Arama

Türkiye'nin Adaları - Avşa Adası

Güncelleme: 15 Temmuz 2015 Gösterim: 4.023 Cevap: 4
avsaadasi - avatarı
avsaadasi
Ziyaretçi
30 Kasım 2011       Mesaj #1
avsaadasi - avatarı
Ziyaretçi
Avşa adası marmara denizinde küçük bir adadır. Adada bi belde bir köy bulunmaktadır. Adanın bilinen asıl adı Avşa Adası`dır. Ada Marmara Bölgesi'nin en popüler tatil ve turizm bölgesi olmakla birlikte son yıllarda turizmcilikte büyük ilerleme göstermiş ve her yaz sezonunda ağırladığı turist kapasitesini kat ve kat arttırmıştır. Avşa Adası gerek gece hayatı gerekse gündüz eğlence ve aktiviteleriyle güzel plaj ve koyları ile bir tatil cennetidir. Adanın gece hayatı çok canlıdır, eğlence merkezlerinin düzenlediği animasyonlar ve sabaha kadar süren müzikler eşliğinde hareketin bitmek bilmediği bu ada, küçük bir Bodrum'u andırır.
Peki Avşa Adası`na nasıl geleceğiz?
Sponsorlu Bağlantılar
İstanbul üzerinden gelecek isek bostancı ve yeni kapı üzerinden deniz otobüsleri ile Anadolu üzerinden ise Erdek'ten kalkan yolcu vapuları ile araçlı aracsız gelebiliyoruz. Tekirdağ üstünden araçlı gelmek mümkündür. Ada her yönü ile canlı hayatın 24 saat sürdüğü muhteşem bir ortama sahiptir. Eğer siz hala Avşa Adası`na tatile gelmediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz.
Avşa ile ilgili daha fazla bilgi için lütfen
www.avsaadasi.com.tr internet sitemizi ziyaret edin.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Jumong; 15 Temmuz 2015 11:44 Sebep: kırık resim ve mesaj düzeni
avsa - avatarı
avsa
Ziyaretçi
1 Aralık 2011       Mesaj #2
avsa - avatarı
Ziyaretçi
Avşa Adası ucuz uygun güzel bir tatil düsünenlerin tercih ettiği Balıkesir'e bağlı şirin bir adadır. Marmara Denizi'nde yer alan Avşa Adası yaz aylarında çevresinde bulunan illerden gelen tatilcilerle dolup taşar. Büyük oranda İstanbulluların yakın ve ulaşımın kolay oluşu sebebi ile tercih ettikleri Avşa Adası sahiileri ve birbirinden güzel koylarında bulunan plajları ilede gelenleri mesteder.
Plajları olduğu kadar gece hayatı ile de kendinden bahsettiren Avşa Adası'nda hayat 24 saat hiç bitmez. Sahilde yer alan sıra sıra barları ve türkü evleri adanın iç kısımlarında yer alan büyük açık hava discoları ile Avşa Adası eğlencenin merkezi konumundadır. Bundan ötürü gençlerin tercih ettiği ve hayatın 24 saat devam ettiği avşa adasında canınız hiç sıkılmaz.
Sponsorlu Bağlantılar
Bu güzel adayı tanıtan ve tatilcilere rehberlik hizmeti vererek kalacakları yer konusundada bir konaklama listesi yer alan web sitesi "avsa-adasi.com.tr" adresinden Avşa adası otelleri ve diğer konaklama tesislerini detaylı inceleyip aracızıs rezerve yapabiliyorsunuz. Bu konuda tüm gayreti ile çalışan güncel hizmetleri, telefon desteği veren web sitesini Avşa Adası'nda tatil düşünüyorsanız incelemelisiniz.

