Arama

Sri Lanka (Seylon) ve Sri Lanka Tarihi

Güncelleme: 5 Haziran 2013 Gösterim: 15.746 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
8 Mayıs 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Sri Lanka - Seylon

Konum: Güney Asya'da, Hint Okyanusunda ada, Hindistan'ın güneyinde yer alır.
Sponsorlu Bağlantılar
Coğrafi konumu: 7 00 Kuzey enlemi, 81 00 Doğu boylamı
Haritadaki konumu: Asya
Yüzölçümü: 65,610 km²
Sınırları: 0 km
Sahil şeridi: 1,340 km
İklimi: tropikal mason
Arazi yapısı: Çoğunlukla alçak, düz ve inişli çıkışlı ovalar, güneyde ve orta kısımda dağlar yer alır.
Deniz seviyesinden yüksekliği: en alçak noktası: Hint Okyanusu 0 m
En yüksek noktası: Pidurutalagala 2,524 m
Doğal kaynakları: Kireçtaşı, grafit, mineral kumlar, fosfat, kil, hidro enerji
Arazi kullanımı: tarıma uygun topraklar: %14
Daimi ekinler: %15
Otlaklar: %7
Ormanlık arazi: %32
Diğer: %32 (1993 verileri)
Sulanan arazi: 5,500 km² (1993 verileri)
Doğal afetler: Ara sıra siklon ve kasırgalar, tsunami

srilankamap


Sri Lanka, resmî adıyla Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Tamilce: இலங்கை) Güney Asya'da, Hindistan'ın 31 kilometre güneyinde ve Hint Okyanusu'nda bulunan bir ada ülkesidir. 1972 yılından önce Seylon olarak bilinirdi. Hint Okyanusu'nun İncisi olarak da adlandırılan ülkede yaklaşık 21 milyon kişi yaşamaktadır.

Hükümet güçleri ve Tamil Eelam Özgürlük Kaplanları (diğer adıyla Tamil Kaplanları) arasında gerçekleşen iç savaş1983 yılından beri sürmektedir. Tamil Kaplanları, adanın kuzeyinde ve doğusunda Tamil Eelam adında bağımsız bir devlet kurmak için mücadele etmektedir.

Sri Lanka, toplam 1,340 kilometrelik sahil şeridine sahiptir. Aralık ve Mart ayları arasında tropikal ve kuzeydoğu muson yağmurlarının etkisi altında kalan iklimi, Haziran ve Ekim ayları arasında da güneybatı muson yağmurlarının etkisi altında kalmaktadır. 2,524 metre yüksekliğinde olan Pidurutalagala dağı ülkenin en yüksek zirvesidir. Doğal kaynakları arasında kireç taşı, grafit, mineral kumlar, cevherler, fosfatlar, kil ve hidro enerji yer alır. Ülkede gerçekleşen doğal afetlerden başta gelenleri kasırga ve hortumlardır.
Ormansızlaştırma, toprak erozyonu, kaçak avcılık ve kentleşmenin etkisiyle tehlike altında olan yabani hayvanlar, madencilik ve artan çevre kirliliğiyle sahillerin bozulması, sanayi atıkları ve pissu akıntılarıyla kirlenen tatlısu kaynakları, artıkların yok edilmesi ve Kolombo'da hava kirliliği ülkenin çevre sorunlarını oluşturan unsurlar arasında yer alır.


Sri Lanka (Seylon) ve Sri Lanka Tarihi

srilanka




Düzensiz akıntıların, piramit biçimli dalgaların arasında dünya turunun en ilginç duraklarındandır Sri Lanka. Hint Okyanusu'ndaki Sri Lanka'da, bu farklı adada çay ve fillerle iç içe yaşayan bir halk yaşıyor.

