Arama


_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
22 Temmuz 2013       Mesaj #8
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Yeni ve Daha Gelişmiş Exynos 5 octa Önümüzdeki Hafta Tanıtılacak




ARM’ın big.LITTLE mimarisini kullanan Exynos 5 octa, CES 2013 etkinliğinde resmiyete kavuşmuş ve iki aylık bir süreç sonrasında ilk olarak Galaxy S4’te (I9500) yer bulmuştu. Kağıt üzerinde 8 çekirdekten oluşan işlemci teknik olarak ise 4’erli iki grup şeklinde çalışmakta.
Sponsorlu Bağlantılar
1.6GHz frekans hızında çalışan Cortex-A15 mimarili küme cihazın performans gücünü ortaya koyarken, Cortex-A7 mimarili diğer küme ise pil tasarrufu adına daha basit işlemlerde görev alıyor. Yılın ilk yarısında Samsung’u performans noktasında mobil dünyasında zirveye taşıyan Exynos 5 octa, 2.3GHz frekans hızında çalışan Krait 400 mimarili Snapdragon 800’ün yaygın şekilde kullanılmasıyla tahtından oldu. Bunun yanı sıra Tegra 4’ün de özellikle tablet çözümlerinde kullanılmaya başlanması, Samsung’u işlemci üzerinde geliştirmeler yapmaya itmiş görünüyor.
Güney Koreli üretici resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada yeni ve daha gelişmiş Exynos 5 octa’nın önümüzdeki hafta resmiyet kazanacağı bildirdi. Şirket işlemcide yer bulacak yeniliklere dair bilgi sunmazken, frekans hızının artırılması, tam olarak sağlanan LTE entegrasyonu ve 8 çekirdeğin aynı anda çalışması akıllara gelen ilk yenilikler.
Samsung’un özellikle 8 çekirdeğin aynı anda çalışması yönünde çalışmalar yaptığı biliniyor. Mayıs başında ortaya çıkan bazı haberlerde ARM üzerinde Linux ve Android optimizasyonları yapan bağımsız kuruluş Linoro’nun 8 çekirdeği aynı anda çalıştırmayı başardığı ve bu noktada Samsung’a gerekli olan kodları sağladığı aktarılmıştı. O dönem ki iddialar göre bu sayede %10-15 seviyesinden performans artışı elde edildiği bildirilmişti.
Eylül başında Galaxy Note 3’ü tanıtmaya hazırlanan Samsung, LTE destekli ülkelerde yüksek ihtimalle yine Qualcomm cephesinden bir çözüme yer verecek. Üst sınıf telefonların birçoğunda Snapdragon 800’ün kullanılacak olması Note 3 için de akıllara aynı birimi getiriyor. Bunun yanında Samsung en azından aynı seviye de ya da daha güçlü bir Exynos 5 octa işlemcisini yeni nesil Note modelinin uluslar arası versiyonunda kullanmak istiyor.
Yeni nesil octa işlemcinin Exynos 5420 olması bekleniyor. iddialara göre Samsung söz konusu işlemcide PowerVR SGX 544 MP3 yerine ARM’ın yeni grafik birimi işlemcilerinden T600 ailesine ait bir çözüm kullanacak.

Kaynak: Andronova.net
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.