Şeker Kamışı Yetiştiriciliği
MsXLabs.org
Şeker kamışı, arındırılma işlemi sonrasında şeker eldesin de önemli bir yeri olan bir bitki türüdür. Ortalama boy uzunluğu 2-6 metre arası olan şeker kamışlarının dünya üzerinde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ancak en yaygın biçimde Hindistan ve brezilya üzerinde yetiştiriciliğin daha yaygın olarak yapıldığı görülebilir.
Şeker kamışının bir diğer önemli özelliği ise birçok alanda yetiştirilebilir bir yapıya sahip olması ve kolaylıkla uyum sağlayabilmesidir. Bu nedenle yetiştiricilik alanlarında sıkça tercih edilen bir bitki türü olarak karşımıza çıkmaktadır.
Şeker kamışı sadece şeker eldesin de değil aynı zamanda elektrik üretiminde de kullanılmaktadır. Öz suyu çıkarılan kamış yakılarak büyük değirmenlerde elektrik eldesin de kullanılmaktadır. Bunun dışında kurutma ve arındırma ile şeker kamışından şeker elde etmekte mümkündür. Ayrıca şeker kamışından mutfak eşyaları, kağıt gibi birçok üründe üretilmektedir. Doğa dostu olan ve elde edilen ürünler ile doğaya zarar vermeyen bu bitkinin tüketim alanları içerisinde de önemli etkileri bulunmaktadır.
Genel olarak üretim alanları Güney Asya bölgeleridir. Dünya üzerinde ilk şeker kamışından şeker üretiminin Hindistan’da yapıldığı düşünülmektedir. Dünya’da bir diğer büyük üreticinin brezilya olduğunu görebiliriz. Taşıma yolu ile bu bölgeye kaydırılan üretim geçmişten günümüze kadar farklı evrelerden geçerek önemli bir geçim kaynağı haline dönüşmüştür. Geçmişte birçok şeker kamışı yetiştiriciliği yapılan bölgede, saf şeker üretimi için özel atölyelerin açıldığı da bilinmektedir. Yetiştiricilik içerisinde kapladığı alan ve verimi bakımında şeker kamışı önemli bir yere sahiptir.