Avsali Tulay - avatarı
Avsali Tulay
Ziyaretçi
23 Mart 2014       Mesaj #3
Avsali Tulay - avatarı
Ziyaretçi
Avşa Adası
MsXLabs.org
qo Avşa adası Marmara Denizi ortasında Kapıdağ Yarımadasının uzantısında oluşmuş adalar grubundan biri. Bir ismi Avşa, diğer ismi Türkeli, halk arasında ise Şarap Adası olarak ünlenmiş. İstanbula çok yakın olmasına rağmen İstanbuldan çok farklı. Marmaradan Çanakkale Boğazına kucak açmış. Ege havası var . Deniz suyu lezzetiyle Ege gibi tam karşınızda Kara Biga, arkanızda Tekirdağ, yanınızda Marmara Adası, elini uzatsanız Ekinlik, Koyun, Paşa Limanı, biraz ilerde Erdek.qc
Marmara'nın yüzey suları genellikle az tuzlu olup ortalama binde 22 tuz oranındadır. 15-20 metrelik bir katmana sahip yüzey suları sıcaklığı 24 derece civarında seyrederken Ege'ye doğru yüzey, Karadeniz'e doğru dip akıntısı bulunur. Marmara Denizi'ni güneybatısında üç büyük ada olan Marmara, Avşa, Paşa Limanı ve dokuz küçük Ekinlik, Koyun, Mamali, Hasır, Pala, Fener, Asmalı, Paşa Limanı koyunda iki adacık görülür. Avşa 20,62 km2 yüzölçümü ile çevresinde 33 km.lik yol bulunuyor. Adayı çevreleyen koylar arasında kuzeyde Değirmen, Mavikoy, Kambur Tarla, Çiftlik, Aleko, Küllü Yalı, Yiğitler, güneyde Aksa, Manastır, Beyaz Saray, Çınar, Kum Burnu, Altınkum, koy ve plajları yer alıyor. Arazi yapısı bakımından Ayit, granit, grays, kristalin, sist ve mermer egemen olup granit ve grano diyotrit anakayasından oluşan kumlu topraklar görülür. İstanbul'a 65 mil uzaklıkta yer alan Avşa, dördüncü zamanın sonunda denizin yükselmesiyle diğer adalar gibi Kapıdağ Yarımadası'ndan ayrılmış. En soğuk ayı Ocak'ta, en sıcak günleri Temmuz'da, en çok yağmuru Aralık ayında görüyor.

Kizikoslu Diogenes, Propontis Marmara Adaları'ndan bahsederken OFİOUSA ile FİSİA"yı birbirinden ayırıyor. Pilinius bu adaya OPHİUSSA diyar diyor. Bizans tarihinde adanın ismi AFOUSİA olarak geçiyor. Toprak durumu yüzünden hiçbir zaman zengin olamamış ve bağımsız idareye kavuşamamış olan bu ada, tarihi akışına göre çevresinde hakim olan kuvvetlerin egemenliğine girmiştir. Ada Hıristiyan din adamları için sürgün yeri olarak kullanılmış. Ve GEDEON'un iddiasına göre ortaçağda boş kalmış.
İnanç Turizmine hizmet veren Yiğitler Köyünde bulunan Ali Dede Türbesi bulunmaktadır. Her yıl adanın yerli halkı ve ada dışından gelen yazlıkçılar tarafından özel günlerde ziyaret edilir.

Avşa adası hakkında bilmeniz gerekenler:
Avşa adasına gelmeden önce mutlaka ulaşım yollarını dikkatli bir şekilde öğrenmeye çalışın. Avşa adasına İstanbul'dan geliyorsanız ve araç ile gelecekseniz Tekirdağ üzerinden arabalı feribot ile gelebilirsiniz. Yaya gelmek isterseniz 1 saat 45 dakikada İdo ile gelebilirsiniz. Ege tarafından geliyorsanız araç ile gelmekte ısrarlı iseniz Erdek üzerinden arabalı vapur ile gelebilirsiniz. Aynı zamanda Bursa tarafından gelenler Budo seferleri aracılığıyla yaya olarakta gelebilirler.

