Arama


_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
29 Temmuz 2013       Mesaj #24
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Android 4.3 Resmiyet Kazanırken, Nexus Cihazlar İçin Güncelleme Başladı!
MsXLabs.org

android 4 3 jelly bean

Geride bıraktığımız haftalarda Google Play Edition cihazlar üzerinde görülen Android 4.3 beraberinde getirdiği birçok yenilik ile resmiyet kazandı. Gelişmeler arasında kullanıcı deneyimini doğrudan etkileyen kayda değer yenilikler olmasa da, işin arka planında özellikle geliştiriciler açısından önemli sayılabilecek yeniliklerin sisteme dahil edildiğini görüyoruz. Android 4.3’ü daha çok, ekim-kasın döneminde Nexus 5 ile tanıtılacağı iddia edilen Android 5.0 için bir temel ya da altyapı oluşturma olarak değerlendirmek daha doğru olacaktır.
Sponsorlu Bağlantılar
Android 4.3’te sunulan yeniliklere değinecek olursak; stok uygulamalar paketi en güncel halini aldı. Google I/O etkinliğinde lansmanları yapılan kimi uygulamalar, ilerleyen haftalarda yeni güncellemelerini kavuşmuştu. Google, artık video görüşme özelliğine destek sunan Hangouts mesajlaşma platformunun yanı sıra Drive, Chrome ve Maps uygulamalarının en güncel versiyonlarını Android 4.3 içerisinde hazır olarak sunuyor.

Uygulama Programlama Arayüzü olarak isimlendirilen API’in seviyesi 18’e yükseltildi. Geliştiricileri hedef alan bir diğer önemli gelişme ise OpenGL ES 3.0 grafik API seviyesi oldu. Halihazırda mobil dünyası için üretilen üst sınıf grafik birimlerin neredeyse tümü tarafından desteklenen yeni grafik seviyesi ile Android tarafındaki oyunlarda yüksek kalitede, akıcı ve daha gelişmiş grafikler görebileceğiz. Sağlanan gelişim sadece grafik kalitesinin artırılması ile sınırlı kalmamış, OpenGL ES 3.0’da sağlanan optimizasyonlar sayesinde pil verimliliği de önemli gelişmelerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.

android 43 1

Google’ın Android 4.3’te sunduğu kayda değer gelişmelerden bir diğeri ise Bluetooth 4.0 LE oldu. Bu sayede bağlanabilirlik anlamında cihaz yelpazesi genişlerken, bağlantı esnasında yine düşük enerji tüketimi sayesinde pil verimliliği ön planda tutuluyor. Bluetooth Smart olarak da isimlendirilen yenilik teknolojinin farklı alanlarında kullanılan Bluetooth 4.0 LE bağlantısını destekleyen tüm cihazlarla entegre olabilecek.

Android 4.3 ile sunulan diğer yenilikleri liste halinde sunacak olursak;

-“Smart Key” olarak isimlendirilen sistem açığına karşı oluşturulan güvenlik duvarı,
- Sınırlı Profiller (Tabletlere özgü bu yenilik ile özellikle çocukların kimi uygulamalara erişimini engellemek için cihazın kontrol altında tutulması),
- Arka plan Wi-Fi konumu (Wi-Fi bağlantısı kapalı olduğu durumlarda bile konum bilgisi sağlanabiliyor. Bu sayede enerji tasarrufu sağlanabiliyor),
- Arama ekranı T9 olarak isimlendirilen özelliğe kavuşuyor. Bu sayede arama ekranında harflerin tuşlanması ile aranacak kişiye erişim sağlanabiliyor.
-Yeni diller (Zulu, Güney Afrikaca, Amharca, Hintçe ve Savahilice)
- Google Play Games (Oyun kayıtlarının senkronize edilmesi ve oyunların daha hakim bir şekilde yönetileceği yeni oyun servisi)
İlk olarak Yeni Nexus 7’de yer alan Android 4.3’ün bugünden itibaren diğer Nexus cihazlar (Nexus 4, Nexus 7, Nexus 10 ve Galaxy Nexus) için dağıtımına başlandı. Google bunun yanı sıra bahsi geçen Nexus cihazların Android 4.3 JWR66V sürümü için fabrika imaj dosyalarını geliştiriciler sayfasından yayınladı.

Kaynak: Andronova.net