Arama

Stalingrad Muharebesi - Tek Mesaj #2

Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
6 Haziran 2013       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Stalingrad Muharebesi3.jpg
Gösterim: 638
Boyut:  58.0 KB

Stalingrad Muharebesi


II. Dünya Savaşı'nda Stalingrad (bugünkü Volgograd) önlerine kadar ilerleyen Alman ordusu ile, Sovyet ordusu ve Stalingrad halkı arasında geçen savaş
(Ağustos 1942-Şubat 1943).

Sovyet cephesindeki bu savaş II. Dünya Savaşı'nın da bir dönüm noktasıdır. Kafkaslar'daki zengin petrol yataklarını, Stalingrad'daki sanayi bölgesini, Kuban ve Don vadilerini ele geçirmek isteyen Almanlar, General Paulus komutasında, Don Irmağı'nı geçerek kente saldırdılar (23 Ağustos). Kuzeybatıdan Stalingrad'a girmeye çalışan Alman birliklerine karşı, her ev tek tek savunuldu. Mareşal Andrey Yeremenko komutasındaki Sovyet birliklerinin direnişi karşısında Almanlar, Volga'yı aşmayı başaramadı. Beş ay boyunca Almanlar 2.000.000 asker, 26.000 top ve uçaksavar, 2.000 tank ve 2.000 uçak kullandılar. 19 Kasım'da karşı saldırıya geçen Sovyet birlikleri, Alman kuvvetlerinin büyük bölümünü çembere aldılar.

Almanların çemberi yarma çabaları sonuçsuz kaldı ve Sovyetlerin 10 Ocak 1943'te yoğunlaştırdıkları karşı saldırı, şubat ayı başında Stalingrad'ın Alman kuvvetlerinden temizlenmesiyle sonuçlandı. 22 Alman tümeni yok edildi, kuşatma sürerken, Hitler tarafından feldmareşal yapılan Paulus da içlerinde olmak üzere 90.000 Alman subay ve eri tutsak edildi. Bu savaş, Alman ordularının yenilmezliği düşünü yıktı. Stalingrad önlerinden başlayan geri çekilme ve yenilgiler dizisi, "Nazi İmparatorluğu"nun çöküşüne dek sürdü.
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 1 Şubat 2017 00:41
Sen sadece aynasin...