Avşa adasında rezervasyonsuz geliyorsanız eğer sıkıntı çekebilirsiniz. Bazı zamanlar özellikler Ramazan Bayramlarında ada full çekmektedir. Yer bulmada sıkıntı yaşamamak için rezervasyonsuz gelmemeye özen gösteriniz. Rezervasyon için ilk aradığınız işletme ile hemen anlaşmayın mutlaka alternatiflere göz atın. Fiyat farkı bazen uçurum olabiliyor. Bu arada belirtmek isterimki Avşa adasında kimliksiz olarak tatilci alan yerlerde konaklamayınız. Kaçak yerlerde konaklamamaya özen gösteriniz.

Avşa adasında gece hayatı hızlı geçmektedir. Gece sahillerde beachler ve canlı müzik ile keyif yapabilirsiniz. Aynı zamanda tanz, club liatris ve arena disko gibi büyük yerlerde eğlencenin zirvesine çıkabilirsiniz. Sahil boylarında caddelerde barlarda bulunmaktadır.

Son düzenleyen _Yağmur_; 24 Mart 2014 09:28 Sebep: içerik düzeni
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
15 Temmuz 2015       Mesaj #4
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Marmara'da Çanakkale'ye kucak açan ve Ege havasını hissettiren bir yer Avşa Adası... Avşa'da uygun fiyatlara konaklamak için, çeşitli seçenekler bulunuyor. Pansiyonların yanı sıra kamp alanları da hizmet veriyor.Ada'da yemek için deniz ürünlerinin çeşitli şekillerini tercih edebilirsiniz. Her saat başı deniz otobüslerinin sefer yaptığı bu küçük cennet siz tatilcileri bekliyor...
hurriyet.com
🌘 🚀
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
15 Temmuz 2015       Mesaj #5
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ad:  Avsha_Marmara_map.jpg
Gösterim: 1409
Boyut:  98.8 KB
Adanın Marmara Denizi'ndeki Konumu

Avşa, Marmara Denizi'nde, İstanbul'a gemiyle 5, deniz otobüsüyle 3 saat, Erdek'e ise gemiyle 1 saat 45 dakika uzaklıktadır. Balıkesir'in Marmara ilçesine bağlı bir yerleşim yeridir. İlçe merkezine 11 km, il merkezine 155 km uzaklıktadır. Avşa adasının diğer adı "Türkeli" adasıdır. Fakat "Türkeli" ismi "Avşa" olarak değişmiştir.
Takımadalar arasında, kapladığı alan bakımından, Avşa Adası Marmara ve Paşalimanı Adalarından sonra gelir. Uzunluğu 7 km, genişliği 4 km.'dir. 1965 yılında 1146 nüfusu olan adada, son nüfus sayımına göre 2000, gayriresmi olarak da 2500 kişi yaşamaktadır. Yazın ise Avşa Adası yoğun geçen turizm sezonu dolayısıyla 90.000 - 100.000 insanı barındırmaktadır. Gerek eğlence ve gerekse dinlence bakımından imkanları bulunan Avşa Adası'na yaz sezonunda İstanbul'dan her gün 2 ya da 3 deniz otobüsü ve İDO' ait gemi tarifeli sefer yapmaktadır, hafta sonları ek seferler de konulmaktadır.

