Arama

Marshall Planı - Tek Mesaj #4

Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
7 Ekim 2013       Mesaj #4
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Marshall Planı
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

II. Dünya Savaşı sonrasında ABD'nin Avrupa devletlerine uyguladığı ekonomik yardım plânı. "European Recovery Program" (ERP) olarak da bilinen programı, ABD Devlet Bakanı George C. Marshall, 5 Haziran 1947'de Harvard Üniversitesi'nde yaptığı konuşmasında ortaya attı. Temmuz 1947'de 17 Avrupa ülkesinin temsilcileri, ekonomik gereksinimlerini saptamak için Paris'te toplandılar. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bu 17 ülke, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Yunanistan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Portekiz, İsveç, İsviçre, İngiltere ve Batı Almanya idi. SSCB, önce dışişleri bakanı Molotov'u temsilci olarak gönderdiyse de daha sonra onu geri çağırıp, plânı Amerikan ekonomik emperyalizminin bir silâhı olarak eleştirdi. ERP'den gelecek yardımı idare etmek amacıyla merkezi Paris olan "Organization for European Economic Cooperation" (Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütü/OEEC) kuruldu. 3 Nisan 1948'de Amerikan Kongresi'nin programı onaylamasıyla, 5.300.000.000 dolar tutarındaki ilk yardım OEEC emrine verildi. 1951 sonlarına kadar süren program sırasında ABD, Avrupa devletlerine toplam 11.664.700.000 dolar yardım yaptı. Marshall Plânı, Avrupa ülkelerinin II. Dünya Savaşı sonrası bozulan ekonomik durumlarını düzeltmelerinde çok önemli bir rol oynadı.
theMira