Arama

Şeker Kamışı Yetiştiriciliği

Güncelleme: 19 Ocak 2017 Gösterim: 24.485 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Şekerkamışı (Saccharum officinarum)


Buğdaygiller (Gramineae) familyasından, dünyadaki en önemli şeker kaynağı olan çok yıllık bitki.
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  Şeker Kamışı.JPG
Gösterim: 5274
Boyut:  54.9 KB
Dünyanın tropik ve astropik bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilen bu bitkinin kökeninin Yeni Gine yöresi olduğu ve insanlar aracılığıyla Güneydoğu Asya, Hindistan ve Polinezya’ya yayıldığı sanılmaktadır. Bitkinin gövdesindeki özsudan şeker çıkarıldıktan sonra geriye kalan artık, yani melas ise rom üretiminde ve. hayvan yemi olarak kullanılır.

Şekerkamışı kalın, uzun gövdeleri boğumlardan oluşan ve her boğumda tomurcuk bulunan tipik bir kamışsı bitkidir. Mısır yapraklarını andıran ince uzun yapraklarının tabanı gövdeyi sararak boğumlardaki tomurcukları korur. Ergin bitkilerde gövdenin uzunluğu 3-8 m’yi, çapı 2,5-5 cm’yi bulur. Rengi beyazdan sarıya, koyu yeşile, kırmızıya ve mora kadar değişir. Gövdelerin ucunda püskülsü çiçek demetleri bulunur. Şekerkamışı en iyi, yıllık yağışın 1.500 mm’yi aştığı yerlerde yetişir. Yağışın yetersiz olduğu bölgelerde sulama gerekir. Şekerkamışı tarlaları azot, fosfor ve potasyum- lu gübrelerle zenginleştirilir.

Şekerkamışı, yetiştirildiği bölgelere özgü 60 kadar bitki hastalığına karşı çok duyarlıdır. Bu yüzden hastalıklara dayanıklı yeni çeşitler geliştirmek üzere yoğun çalışmalar sürdürülmektedir. Dünya şekerkamışı üretiminde başta gelen Asya ülkelerini Güney ve Kuzey Amerika ülkeleri izler. Şekerkamışı Hawaii’nin başlıca ticari ürünüdür. Ayrıca bak. şeker.

BAKINIZ
> Şeker Pancarı (Beta vulgaris var. saccharifera)
> Şeker Pancarı Yetiştiriciliği
> Şeker Nedir? Şekerin Özellikleri



Kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Baturalp; 19 Ocak 2017 01:32
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
4 Temmuz 2014       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Şeker Kamışı Yetiştiriciliği

Ad:  Şeker Kamışı1.JPG
Gösterim: 7776
Boyut:  53.5 KB

MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Şeker kamışı, arındırılma işlemi sonrasında şeker eldesin de önemli bir yeri olan bir bitki türüdür. Ortalama boy uzunluğu 2-6 metre arası olan şeker kamışlarının dünya üzerinde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ancak en yaygın biçimde Hindistan ve brezilya üzerinde yetiştiriciliğin daha yaygın olarak yapıldığı görülebilir.

Şeker kamışının bir diğer önemli özelliği ise birçok alanda yetiştirilebilir bir yapıya sahip olması ve kolaylıkla uyum sağlayabilmesidir. Bu nedenle yetiştiricilik alanlarında sıkça tercih edilen bir bitki türü olarak karşımıza çıkmaktadır.

Şeker kamışı sadece şeker eldesin de değil aynı zamanda elektrik üretiminde de kullanılmaktadır. Öz suyu çıkarılan kamış yakılarak büyük değirmenlerde elektrik eldesin de kullanılmaktadır. Bunun dışında kurutma ve arındırma ile şeker kamışından şeker elde etmekte mümkündür. Ayrıca şeker kamışından mutfak eşyaları, kağıt gibi birçok üründe üretilmektedir. Doğa dostu olan ve elde edilen ürünler ile doğaya zarar vermeyen bu bitkinin tüketim alanları içerisinde de önemli etkileri bulunmaktadır.

