Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
29 Ocak 2014       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Tımar ve İltizam Sistemi
MsXLabs.org

Tımar Sistemi
  • Osmanlı Devletinde taşra teşkilatının (merkez dışı) temelini tımar (dirlik) sistemi oluşturuyordu.
  • Devlet bazı bölgelerin vergi gelirlerini hizmet veya maaş karşılığı olarak askerlere veya devlet görevlilerine ayırırdı. Bu gelir kaynağına DİRLİK denilirdi. Dirlikler 3'e ayrılmıştı:
1. Tımar:
  • Tımar sistemine göre savaşta sivrilmiş,tımar beyi olma özelliği kazanmış sipahilere verilen 3.20 bin akçe yıllık vergi geliri olan dirliklerdir.
2. Zeamet:
  • Savaşta üstün yetenek göstermiş olan tımar sahipleri ile devlet merkezindeki divân çavuşlarına, müteferrika ve kâtipler ile eyalet ve sancaklardaki ileri gelen devlet görevlilerine verilen yıllık vergi geliri 20.100 bin akçe arsındaki dirliklerdir.
3. Has:
  • Padişah ve ailesine, sadrazam, vezirler, beylerbeyi ve sancak beylerine verilen geliri 100 bin akçeden fazla dirliklerdir.
İltizam Sistmi
  • İltizâm devlete ait bir gelirin ihale yoluyla şahıslara verilmesidir. 16. yüzyıldan sonra uygulamaya konulan bu sistemde devlete ait bir gelir genellikle 3 yıllık bir süre için açık artırmaya çıkarılır, en yüksek bedeli verene devredilirdi. Bu ihaleyi kazanan kişiye MÜLTEZİM denirdi. Mültezîmlere dirlik sahiplerine verilen haklar tanınmıştı.
NOT: Bu sistemin en önemli yararı devletin acil para ihtiyacını karşılamasıdır
Son düzenleyen Safi; 7 Mart 2017 05:08
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.