Arama

Hemşirelik - Tek Mesaj #7

mavisiyah - avatarı
mavisiyah
Ziyaretçi
20 Haziran 2014       Mesaj #7
mavisiyah - avatarı
Ziyaretçi
Hemşirelik

Amaç ve Kapsam
Hemşirelik, hekimlik ile beraber sağlık hizmetleri alanında insan vücudunda işlem yapan en önemli meslek sayılmaktadır. Bütün ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de bütün sağlık personeli içinde en büyük orana hemşirelik sahiptir. Hemşirelik yalnızca hekimin istediği tedavileri hastaya uygulamakla sınırlı değildir. Buna ek olarak hasta bakımı konusunun yetki ve sorumluluğu hemşirededir. Hemşireliğin kendine özgü teşhis ve uygulama alanı vardır ve bu alanda kendi kararlarını kendisi verir. Özellikle hastanede yatan hastaların en sık ve en uzun süre birebir ilişki içinde olduğu sağlık görevlileri her zaman hemşireler olmaktadır. Bu nedenle hemşirenin gözlem, sentez ve iletişim yeteneklerinin yüksek düzeye ulaşmış olması bir koşuldur.

Eğitimi, uluslararası standartlar, ulusal yasa, yönetmelik ve gereksinimlerin öngörüldüğü şekilde bilimsel problem çözme, sürekli araştırma ve öğrenmeye dayalı olarak yürütülmesi gereken bir bölümdür. Bu bağlamda hemşire, hem var olan hem de olası sağlık sorunlarının çözümünde bireyi bio-psiko-sosyal-manevi boyutuyla bir bütün olarak gören ve bilimsel problem çözme sistemi olan hemşirelik sürecini kullanan kişi olmaktadır. Hemşirelik eğitimi sonunda mezun olanların sağlıklı ve hasta bireyin yapısını, fizyolojik fonksiyonlarını ve davranışlarını ve sağlık ile fiziksel ve sosyal çevre arasındaki ilişkiyi yeterli düzeyde anlayabilmeleri ve genel hemşireliğin dayandığı bilimlerin yanısıra hemşirelik mesleğinin temel yapısı, ilkeleri, meslek etiği ve sağlığın temel ilkeleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları hedeflenmektedir.

Hemşirelik Bölümünün amacı birey, aile ve toplumun sağlığının korunması, geliştirilmesi, tedavi ve rehabilitasyonunda kapsamlı hemşirelik bakımı verecek bilgi, beceri ve tutum sahibi hemşire yetiştirmektir.
Bu bölümden mezun olanlara ‘Hemşire’ unvanı verilir.

Eğitim Programı ve Stajlar
Hemşirelik bütün dünyada olduğu gibi ülkemizdede 4 yıllık üniversite eğitimi gerektiren bir programa sahiptir. Bu program içinde anatomi, fizyoloji, mikrobiyoloji gibi temel sağlık dersleri yanında halk sağlığı ,insan psikolojisi, sağlık teknolojileri, sağlık hukuku ve etiği, sağlık iletişimi ve sağlık eğitimi gibi hemşireye perspektif kazandıran dersler bulunmaktadır. Bunlarla birlikte hemşirelik esasları, iç hastalıkları hemşireliği, cerrahi hemşireliği, onkoloji hemşireliği, diyaliz hemşireliği gibi hemşirelik becerileri kazandıran temel dersler yer almaktadır. İkinci yıldan itibaren hemşireliğin uygulama alanı içinde kalan her dersin stajı vardır. Ayrıca 4. sınıfta yarım dönem intörnlük yer almaktadır.

İş ve Kariyer Olanakları
Hemşirelik, Dünyada ve Türkiye’de, toplumun çok gereksinim duyduğu, sayısal olarak eksikliği yaşanan ve çok çeşitli alanlarda istihdam edilme olanaklarına sahip bir meslektir. Lisans eğitim programını başarıyla tamamlayanlar; koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici hizmetlerde, özel ve resmi sağlık kuruluşlarında, üniversite, devlet hastanesi, okul ve fabrika gibi kurumlarda, aile sağlığı merkezlerinde, çalışabilmekte ve diyabet hemşireliği, yoğun bakım hemşireliği, onkoloji hemşireliği gibi alanlarda özelleşebilmektedir.

Ülkemizde yaklaşık 160 bin hemşire bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nca belirtilen ihtiyaç ise 350 bindir. Bu nedenle en az 200 bin hemşire ihtiyacımızın bulunduğu resmi kurumlar tarafından bildirilmektedir. Kamuya veya özel işletmeler ait toplam 1400 hastanenin hepsinde hemşire açığı yaşanmaktadır. Sağlık Bakanlığı tararfından her yıl yeni hemşireler kamu görevlisi olarak alınmaktadır.

Yüksek lisans eğitimini tamamlamış hemşireler alanda çalışmak istediklerinde ‘uzman hemşire’ statüsünde, hemşirelik eğitimi ve araştırma alanında çalışmak istediklerinde ise, öğretim görevlisi statüsünde ya da akademik çalışmalar yapmak suretiyle üniversitelerde öğretim elemanı olarak çalışabilmektedirler. Diyabet hemşireliği, yoğun bakım hemşireliği, onkoloji hemşireliği gibi spesifik çalışma alanları yanında akademik alanda yükselmek isteyenler için cerrahi hemşireliği, ameliyathane hemşireliği, psikiyatri hemşireliği gibi 8 alanda uzmanlaşıp akademik kariyer yapma imkanı bulunmaktadır.
Yrd. Doç. Dr. Azime Karakoç KUMSAR / Bölüm Başkanı
Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2018 00:08