Arama


Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
11 Haziran 2013       Mesaj #9
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Mumya
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Çok eski zamanlarda birtakım kimyasal maddeler ve sargılarla bozulmadan kalabilecek duruma getirilmiş cesetlere verilen ad. Mumyalama, ölenlerin bir gün dirileceği inancından kaynaklanmıştır. Başta İ.Ö. 15. yüzyıldan itibaren Mısır'da olmak üzere birçok eski uygarlıkta mumyalama yönteminin uygulandığı görülür (İnkalar, Türkler). İklimi kuru olan bazı bölgelerdeyse, bu kuruluk nedeniyle bozulmadan kalmış cesetlere rastlanmıştır (Danimarka, Peru, Meksika). Yine de mumyacılık zanaatı en fazla Mısır'da gelişti. Mısırlıların bu konuda ulaştıkları üstün teknik bugün bile tam anlamıyla çözülebilmiş değildir.
Bilindiği kadarıyla mumyalama önce cesedin iç organlarının, beynin vb. çıkarılmasıyla başlar, sonra bu ceset birtakım karmaşık işlemlerden geçirilir; 70 gün sodyum karbonatta bırakıldıktan sonra yıkanarak bezlerle sarılırdı. Baş sargıları üzerine de ölen kişinin yüz hatları çizilirdi. Mumyalar, taş lahitlere ya da yağlanmış ağaç tabutlara konarak mezar odalarına yerleştirilirdi. Mısır mumyalarının incelenmesi sonucu mumyalamada niteliği bilinmeyen ilâçların yanı sıra reçine, talaş, zift, yağ, sodyum karbonat ve reçineye batırılmış keten gibi maddelerin kullanıldığı saptandı. Mısırlılar, insanların dışında kutsal saydıkları kedi, boğa, balıkçıl vb. hayvanların da mumyalarını yaparlardı.
Türklerde mumyalama, ölümden sonra ikinci hayatı kabul eden Şamanizm inanışı nedeniyle yayıldı. Selçuklular döneminde de yaygın olarak devam eden mumyalama, Osmanlılarda yalnızca öldüktan sonra başka bir yere götürülecek padişahlara uygulandı. Örneğin Kosova Savaşı'nda ölen I. Murat ve Akşehir'de ölen Yıldırım Bayezit, Bursa'ya mumyalanmış olarak getirildiler. Fatih Sultan Mehmet'in de ölümüyle gömülüşü arasında 19 gün fark olduğundan mumyalanarak Gebze'den İstanbul'a getirildiği sanılmaktadır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
theMira