-1-
Sonbahar geliyor serçe Yuvanı ne yapacaksın? Ayva çiçek açmadan önce. Meyvelerin içi geçecek Rüzgâr başka çeşit esecek Yağmurlarla ıslanacaksın. Halbuki ne kadar sıcaksın.
Cahit Külebi
-2-
Tam otların sarardığı zamanlar Yere yüzükoyun uzanıyorum Toprakta bir telaş, bir telaş Karıncalar öteden beri dostum. Ellerime hanım böcekleri konuyor Ne şeker şey onlar! Uç böcek, uç böcek diyorum Uçuyorlar. Pan'ın teneffüsü bile Ilık, okşamakta yüzü. Devedikenleri, çalılık vesâire Bir âlem bu toprakların üstü. Tabiatla haşır neşir Kırlarda geçen ikindi vakti. Sakin, dinlenmiş, rahat Bir gün daha bitti. Behçet Necatigil
Behçet Necatigil
-3-
Havalar güzel gidiyor Sen de çiçek açtın erkenden Küçük zerdali ağacım, Aklın ermeden. Bak kurt gibi kalın yapılı Görmüş geçirmiş ağaçlara Küçük zerdali ağacım, Pişman olursun sonra. Şimdi okşar da hafif hafif Bir gün yerden yere çalar rüzgâr Küçük zerdali ağacım, Bakma güzel gitsin havalar. Sallansın dalların çocuklar gibi Bakma güneş ısıtsın varsın Küçük zerdali ağacım, Sonra donarsın. Zemheride bahar mı olur Akşamları seyret anlarsın Sakın erkenden çiçek açma Küçük zerdali ağacım. Cahit Külebi
-4-
Güneş ufkun kenarından Yavaş yavaş yükseliyor Köyün yüce dağlarından Serin nefesler geliyor Sarı, yeşil, mavi, renk renk Çiçekler açmış ovada. Kelebekler benek benek Dolaşıyorlar arada. Gece yorgun akan ırmak Tatlı seslerle coşuyor. Artık herkes uyanarak Kendi işine koşuyor. Yalnız küçük bir çocuk var: Karşıki evde uykuda, Uyanacak şimdi o da. Köydeki bütün horozlar. Diyorlar ki: uyan, uyan! Tembel olur çok uyuyan. Orhan Seyfi Orhon
Orhan Seyfi Orhon