Arama


_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
5 Eylül 2013       Mesaj #146
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Mobil Dünyasında Dengeler Değişebilir, Xperia Z1 Resmiyet Kazandı!
MsXLabs.org

Sony Xperia Z1

Xperia Z ile yeni yıla hızlı bir giriş yaparak dört çekirdekli ilk telefonunu tüketicilerin huzuruna çıkaran Sony, yılın ikinci yarısına gelindiğinde ise Xperi Z serisi adı altında tanıtımlarına devam etti. Japon üretici Snapdragon 800 işlemcisine sahip 6.44-inç ekrana sahip Xperia Z Ultra yeni bir platformun kapısını aralarken, özellikle ekran ve işlemci noktasında önemli gelişmeler sağladı.
Sponsorlu Bağlantılar
Yılın ilk yarısından bu yana hakkındaki dedikodular hiç azalmayan Honami ise bir süre önce Japon üretici tarafından onaylanmış ve telefonun Xperia Z1 adını alacağı açıklanmıştı. Sahip olduğu teknik özellikler itibariyle 5-inç kategorisinde en iddialı model olması beklenen Xperia Z1 kısa süre önce sone eren etkinlik kapsamında resmiyet kazandı. Lumia 1020’den sonra mobil dünyasındaki en iddialı kameraya sahip olduğu bildirilen Xperia Z1 için öncelikle teknik özellik tablosu sunacak olursak;
*144 x 74 x 8.5mmkasa ebatları ve 170 gram ağırılık
*5-inç boyutunda Full HD X-Reality ve TRILUMINOS ekran
*1/2.3 inç sensör büyüklüğene sahip 20.7MP kamera
*Sony G-Lens ve BIONZ görüntü işlemcisi
*2.1MP ön kamera (1080p video kaydı)
*Fiziksel deklanşör butonu
*2.2GHz frekans hızında dört çekirdekli Snapdragon 800 işlemci, Adreno 330 grafik birimi
*2GB RAM, 16GB dahili depolama birimi, microSD kart desteği (64GB)
*3.000mAh kapasiteli batarya
*Android 4.2.2 işletim sistemi ve yeni nesil Xperia kullanıcı arayüzü



İlk olarak tasarımı ele alacak olursak; Xperia Z1’in Xperia Z (OmniBalance ) tasarımını devam ettirdiğini rahatlıkla ifade edebiliriz. Xperia Z’den daha uzun bir yapı sergileyen (yekpare alüminyum kasa) telefon su geçirmez bir yapıda (IP55/58) ve bu defa telefondaki kulaklık girişinin kapatılmadığını görüyoruz. Alüminyumdan oluşan fiziksel tuş ses butonları, kamera için fiziksel deklanşör buton, microSD ve SIM kart girişleri, kulaklık girişi, hoparlör ve microUSB girişlerine telefonun kenar ve alt-üst bölümlerinde yer veriliyor.
5-inç boyutunda 1920 x 1080p çözünürlüklü ekran, X-Reality ve TRILUMINOS ekran teknolojilerini beraberinde getiriyor. X-Reality ile görüntüler daha net, akıcı ve vurgulu bir hale gelirken; TRILUMINOS sayesinde ise zengin renklerle dolu gerçeğe daha yakın görüntüler elde ediliyor. Sony ayrıca daha önce Xperia Z ve Z Ultra modellerinde olduğu gibi Xperia Z1’de de geri, ana ekran ve menü butonlarını ekrana yerleştirmiş.



Sony, Xperia Z1’de halihazırda mobil dünyasında üst noktada yer alan telefonların büyük bölümünde kullanılan Snapdragon 800 MSM8974 işlemcisine yer veriyor. 2.2GHz frekans hızında çalışan işlemci Krait 400 mimarisine sahip. Telefonda yine mobil dünyasının en güçlü GPU çözümlerinden biri olan Adreno 330 yer alıyor. 2GB RAM’in de yer aldığı telefon sentetik testlerin yanı sıra günlük kullanımda da işlemcinin sunmuş olduğu gücü kullanıcıya yansıtacaktır.
Xperia Z1’de en dikkat çeken detay kuşkusuz kamera olacaktır. Sony G Lens (27 mm geniş açı ve F2.0 diyafram aralığı) ve BIONZ görüntü işlemci teknolojilerini beraberinde getiren kamera 20.7MP çözünürlük sunuyor. 1/2.3 inç sensör büyüklüğü ile Android işletim sistemiyle çalışan en iddialı kameraya sahip olduğu bildirilen telefonun, sensör büyüklüğü itibariyle sadece Lumia 1020 modelinin gerisinde kaldığı görülüyor.



Sony Exmor RS sensörün yer verildiği model bulundurduğu büyük sensör özellikle ışığın azaldığı ortamlarda daha fazla ışık toplayarak çekim esnasında kaliteyi artıracaktır. Kamerann sahip olduğu diğer özellikleri sıralayacak olursak; 8x dijital zoom, otomatik odaklanma, HDR formatından fotoğraf ve video çekimi, seri çekim modu, konum etiketleme, optik görüntü sabitleyici, nesne takibi, görüntü efekti, hızlı başlatma, kırmızı göz düzeltme, üstün otomatik, gülümseme çekim modu, otomatik zamanlayıcı ve dokun-çek özelliği.
Telefonda 3.000mAh kapasiteli bir pil yer alırken, söz konusu pilin STAMINA modu sayesinde tam bir günü rahatlıkla çıkaracağını düşünüyoruz. Xperia Z1′de öne çıkan bir diğer özellik ise “Social live” uygulaması. Facebook üzerinden canlı yayına olanak sağlayan söz konusu uygulama birçok kesimin beğenisini kazanacaktır.
“Timeshift” uygulaması ise deklanşöre basmadan bir önceki saniyeden basılan ana kadar geçen 2 saniyeye 61 görüntü sığdırıyor ve kullanıcılara yakaladıkları andaki en mükemmel görüntüyü seçme şansı sunuyor. Sony’nin telefonda yer verdiği bir diğer uygulama “AR Effect” ile seçilen fotoğrafın üzerine telefonun kendi içerisinde yer alan eğlenceli animasyonları ekleyebilme şansı sunuluyor.
Xperia Z1 siyah, mor ve beyaz renk seçenekleri ile eylül ayı içerisinde birçok pazarda satışa sunulacak. Fiyatlandırma noktasında bir açıklama yapılmadı.