Şişen Engerek
MsXLabs.org
Afrika'da 8 tür şişen engerek bulunur.Bunların boyları Peringuey'nin 30 santim uzunluğundaki çöl engereğinden, 1.8 ve daha da uzun olan Gabon engereğine kadar türlü değişiklik gösterir.Şişin engerekler kısa kuyruklu, şişman gövdeli yılanlardır.Baş boyuna oranla çok geniştir yanları, üst üste binen küçük pullarla kaplıdır.Burun deliklerinin üzerinde, fonksiyonunun ne olduğu bilinmeyen derin bir çukur vardır.Birçok türde, bir ya da daha fazla dik pul, burunda gergedan yılanında olduğu gibi, boynuzlar oluşturur.Bütün şişen engereklere bu ad verilmez ama, hepsi de aslında aynı türdendir.Bu yılanlar iki gruba ayrılır: Birinci grup tropik Afrika ormanlarının sivriburun (gergedan) yılanı ve çok renkli Gabon engereğini içine alır.İkinci grupta ise çöllerde ve savanlarda yaşayan koyu renkli kurşuni ve kahverengi şişen engerekler vardır.Bu ikinci gruptan olan adi şişen engereğin rengi sarıdan kahverengine kadar değişir.Sırtında koyu renk çizgiler ya da V harfine benzeyen şekiller bulunur.Yılan, Fas'tan başlayarak güneye inen, Sahra'yı geçerek Kap'a kadar uzanan bölgede yaşar.
ZEHİR
Şişen engereğin geniş kafasında iri zehir bezleri vardır.Bu yılanın sokmasının etkisi, mamba ya da kobrada olduğundan daha geç görülür, ama aynı derecede öldürücüdür.Ne varki bunlar, sadece avlarının gücünü kesmek ya da kendilerini savunmak için sokarlar.Bir düşmanı sokmaları için çok fazla öfkelenmeleri gerekir.Şişen engerekler bir seferde 15 damla zehir salgılayabilirler, bu zehirin 4 damlası bir insanı öldürmeye yeterlidir.
BESİN
Şişen engereklerin besini türlere göre çok değişir.Kurbağa gibi küçük avlar yakalanınca, zehirlenmeden yutulur.İri avlara zehir dişleriyle vurulur sonra hayvanın kaçıp bir kenarda ölmesine yetecek kadar bir zaman tanınır.Daha sonra yılan kurbanını yemek için onu izler.Leş, yılanın alt çenesindeki dişlerinin yardımıyla ağıza çekilir.Kurbanın bir kısmı boğaza eriştiği zaman kasların yutma hareketleri avı aşağıya gönderir.Yılan da buna yardım etmek için başını kaldırır.
Adi şişen engerek ve Gabon engereği fare ve sıçanları, yerde yaşayan kuşları, su ve kara kurbağalarını, kertenkeleleri yer.Çok boynuzlu engerek ve boynuzlu engerek kuma gömülür, sadece gözleriyle burnu ortada kalır, böylece kertenkeleleri yakalar.Boynuzlu şişen engerek saldırabileceği kadar yakın olan kurbanlarını çekmek için kuyruğunun ucunu kumdan çıkarıp sallar.
ÜREME
Şişen engerekler ovovivipar'dırlar.Yani yumurtalar annenin içinde çatlar ve böylece yavrular canlı olarak doğar.Ya da yumurta bırakıldıktan kısa bir süre sonra kıvrılıp bükülerek kapsülden çıkarlar.Çiftleşme genellikle ekimle aralık arası olur.Yavrular mart ve nisanda doğar.90 santim boyundaki bir ananın yavruları doğdukları sırada 20 santim uzunluğundadır.Ufak türlerde bir batında 8-15, iri şişen engereklerde ise 70-80 ya da daha fazla yavru doğar.
Kaynak: discoveranimal