Genel olarak üretim alanları Güney Asya bölgeleridir. Dünya üzerinde ilk şeker kamışından şeker üretiminin Hindistan’da yapıldığı düşünülmektedir. Dünya’da bir diğer büyük üreticinin brezilya olduğunu görebiliriz. Taşıma yolu ile bu bölgeye kaydırılan üretim geçmişten günümüze kadar farklı evrelerden geçerek önemli bir geçim kaynağı haline dönüşmüştür. Geçmişte birçok şeker kamışı yetiştiriciliği yapılan bölgede, saf şeker üretimi için özel atölyelerin açıldığı da bilinmektedir. Yetiştiricilik içerisinde kapladığı alan ve verimi bakımında şeker kamışı önemli bir yere sahiptir.


Son düzenleyen Baturalp; 18 Ocak 2017 14:18 Sebep: başlık düzenlendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
18 Ocak 2017       Mesaj #3
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

Şeker Kamışı


MsXLabs.org

Boyu iki ila altı metre uzunluğunda fiber özellik taşıyan bir bitkidir. Dünyanın en önemli üretici ülkeleri arasında Brezilya ve Hindistan bulunmaktadır. Bununla birlikte, tporiklerin hemen her yerinde yetişen bir bitkidir.

Ad:  Şeker Kamışı2.JPG
Gösterim: 2630
Boyut:  43.5 KB
Kamış, prosesten geçirilip içindeki öz suyu çıkarıldıktan sonra geri kalan posusu yakılarak değirmenlerin ihtiyaç duyduğu ısı ve elektrik üretiminde kullanıldığı gibi, içerdiği yüksek selüloz oranı nedeniyle kağıt, karton ve “çevre dostu” mutfak eşyaları üretimi için de önemil bir hammaddedir.

Şeker üretimi


Kalın kamış özünde önemli sucrose yani şekerli özsuyu barındırmaktadır. Söz konusu öz suyu, çeşitli prosesler yardımıyla suyundan arındırılarak şeker elde edilir.

Şeker kamışı şurubu


Şeker kamışı şurubu (Juice Tebu), Açe’de içecek olarak gündelik yaşamda önemli bir tüketim maddesidir ve her yaştan insan tarafından sevilen bir içecektir. Şehir içerisinde bazı bölgelerde ve özellikle sayfiye bölgelerinde, herhangi bir işlemden geçirilmemiş şeker kamışlarının ikiye kesilmesi ve küçük bir silindirden defalarca geçirilmesi sonucu su elde edilir. Elde edilen su, arzuya bağlı olarak sade veya buz ilâve edilerek içilir.

Tarihi


Şeker kamışı Güney Asya ve Güneydoğu Asya’da yetişen yerli bir üründür. Tarihi verilere göre Hindistan’da ilk kristal şeker üretiminin gerçekleştirildiği bilinmektedir. Yaklaşık 8. Yüzyılda Araplar Akdeniz, Mezopotamya, Mısır, Kuzey afrika ve İspanya’ya şekeri tanıttılar. 10. Yüzyıla gelindiğinde ise Mezopotamya’da her bir köyde şeker kamışı üretimi gerçekleştirilmeye başlandı. İspanyollar bu ürünü Amerika kıtasına taşıdılar ve Brezilya günümüzde en büyük şeker kamışı üreticisi konumundadır.

18.yüzyıl ila 19. yüzyıl aralarında şeker kamışı suyundan saf şeker üretimi için, şeker kamışı tarlalarının hemen yanıbaşında inşa edilen atölyeler işletildi.

Yetişme koşulları


Yıllık 24 oC sıcaklığında ve asgari 600 mm nem oranına sahip tropiklerde yetiştirilmektedir. Bir metrekarelik alanda yetiştirilen şeker kamışından yaklaşık 20 kg şeker elde edilmektedir.
Son düzenleyen Baturalp; 18 Ocak 2017 14:20

Benzer Konular

18 Ocak 2017 / kompetankedi Ziraat
24 Şubat 2011 / Misafir Cevaplanmış
30 Nisan 2012 / by charisma Soru-Cevap
10 Eylül 2012 / asla_asla_deme Taslak Konular
17 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri