Arama


muronoloji - avatarı
muronoloji
Ziyaretçi
22 Ocak 2014       Mesaj #6
muronoloji - avatarı
Ziyaretçi
Yapılan araştırmalar, kariyer seçiminin mutlu ve başarılı bir hayatın en önemli kriterlerinden biri olduğunu ortaya koyuyor. Kariyer seçimini yaparken, alışılagelmiş veya çevremizden duyduğumuz işleri düşünme eğilimindeyiz. Yapılan kişilik testleri de bizleri bilindik mesleklere yönlendirebiliyor. Öte yandan, son 10 yılda dünyadaki hızlı değişimler iş hayatına da yansıdı: Yepyeni meslekler ortaya çıkmaya ve farklı meslekler için önemli bir talep oluşmaya başladı. Dolayısıyla, artık kariyerinizi hazır kalıpların dışında düşünme vakti!

Bu düşünce sürecinize ilham vermek üzere, son 10 yıl içerisinde yeni ortaya çıkan bazı meslekler ile en popüler mesleklerin açıklamalarını aşağıda paylaşıyoruz.

Bilgisayar Mühendisliği: Online bir sosyal dünyada bilgisayarın hayatımızda neredeyse en çok kullandığımız araç olduğu bu dönemde hem ülkemizde hem de dünyada bilgisayar mühendisleri ve yazılımcılara olan talep süratle artıyor.

Elektronik Mühendisliği: Bu alana olan ilginin artmasının sebebi uydu, cep telefonu gibi haberleşme sistemlerindeki hızlı gelişme oldu. Bu sebeple Elektronik mühendislerinin iş bulma şansı özellikle ülkemizde oldukça yüksek.

AB Uzmanlığı: Yıllardır üzerinde konuşulan Avrupa Birliği’ne kabul sürecinde Türkiye, bu alanda uzman kişilere ihtiyaç duyacak. AB uzmanları, geçmiş yıllara oranla çok daha fazla ilgi görecek.

Tıp ve Sağlık Bilimleri: Doktorluk, hemşirelik ve eczacılığın popülerliği tabii ki hiç azalmıyor. Bilhassa estetik cerrahi, beslenme uzmanlığı ve psikiyatri bu alandaki uzmanlara oldukça iyi bir gelecek sağlayabilir. AB uyum süreci ile birlikte imkanlar daha da artacaktır.

Hukuk: Dış ilişkiler, AB süreci ve özellikle uluslararası hukuk konusunda uzmanlaşmış ve bunu da yabancı dil veya dillerle pekiştirmiş uzmanlara hem özel sektörde hem de kamuda çok fazla ihtiyaç duyulacaktır.

Reklamcılık-Halkla İlişkiler: Medyanın yeni kanallarla giderek her alanda gücünü sağlamlaştırdığı bu süreçte tüm sektörlerde çok ciddi bir talep söz konusu. Bu meslek grubu oldukça hareketli ve olmaya devam edecektir.

Veri Analistliği: Bilhassa finans sektörünün ,müşteri ilişkileri yönetiminin ve neredeyse satış kanalına sahip her sektörün veri analizine ihtiyaç duyması bu alandaki talebi hareketlendiriyor.

Psikoloji: Sürekli değişmekte olan ve yeni teknolojiye uyum sağlayan dünyamızda bireylerin yaşadıkları olumsuzlukları ortadan kaldırmaya yönelik ihtiyaç bu mesleği gittikçe popülerleştiriyor. Ayrıca reklam sektörünün gelişmesi de yeni iş alanları oluşturmaya devam edecektir.

Meslek Seçimini nasıl yapmalısınız?
Kariyer planlama konusunda kişinin mesleklerin popülerliği ve gelecekteki iş potansiyelinin yanında kendilerine uygun olup olmadığı ile ilgili bir vizyona ve farkındalığa sahip olması gerekir.

İŞ İDARESİ

İş sürekliliği uzmanları: Şirketlerin kriz durumlarında ihtiyacı olacak plan ve programları hazırlayan iş sürekliliği uzmanları, bundan 10 yıl önce adı bile bilinmeyen bir alandı.

Elektronik ticaret uzmanları: Siber müşterilerin tercih analizlerini yapan, şirketlerin web sitelerini ve online satış stratejilerini belirleyen bu uzmanların bir süre öncesinde adı bile anılmıyordu.

Sosyal medya yöneticisi/ stratejisti: Sosyal ağların gelişmesiyle birlikte şirketlerin gündemine oturan sosyal medya yöneticileri, sosyal ağlar üzerinden eleman bulmaktan şirket reklamını yapmaya kadar pek çok alanda çalışıyor.

Siber konsiyerj: Yöneticilerin kişisel ya da kurumsal ihtiyaçlarını çözüme ulaştıran siber konsiyerjler ulaşım, vize ve evrak temini gibi problemleri çözüyor.

Kullanıcı deneyimi analisti: Web sitelerindeki kullanıcı alışkanlıklarına yönelik bilgileri sınıflandıran bu uzmanlar, kullanıcı profilleri ve olası tercihleri hakkında istatistikler hazırlıyor.

İLETİŞİM

Blogger: Şirketler, kamu kuruluşları hatta web siteleri için araştırma yapıp blog içerikleri hazırlayan bu meslek dalı özellikle gençler arasında oldukça popüler.

İçerik yöneticileri:
Web sitelerinin tüm içeriğinden sorumlu olan içerik yöneticileri, siteye gelen kullanıcı sayısını da artırmaktan sorumlu.

Online politik kampanya yöneticileri: Son olarak ABD başkan seçimlerinde dikkatleri üzerlerine çeken bu uzmanlar, İnternet ve sosyal ağları kullanarak politikacılar için seçim stratejileri yaratıyor.

Video gazetecileri:
İnternet’te artık her gün izlemeye alıştığımız haber içerikli videoları hazırlayan bu gazeteciler, online medya alanındaki en parlak branşlardan biri olarak gösteriliyor.

Okul – ev ilişkileri uzmanları:
Okul ile veliler arasındaki iletişimi sağlıyor.

ÇEVRE

Karbon kredi tüccarları: Şirketler için karbon emisyon anlaşmaları hazırlıyor.

Çevre ekonomistleri: Hangi enerji türünün ne kadar kar getireceğini hesaplayan çevre ekonomistleri, günümüzde şirketlerin olmazsa olmazlar listesinde.

Çevre yenileme uzmanı: Çevresel felaketlere karşı ne tür önlemler alınması gerektiği konusunda çalışmalar yapan bu meslek dalı, çağımızın en stresli işleri arasında gösteriliyor.

Yeşil pazarlamacılar: Çevreye duyarlı ürünlerin satış ve pazarlamasını yapıyor.

Geri dönüşüm koordinatörleri: Kamu kuruluşları ve özel şirketlerin atıklarının nasıl geri dönüştürüleceğine yönelik çalışmalar yapıyorlar.

ENERJİ

Bioyakıt \ Biodizel ürün geliştirme müdürü: Bu uzmanlar, bioyakıt teknolojileri üzerine araştırmalar yapıyor.

Enerji Brokerları: Enerji alım satımı yapan enerji brokerları oldukça iyi kazanan meslek gruplarından.

Enerji denetçileri: Enerji verimliliğini artırıp maliyetini düşürmek için çalışan bu uzmanlar, özellikle çok katlı plazalarda istihdam ediliyor.

Yakıt mühendisleri: Her türlü araç için yakıt sistemi geliştirme ve kurulumundan sorumlu.

Gaz toplama sistemi operatörleri: Özellikle çöplüklerde oluşan gazları kontrol altında tutan bu mühendisler en yeni yeşil işlerden biri olarak gösteriliyor.

Bunların dışında ek bilgi olarak alternatif meslek isimlerini de aşağıda bulabilirsiniz.

EK BİLGİ
  • Hidrojen ve Hidrojeoloji mühendislikleri
  • Veri Tabanı Yöneticisi
  • Tüm Devre Tasarım ve Üretim Uzmanlığı (elektrik ile ilgili)
  • Virtual Merchandiser (Görsel Düzenleme-Mağazacılık)
  • İnternet Gazeteciliği
  • Moleküler Biyoloji ve Genetik
  • Network ve veri iletişim analisti
  • Biyomedikal mühendisi
  • Bilişim ve iletişim hukukçusu
  • Haberleşme mühendisi
  • Nanoteknoloji mühendisi
  • Yazılım Geliştiricisi
  • Fizyoterapist
  • Finansal Danışman
  • Bilgi Teknolojileri Danışmanı
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.