Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Ağustos 2014       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Satranç Otomatı Mekanik Türk
Mekanik Türk nedir, nasıl bir işleve sahiptir?

10469040 1435416853412814 8781536944687388948 n

1700 ve 1800'lü yıllarda fırtına gibi esen, bugün hala unutulmayan sahtekarlık: Mekanik Türk!

Yabancı kaynaklarda The Turk ya da Mechanical Turk - Mekanik Türk olarak geçen ilginç bir mekanik cihaza rastlamış olabilirsiniz ya da bu konuya atıfta bulunulmasına şahit olabilirsiniz. Türk, satranç oynayan bir robottu ve o yıllardaki Osmanlı kıyafetlerini giyiyordu. İşin aslı ise, o tarihin en büyük hilelerinden birisiydi. 18. yüzyılda icat edilen bu makine 1770'ten 1854'e kadar insanları şaşırtmaya devam etti.Türk, satrançta Napoleon Bonapart'ı bile yendi ve tarihin önemli isimleriyle satranç oynadı. Benjamin Franklin bile Türk'ün bir hile olduğundan şüphelendiyse de bunu kendi zamanında doğrulayamadı.

Bu "muhteşem otomaton"un yani robotun mucidi olan Wolfgang von Kempelen maçlardan önce içini açıp makinenin her tarafını sergiliyordu...Kempelen bu açıdan tıpkı bir sihirbaz gibiydi, hile olmadığını iyice gösterdikten sonra hile yapıyordu. Rakiplerini çok şaşırtan , yenilmez Türk, çok saldırgan bir satranç oynuyordu. Rakiplerin onu test etmek için yaptığı hileli hamlelerde, taşı kaldırıp eski yerine koyuyordu.

Napoleon'un ilk hilesinde taşın yerini değiştiren Türk, ikinci hilede taşı oyun dışına almış, üçüncüde ise koluyla taşları süpürerek maçı bitirmişti. Napoleon çok eğlenmişti ve sonra ciddi bir maç yaptılar. Bütün bu maçların esas galibi ise makinenin içindeki bölmeden oynayan cüce satranç ustasıydı. Mekanik Türk, insan oyuncuları zorlayan bir satranç makinesi olarak derin bir efsane bıraktıysa da, gerçekten ustaları zorlayan ilk makine IBM'in Deep Blue adlı bilgisayarı olmuştur.

Kaynak: CHIP / Mynet