Arama


Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
15 Ağustos 2013       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Kitle İletişim Özgürlüğü

Kitle iletişim araçları, çağdaş insanın gündelik yaşamında vazgeçilmez bir yer tutmaktadır. Günümüzde; habere, bilgiye ulaşmanın, bir olay ya da düşünce etrafında tartışmanın yolu kitle iletişim araçlarından geçmektedir. Kamuoyunda önemli yeri olan bu araçların ortaya çıkışı, örgütlenmesi, işleyişi ve işleyişlerinde uyulması gerekli kurallar da doğal olarak herkesi ve toplumu ilgilendirmektedir.

Bu nedenle de; kitle iletişim hukuku; toplumsallaşmış çağdaş insanın ilgilenmesi gereken bir hukuk dalıdır. Temel hak ve özgürlüklerimizden olan düşünceyi açıklama özgürlüğünü, bilgiye ve habere ulaşmayı, ulaştığımız bilgi ve haberi topluma iletmeyi ve yaymayı kitle iletişim araçları yoluyla gerçekleştirmekteyiz.

Kitle iletişim araçları, kamuoyunun oluşumundaki en etkili araçlardır. Bu nedenle de demokrasilerin vazgeçilmez unsurlarıdır. Demokrasi, bilginin ilgili kılacağı yurttaşların, düşüncelerini çeşitli yollarla açıklamasıyla gelişir, yaşam bulur. Kitle iletişim hukukunun önemi de buradan gelmektedir. Tüm bu sebeplerledir ki kitle iletişim özgürlüğü anayasa ile de güvence altına alınmıştır.

***
Özel Hayatın Gizliliği


Özel Yaşamın Gizliliği, kişilerin özel yaşamına ve aile yaşamına dokunulmamasını ve saygı gösterilmesini öngören temel hak. Bu hakkın kullanılmasındaki istisna, adli soruşturma ve kovuşturmanın gerekleridir. Özel yaşamın gizliliği çerçevesinde, yasanın açıkça gösterdiği durumlarda usulüne göre verilmiş yargıç kararı olmadıkça, gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda ise yasayla yetkili kılınan merciin emri bulunmadıkça kimsenin üstü, özel kağıtları ve eşyası aranamaz ve bunlara el konamaz.

Teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan çok kuvvetli teleobjektiflerin, fotoğraf makinelerinin ve dinleme araçlarının kullanılmasıyla kişinin özel yaşamının gizliliğinin korunabilmesi bir sorun niteliğini almıştır. Kişinin özel yaşamı ve özellikle buna ilişkin sırlar hukuken korunan kişisel hak ve yararlardandır. Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddesi gereğince bir kişinin özel yaşam çevresinin kamuya açıklanması hukuka aykırı sayılır.

Özel yaşamın gizliliği içinde değerlendirilmesi gereken bir başka anayasal hak da haberleşmenin gizliliğidir. Bir kimseye gönderilen mektupların başkası tarafından açılması ya da telefon konuşmalarının dinlenmesi ve bunlardaki gizliliklerin öğrenilmesi, açıklanması kişilik haklarını zedeleyici niteliktedir. Yargı kararlarına göre de mektup, hatıra, sırlar üzerinde sahiplerinin hukuken mutlak nitelikte hakları vardır. Bunların, yazanın onayı olmadan yayımlanması kişilik haklarına saldırı sayılır.