Yoğurt Mucizesi MsXLabs.org
İlk kez Orta Asya Türkleri tarafından kullanılan ve tüm dünyaya buradan yayılan yoğurdun faydaları bilimsel olarak da kanıtlanmış mucize bir besin olduğunu biliyor musunuz? Yoğurt, yapısı, içeriği ve besin değeri açısından sütte bile olmayan faydalara sahip mükemmel bir gıdadır. Laktik asit fermantasyonu sonucu üretilen ve laktik asit bakterilerini canlı olarak ihtiva eden fermente bir süt ürünü olan yoğurdun, beslenme kültürümüzde, pek çok yemekle birlikte tüketilmesi boşuna değildir. Yoğurdun sağlıklı bir besin olmasının nedeni, iyi bir protein, vitamin ve mineral kaynağı olmasıdır. Yoğurdun içerdiği proteinlerin tamamı vücutta sindirilip emilir. Bu nedenle büyüme çağındaki çocukların kemik gelişimleri için çok değerlidir. Erişkinlik döneminde de yaşlanmanın hızlandırdığı doku yıkımını azaltmak, doku onarımını hızlandırmak için yoğurt tüketmek çok önemlidir. Yoğurt, B vitaminlerinden de zengin olmasının yanında iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Bir su bardağı kadar yoğurtta ortalama 300 mg civarında kalsiyum bulunur. Bu miktar erişkin bir erkeğin günlük kalsiyum ihtiyacının neredeyse yarısını tek başına karşılayabiliyor. Ayrıca yoğurtta, magnezyum, çinko ve potasyum da vardır.
Yoğurdun vücudumuza faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
1. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir Zengin besin değeri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren yoğurt, vücudumuzu mide, bağırsak hastalıklarından korur, mide, kolon ve ince bağırsak kanserlerine yakalanma riskini düşürür.
2. Mikroplarla Savaşır Probiyotik etkiye sahip olması nedeniyle çocuklarda bulaşıcı karaciğer iltihabı (hepatit) hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Verem (tüberküloz) hastalığına karşı doğal bir antibiyotik etkisi gösterir. Mantar enfeksiyonları, tekrarlayan vajina ve idrar yolu enfeksiyonlarıyla mücadelede doğal bir ilaç görevi üstlenir.
3. Güzelleştirir Güzellik için de çok önemli bir besin kaynağı olan yoğurdun cilde müthiş bir parlaklık kazandırdığını unutmamak gerek. Yoğurt aynı zamanda doğal bir nefes kokusu ve diş taşı önleyicisidir.
4. Kilo Vermeye Yardımcıdır ABD'de yapılan bir araştırma, düşük kalorili diyetilerine yoğurt ekleyen ve günde üç öğün yağsız yoğurt yiyen aşırı kiloluların, yoğurtsuz bir diyet programı uygulayanlara oranla yüzde 22 daha fazla kilo verdiklerini tespit etti. Zayıflama diyetlerinde yoğurt yiyenlerin yüzde 61 daha fazla yağ yaktıkları görüldü. Yoğurt yiyenlerin karın bölgelerinde yüzde 81 daha fazla yağ yaktıkları da belirlendi.
5. Sindirim Sistemini Destekler Vücutta kendi kendine sindirilen tek gıda yoğurttur. Bazı bünyeler yapısı gereği sütteki laktozu sindiremez. Sütte bulunan laktoz, yoğurtta laktik aside dönüştüğünden, bu kişiler gerekli besinleri yoğurttan sağlayabilir. Ayrıca yoğurt, bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların yaşamasını engeller. Probiyotik bakterilerin gastrit, ülser, reflü gibi problemlerle mücadeleyi kolaylaştırdığı bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Çünkü probiyotik bakteriler midede helikobakter isimli mikrobun -ki ülser nedeni olarak gösterilir- çoğalmasına engel oluyor. Probiyotikler ishal sorununun çözümünde de işe yarıyor. Özellikle kısa süreli seyahat ishalleri ve yaz ishallerinin tedavisinde yoğurt tercih edilebilir.
Uzm. Dyt. Simge Çıtak
Kaynak: ART Tıp Merkezi