Tarihçe
Avşa`nın ilk yerli halkı hakkındaki ilk yazılı bilgiler coğrafyacı Strabon ve tarihçi Plinius'un kitaplarında bulunmaktadır. Toprak durumu bakımından hiçbir zaman zengin olamamış, bağımsız bir idareye kavuşamamış olan ada, tarih içinde, çevresinde hakim olan kuvvetin arkasından gitmiştir. Hristiyan din adamları için bir sürgün yeri olarak kullanılmış ve bütün Ortaçağ boyunca boş kalmıştır. Şimdiye kadar hiçbir sistematik kazı yapılmamıştır. Ancak adada, anakara Kapıdağ Yarımadası`ndan ayrılmadan önce bazı ilkel toplulukların yaşadığı, avcılıkla geçindiği, anakara ile bağlantı kesilince yeni bir yaşam biçimi geliştirdikleri, avcılığı azaltarak tarım, besicilik ve balıkçılıkla geçindikleri bazı buluntular nedeniyle anlaşılmaktadır.
Avşa’nın yüzyıllar içinde değişerek gelen birçok ismi vardır. Kyzikos’lu Diogenes, Propontis adalarını anlatırken Ofiousa ile Fisia’yı birbirinden ayırmıştır. Plinius bu adaya OPHiUSSA der. Bizans tarihinde ise adanın ismi AFOUSiA’dır. La Mottraye 17.yy başında, adaya buradaki Meryem Ana Manastırı nedeniyle Pnagia adı verildiğinden bahseder. Marmara Adalarında tarihi incelemeler yapan Gedeon’a, Patrikhane tarafından verilen 1892 tarihli vasiyetnamede ise, adanın ismi AOSiA şeklinde yazılmıştır. Rumlar adayı terketmeden önce ise AFISSIA ismini kullanmışlardır. Ada’nın ismi daha sonraki zamanlarda Araplar Adası olarak da anılmıştır.
Yakın zamanlarda adanın resmi adı Türkeli olmuştur. Daha sonraları günümüzde adanın tarihi isminin Türkçeleştirilmiş şekli olan AVŞA kullanılmaya başlanmıştır.

Coğrafi Yapısı
Marmara Denizi'nin güney batısında 3 büyük (Marmara-Avşa-Paşalimanı) ve 9 küçük ada vardır. Marmara adaları ismini taşıyan bu adalar, yapı ve yer şekilleri bakımından Kapıdağ Yarımadası'nın Marmara Denizi'ndeki uzantısı görünümündedirler. 4. zamanın sonlarında deniz seviyesinin yükselmesi ve alçak kesimlerin sular altında kalması sonunda, anakara Kapıdağ Yarımadası'ndan ve birbirinden ayrılarak bugünkü şekillerini almışlardır.
Avşa Adası'nın Marmara ve diğer adalarla arasındaki derinlik 16–35 m arasındadır. Sadece Ekinlik Adası'nı birleştiren kara parçası 1–4 m derinlikte olduğundan sakin havalar da bu bağlantıyı izlemek mümkün olmaktadır. Adanın uzunluğu 9 km, eni 4 km kadardır. Toplam yüz ölçümü 36 km²'dir. Adanın batısında üzerinde bir deniz feneri bulunan Hayırsız Ada yer alır.
Takımadalara adını veren ve grubun en büyüğü olan Marmara Adası orta kesiminde 700 metreyi bulan yüksek bir ada görünümünde iken, Paşalimanı, Avşa ve Ekinlik adaları yüksekliği 100-250 metre arasında değişin basık ve yumuşak görünümlü yassı adalardır ve İstanbul'a yaklaşık 65 (64.840) Mil uzaklıktadırlar. İstanbul'un kirli kıyılarından kaçanlar ile deniz ve tatil hasretlerini gidermek isteyen Ankaralılar gözlerini Marmara'nın bu güzel adalarına çevirdiler. İlk öncüler Marmara Adası'na ayak bastılarsa da kıyıdaki kumsalların azlığı hemen arkada yükselen ve dikleşen arazi ile Beldeye Teşkilatının katı imar kuralları yüzünden gözlerini biraz ötede kıyıları boyunca uzanan geniş ve ince kumlu plajlar, yumuşak arazi yapısına sahip Avşa Adası'na çevirdiler. Ayrıca henüz konut yapımına daha yumuşak bakan Köy Kanunları (1992'de belediye oldu) geçerli idi. Bu nedenle 1969 yılından itibaren Avşa Adası Marmara Bölgesi'nin vazgeçilmez turistik merkezi durumuna geldi. Bu olay köy ekonomisinin birden bire gelişmesine ve aranan her şeyi kolayca bulunduğu bir konuma getirdi.
Avşa Adası, diğer adalar gibi anakara Kapıdağı'na bağlı idi. Dördüncü zamanın sonunda deniz seviyesinin yükselmesi ile anakaradan ve birbirlerinden ayrıldılar. Bu nedenle Avşa ile Marmara Adası arasındaki derinlik 35 metrede kalır. Avşa ile diğer adalar ve Kapıdağ arasındaki derinlikler 16 metreyi geçmez. Özellikle Avşa ile ekinlik adasını birleştiren kara parçası 1 metre ile 4 metre derinliği ancak bulur. Sakin havalarda bu bağlantıyı izlemek mümkündür.Adanın yapılan zemin etütlerinde granit taştan oluşmuş olduğu uzmanlar tarafından belgelenmiştir. 17 Ağustos 1999'da yaşanan depremden sonra adada hiçbir yıkım olmamıştır.

