Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Mart 2014       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Çocuğunuz okula başladı. İlk haftaların badiresi atlatıldı, yeni yaşama uyum sağlandı. Her şey iyi gidiyor. Derken günü birinde tertemiz giydirdiğiniz, düzenli banyoya soktuğunuz çocuğunuzun başında bitlerin cirit attığını farkediyorsunuz.

Bit eklembacaklılar ailesinin değerli bir üyesi. İnsanlar dahil tüm canlıların üzerinde yaşayabilen bu altı bacaklı sevimli arkadaş, dünyaya yumurtadan çıkarak merhaba diyor. Yumurtadan çıkan bebek bitler 2 - 3 hafta içinde olgunlaşıyor ve kendi yavrularını yumurtluyor. Bit yumurtaları inanılmaz yapışkan; suyla temizlenmeleri mümkün değil.

Kaç tür bit var?
Kafa biti: En bilinen türü bu. Yalnızca kafada yaşar. Yaklaşık bir susam (2 - 3 mm) tanesi büyüklüğündedir. Dişileri halk arasında sirke denen yumurtalarını enseye, kulak arkasına ve saç köklerine bırakır.

Kıl biti: Kafa hariç vücudun sakal, göğüs gibi diğer kıllı bölgelerinde bulunur. Yumurtalar siyah renktedir. Yumurtadan çıktıktan sonra gri - beyaz renge dönerek kıl diplerine gömülür, aşırı kaşıntıya neden olurlar. Erişkinlerinin boyu yaklaşık 1 - 1.5 mm olabilir.

Elbise biti: Bu türe vücut biti de denir. Vücudun tüysüz yerlerinde yaşarlar. Çok tehlikelidirler. Çünkü tifüs hastalığını yayarlar. Tifüs mikrobu bitin bağırsağında çoğalıp dışkısı ile insana bulaşır. Boyutları da akrabalarına göre çok daha büyüktür. Yaklaşık 3 - 4 mm olabilirler.

Bitler kimi sever?
Kafa bitlerinin favorisi okul çağına yeni gelmiş 7 - 8 yaşındaki çocuklar. Bu yaş grubundaki çocukların birbirlerine teması daha fazla olduğundan bitlerin yayılması çok hızlı olur. Özellikle anasınıfındaki çocukların uyku saatinde aynı yastıkları kullanması bunda etkili.

Bitler nasıl yayılır?
Bitler hızlıdır; kişiden kişiye doğrudan saç teması yoluyla ya da dolaylı yoldan bulaşabilirler. Kişisel bakım eşyalarını ortak kullananlar (saç fırçası, havlu vb.), yakın temasta olan kişiler (aile bireyleri, iş ve sınıf arkadaşları vb.) bir anda bit salgını kurbanı olabilirler.

Bitler yeni birine bulaşınca hemen üremeye başlarlar. Kulak arkasına, enseye ve saç köklerine yumurtalarını saçarlar. Ardından bekleyiş başlar. Bit yavruları (sirke) zamanla erişkin hale gelir. Bitin türüne göre yaşam süresi 1 - 3 hafta arasında değişir.

Bitler ne yer?
Bitlerin ana besin kaynağı kan, ölü deri ve saç köklerinden salgılanan yağ. Menü bize felaket gelse de bitler bu karışıma bayılıyor.

Bitlenmenin belirtisi var mı?
Çocuğunuz okuldan eve geldi. Ellerini yıkadı. Oyuna oturdu. Ama bir terslik var: eli başından gitmiyor, sürekli kafasını kaşıyor. Alın size bitin ilk belirtisi.Kaşınan çocuğunuzdan şüphelendiniz, saç diplerine baktınız. Gördüğünüz şey küçük siyah noktalarsa iş işten çoktan geçmiş, bitler çoğalmaya başlamış demektir. Üzülmeyin. Bu çok olağan bir durum. Üstelik zararsız da. Çoğu bit insan sağlığına etki etmez. Yine de en kısa sürede bu küçük canavarları kafamızdan uzaklaştırmamız lazım.

Bitlerden nasıl kurtulurum?
Bitler kendiliğinden yok olmaz. Mutlaka müdahale etmek gerekir. Bunun için özel ilaçlar var. Başa sürülür, bir süre beklenir, ardından saç çok ince bir tarakla güzelce taranır. Ancak bu şekilde aşırı yapışkan bit yumurtalarından kurtulabilirsiniz. Sık yıkamak ya da zeytinyağı gibi doğal yöntemler kullanmak kesin olarak bitlerden kurtulmanızı sağlamaz. En iyisi eczaneye gidip bit ilacı sormak. Utanacak bir şey yok. Herkesin başına gelebilir.
Son düzenleyen Safi; 11 Kasım 2016 01:35