarının her ikisi de sığ ve yer yer mercan kolonileriyle örtülüdür. Bu yüzden bir köprü ile Dekkan Yarımadası'na bağlanmıştır (Âdem Köprüsü-Adam's Bridge).

Adanın kuzeyi kalkerli bir platodur. Sıcak, bataklık ve cengelle kaplı olan bu bölge, ekonomi bakımından ülkenin en geri kalmış yöresidir; tenhadır. Orta kısımlar dağlıktır (en yüksek nokta Piduru Talagala 2.529 m.). Dağlık Orta Sri Lanka'nın kıyı bölgeleriyle, Güney Sri Lanka platoları, adanın en kalabalık, en verimli yörelerini meydana getirir. Besin maddeleri tarımı az yer tutar, gereksinimi karşılamaz; Birmanya'dan pirinç satın alır. Tarım toprakları, daha çok ticarî önemi olan plantasyon ürünlerine (pirinç, manyok, çay, kauçuk, kakao, tarçın, tütün ve hindistancevizi) ayrılmıştır. Yeraltı kaynakları içinde grafit, kaolin ve bazı değerli taşlar önemlidir. Tarihi boyunca Hindistan'ın büyük ölçüde etkisi altında kalmış olan Sri Lanka, zaman zaman Hint'ten gelen göç akınlarına uğradı. 16. yüzyıldan itibaren Avrupalılar adaya yerleşmeye ve kendi hesaplarına tarım alanları kurmaya başladılar (önceleri Portekiz ve Hollandalılar, daha sonra İngilizler). 1802'den beri İngiliz kolonisi olan Sri Lanka, 1948'de Britanya Uluslar Topluluğu üyesi bağımsız bir devlet, 1978 Eylül ayında da "Demokratik Sosyalist Cumhuriyet" oldu. 1980'li yıllardan bu yana Sri Lanka iki içsavaşa tanık oldu: bunlardan güneyde Halk Kurtuluş Cephesi bünyesinde örgütlenmiş genç milliyetçilerin ayaklanması 1989'da sert biçimde bastırıldı; diğeri 1983'te Tamil Eelam Kaplanları özgürlük hareketi, Budhacı Seylanlı çoğunluk için bağımsız bir devlet kurma mücadelesi vermektedir. Az gelişmiş bir ülke olan Sri Lanka, okuma-yazma oranının oldukça yüksek oluşuyla da ilgi çeker.
Sen sadece aynasin...