Ad:  1024px-Avsa_island_aerial_view.jpg
Gösterim: 443
Boyut:  106.0 KB
Havadan Avşa Adası

İklim
Avşa Adası Marmara'nın orta bölümünde bulunduğu için bölge iklimi gibi bazı özellikler taşır Akdeniz ikliminin birçok özelliğini yansıttığı gibi Karadeniz'in etkisi de kendini gösterir. Kış döneminde bu bölgenin güneyinde ve Akdeniz üzerinde oluşan hava akımları alanı orta ve doğu Avrupa üzerinde bulunan kuzey cephenin güney doğru kayması sonucu batıdan gelen kar ve yağmur getiren siklonların ve bunların cephesel faaliyetlerinin etkisinde kalır. Yaz dönemleri ise bu faaliyetler ortadan kalkar. Bunun yerini farklı bir sistem alır. Bu değişiş güneşin görünürdeki hareketi ile Büyük sahra üzerindeki yüksek basınç kuşağının Akdeniz üzerine yerleşmesi ve bu iklim bölgesinin Marmara'yı etkisel altına almasında ileri gelir.
Ortalama sıcaklık ile en soğuk ay Ocak'tır. Yaz döneminde bir tarafta Basra Körfezi'nde oluşan alçak basınç, diğer taraftan Avrupa üzerindeki yüksek basıncın sonucu ada kuzey, kuzeybatı yönlü rüzgarların etkisinde kalır. İki farklı iklim bölgesi ortasında yer aldığı için ada yazın kuzeydeki soğuk cephenin dalgalanışına bağlı olarak bazen kısa süreli fırtınaların etkisinde kalır. En sıcak ay 24.6 ortalama sıcaklık ile Temmuz'dur. Yağmurlar en çok Aralık ayında görülür. Çok nadir olarak yağan kar Ocak Şubat aylarında düşer.

Ekonomi
Ada, İstanbul'a olan yakınlığı nedeniyle yerli turistler için cazip bir tatil noktasıdır. Turizmden daha fazla faydalanabilmek için Avşa, nispeten sakin bir tatil seçeneği sunan Kuzey Ege'deki tatil yerlerinin aksine birçok tesisle turistlere renkli bir gece hayatı da sunmaktadır. Ayrıca Marmaradaki adalara ait Adakarası üzümünden üretilen şarap sayesinde bağcılık ve şarap fabrikaları, turizme paralel olarak gelişerek yeni iş imkânları yaratmaktadır.

Koylar
Avşa Adası'nda oldukça fazla koy bulunmaktadır. Bunlara ulaşım zor olsa da, gerek teknelerle gerekse binek araçlarla ulaşmak mümkündür. Avşa Adası'nın belli başlı koyları şunlardır; Tavşanlı Koyu, Çınar Koyu, Kumtur Koyu, Atanaş Koyu, Yiğitler Koyu.

Ulaşım
İstanbul, Yenikapı'dan İDO ile; Tekirdağ, Barbaros Limanı'ndan SS Erdek deniz motorlu taşıyıcılar kooperatifi ile sağlanmaktadır.


🌘 🚀

Benzer Konular

14 Ağustos 2011 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
29 Mayıs 2011 / Jumong Türkiye Coğrafyası
7 Kasım 2011 / Jumong Türkiye Coğrafyası
7 Haziran 2011 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
1 Ekim 2013 / Mira Türkiye Coğrafyası