Sri Lankalılar dünyada belki de fillerle en yakın ilişkiyi kuran halk. Tarihlerinin her sayfasında fillerin oynadığı bir rol var. Yine de ülkede fillerin sayısı giderek azalıyor. Yirminci yüzyıl başında adada 12 bin fil vardı; günümüzde ise sayı 2 bin 500 civarında.

imperiaflex030


imperiaflex060


Budizmin dünyada ilk yayıldığı yerlerden biri Sri Lanka. Bu yüzden köklü ve etkileyici bir Budizm kültürü var. Nüfusun yüzde 70'inin bağlı olduğu Budizm, ülkede hayatın her alanına damgasını vuruyor.

800pxflagofsrilankasvg


Sri Lanka Bayrağı

Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
5 Haziran 2013       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sri Lanka - Seylon
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

(Eski adı Seylan) Dekkan Yarımadası'nın güneyinde Seylan Adası üzerinde devlet. Yüzölçümü 65.610 km2, nüfusu 18.580.000 (1997)
Ad:  sri-lanka_120205.jpg
Gösterim: 365
Boyut:  74.1 KB

Başlıca kentleri: Colombo (yönetsel başkent), Sri Jayawardenapura (yasama ve yargı) Jaffna ve Kandy'dir. Resmî dili Sinhali ve Tamil dilidir, ayrıca İngilizce de konuşulur. Çoğunluğunun dini Budizm'dir. Ada, Manaar Körfezi ve Palk Boğazı ile Hindistan'dan ayrılır. Bu deniz kollarının her ikisi de sığ ve yer yer mercan kolonileriyle örtülüdür. Bu yüzden bir köprü ile Dekkan Yarımadası'na bağlanmıştır (Âdem Köprüsü-Adam's Bridge).

Adanın kuzeyi kalkerli bir platodur. Sıcak, bataklık ve cengelle kaplı olan bu bölge, ekonomi bakımından ülkenin en geri kalmış yöresidir; tenhadır. Orta kısımlar dağlıktır (en yüksek nokta Piduru Talagala 2.529 m.). Dağlık Orta Sri Lanka'nın kıyı bölgeleriyle, Güney Sri Lanka platoları, adanın en kalabalık, en verimli yörelerini meydana getirir. Besin maddeleri tarımı az yer tutar, gereksinimi karşılamaz; Birmanya'dan pirinç satın alır. Tarım toprakları, daha çok ticarî önemi olan plantasyon ürünlerine (pirinç, manyok, çay, kauçuk, kakao, tarçın, tütün ve hindistancevizi) ayrılmıştır. Yeraltı kaynakları içinde grafit, kaolin ve bazı değerli taşlar önemlidir. Tarihi boyunca Hindistan'ın büyük ölçüde etkisi altında kalmış olan Sri Lanka, zaman zaman Hint'ten gelen göç akınlarına uğradı. 16. yüzyıldan itibaren Avrupalılar adaya yerleşmeye ve kendi hesaplarına tarım alanları kurmaya başladılar (önceleri Portekiz ve Hollandalılar, daha sonra İngilizler). 1802'den beri İngiliz kolonisi olan Sri Lanka, 1948'de Britanya Uluslar Topluluğu üyesi bağımsız bir devlet, 1978 Eylül ayında da "Demokratik Sosyalist Cumhuriyet" oldu. 1980'li yıllardan bu yana Sri Lanka iki içsavaşa tanık oldu: bunlardan güneyde Halk Kurtuluş Cephesi bünyesinde örgütlenmiş genç milliyetçilerin ayaklanması 1989'da sert biçimde bastırıldı; diğeri 1983'te Tamil Eelam Kaplanları özgürlük hareketi, Budhacı Seylanlı çoğunluk için bağımsız bir devlet kurma mücadelesi vermektedir. Az gelişmiş bir ülke olan Sri Lanka, okuma-yazma oranının oldukça yüksek oluşuyla da ilgi çeker.

Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

29 Eylül 2014 / Misafir Soru-Cevap
6 Ekim 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
10 Ağustos 2017 / ThinkerBeLL Ekonomi
22 Temmuz 2012 / buz perisi Dinler Tarihi
7 Mayıs 2014 / _EKSELANS_ Mimarlık