Arama


Avsali Tulay - avatarı
Avsali Tulay
Ziyaretçi
23 Mart 2014       Mesaj #3
Avsali Tulay - avatarı
Ziyaretçi
Avşa Adası
MsXLabs.org
qo Avşa adası Marmara Denizi ortasında Kapıdağ Yarımadasının uzantısında oluşmuş adalar grubundan biri. Bir ismi Avşa, diğer ismi Türkeli, halk arasında ise Şarap Adası olarak ünlenmiş. İstanbula çok yakın olmasına rağmen İstanbuldan çok farklı. Marmaradan Çanakkale Boğazına kucak açmış. Ege havası var . Deniz suyu lezzetiyle Ege gibi tam karşınızda Kara Biga, arkanızda Tekirdağ, yanınızda Marmara Adası, elini uzatsanız Ekinlik, Koyun, Paşa Limanı, biraz ilerde Erdek.qc
Marmara'nın yüzey suları genellikle az tuzlu olup ortalama binde 22 tuz oranındadır. 15-20 metrelik bir katmana sahip yüzey suları sıcaklığı 24 derece civarında seyrederken Ege'ye doğru yüzey, Karadeniz'e doğru dip akıntısı bulunur. Marmara Denizi'ni güneybatısında üç büyük ada olan Marmara, Avşa, Paşa Limanı ve dokuz küçük Ekinlik, Koyun, Mamali, Hasır, Pala, Fener, Asmalı, Paşa Limanı koyunda iki adacık görülür. Avşa 20,62 km2 yüzölçümü ile çevresinde 33 km.lik yol bulunuyor. Adayı çevreleyen koylar arasında kuzeyde Değirmen, Mavikoy, Kambur Tarla, Çiftlik, Aleko, Küllü Yalı, Yiğitler, güneyde Aksa, Manastır, Beyaz Saray, Çınar, Kum Burnu, Altınkum, koy ve plajları yer alıyor. Arazi yapısı bakımından Ayit, granit, grays, kristalin, sist ve mermer egemen olup granit ve grano diyotrit anakayasından oluşan kumlu topraklar görülür. İstanbul'a 65 mil uzaklıkta yer alan Avşa, dördüncü zamanın sonunda denizin yükselmesiyle diğer adalar gibi Kapıdağ Yarımadası'ndan ayrılmış. En soğuk ayı Ocak'ta, en sıcak günleri Temmuz'da, en çok yağmuru Aralık ayında görüyor.

Kizikoslu Diogenes, Propontis Marmara Adaları'ndan bahsederken OFİOUSA ile FİSİA"yı birbirinden ayırıyor. Pilinius bu adaya OPHİUSSA diyar diyor. Bizans tarihinde adanın ismi AFOUSİA olarak geçiyor. Toprak durumu yüzünden hiçbir zaman zengin olamamış ve bağımsız idareye kavuşamamış olan bu ada, tarihi akışına göre çevresinde hakim olan kuvvetlerin egemenliğine girmiştir. Ada Hıristiyan din adamları için sürgün yeri olarak kullanılmış. Ve GEDEON'un iddiasına göre ortaçağda boş kalmış.
İnanç Turizmine hizmet veren Yiğitler Köyünde bulunan Ali Dede Türbesi bulunmaktadır. Her yıl adanın yerli halkı ve ada dışından gelen yazlıkçılar tarafından özel günlerde ziyaret edilir.

Avşa adası hakkında bilmeniz gerekenler:
Avşa adasına gelmeden önce mutlaka ulaşım yollarını dikkatli bir şekilde öğrenmeye çalışın. Avşa adasına İstanbul'dan geliyorsanız ve araç ile gelecekseniz Tekirdağ üzerinden arabalı feribot ile gelebilirsiniz. Yaya gelmek isterseniz 1 saat 45 dakikada İdo ile gelebilirsiniz. Ege tarafından geliyorsanız araç ile gelmekte ısrarlı iseniz Erdek üzerinden arabalı vapur ile gelebilirsiniz. Aynı zamanda Bursa tarafından gelenler Budo seferleri aracılığıyla yaya olarakta gelebilirler.

Avşa adasında rezervasyonsuz geliyorsanız eğer sıkıntı çekebilirsiniz. Bazı zamanlar özellikler Ramazan Bayramlarında ada full çekmektedir. Yer bulmada sıkıntı yaşamamak için rezervasyonsuz gelmemeye özen gösteriniz. Rezervasyon için ilk aradığınız işletme ile hemen anlaşmayın mutlaka alternatiflere göz atın. Fiyat farkı bazen uçurum olabiliyor. Bu arada belirtmek isterimki Avşa adasında kimliksiz olarak tatilci alan yerlerde konaklamayınız. Kaçak yerlerde konaklamamaya özen gösteriniz.

Avşa adasında gece hayatı hızlı geçmektedir. Gece sahillerde beachler ve canlı müzik ile keyif yapabilirsiniz. Aynı zamanda tanz, club liatris ve arena disko gibi büyük yerlerde eğlencenin zirvesine çıkabilirsiniz. Sahil boylarında caddelerde barlarda bulunmaktadır.

Son düzenleyen _Yağmur_; 24 Mart 2014 09:28 Sebep: içerik düzeni