Arama

Recep Tayyip Erdoğan - Tek Mesaj #5

_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
18 Ağustos 2014       Mesaj #5
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Recep Tayyip Erdoğan
Erdoğan 12. cumhurbaşkanı


Başbakan Erdoğan'ın yüzde 51,8 ile birinci olarak çıktığı seçimler düşük katılım oranıyla dikkat çekti. Sonuçlarda altı çizilmesi gereken başka bir nokta ise HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş'ın yükselişi oldu.


Türkiye'de halk ilk kez cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti.

Resmi olmayan sonuçlara göre, geçerli oyların yüzde 51,8'ini alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'nin 12. cumhurbaşkanı seçildi.

Seçimlere katılım oranının düşüklüğü ise dikkat çekti.

YSK verilerine göre; kayıtlı 52 milyon 894 bin seçmenden yaklaşık 13 milyonu oy kullanmadı.

Yani, 30 Mart Yerel Seçimlerinde yüzde 89 olan katılım oranı bu seçimde yüzde yüzde yaklaşık 75'e düştü.

Seçime katılımın en düşük olduğu iller; Iğdır (%63,3), Tunceli (%67,2) ve Kırklareli (%67,2) şeklinde oldu.

İstanbul da yüzde 72,6 ile katılım oranın düşük olduğu iller arasında yer aldı.

Seçilime katılım oranının en yüksek olduğu iller ise şöyle: Kütahya (%85), Uşak ve Hakkari (%84,7)

Halkın cumhurbaşkanını seçmek için ilk kez sandık başına gittiği bu seçimler, son 12 yılın en düşük katılımı olarak kayda geçti.

2011'de yapılan genel seçimlerde ise bu oran yüzde 83 dolaylarındaydı.

EN ÇOK OY MEMLEKETİNDEN
Seçimde yüzde 51.8 oyla ipi göğüsleyen Başbakan Erdoğan, 55 ilde birinci çıktı. Erdoğan en yüksek oyu yüzde 80,5 ile memleketi Rize'den aldı. Erdoğan'a en az oy ise yüzde 14 ile Tunceli'den çıktı.

SAHİLLER İHSANOĞLU'NUN
Muhalefetin 'çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ise 15 ilde en çok oyu aldı. Sahillerden çıkan oyların büyük oranda İhsanoğlu'na gitmesi dikkat çekti. İhsanoğlu en fazla oyu yüzde 58,6 ile İzmir'den aldı.

DEMİRTAŞ PARTİSİNİ SOLLADI
HDP'nin adayı ve Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise 11 ilde birinci oldu. En çok oyu Şırnak ve Hakkari'den alan Demirtaş'ın Şırnak'taki oy oranı yüzde 83, Hakkari'deki oy oranı yüzde 81 oldu.

Kampanya sürecinde farklı bir profil sergileyen Demirtaş, partisinin 30 Mart'ta aday dahi göstermediği illerden oy almayı başardı. Bu iller yüzde 1,2 ile 1,8 arasında oy oranıyla Kırıkkale, Kastamonu,Yozgat ve Karaman oldu.

Demirtaş'ın özellikle batı illerinde aldığı oylar yerel seçimlerde alınan oyları ikiye katladı. Batıda en dikkat çeken il İzmir oldu. Yerel seçimde 3,4 olan oy oranı, cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 8'e çıktı.

İzmir'dekine benzer bir artış da başkent Ankara'da yaşandı. Selahattin Demirtaş HDP'nin yerel seçimlerde aldığı oyu üçe katladı. HDP'nin İstanbul'a yönelik oy beklentisi de karşılığını buldu.

HDP'nin yerel seçimde 4,8 olan oy oranı 9,1 oldu.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı


1954 yılında İstanbul'da doğdu. İlköğrenimini Kasımpaşa Piyale İlkokulu'nda yaptı. Orta öğrenimini İstanbul İmam Hatip Lisesi'nde, Yüksek öğrenimini de Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde tamamladı. Camialtı, İETT ve Erokspor'da 16 yıl futbol oynadı. Bu süre içinde birkaç defa İstanbul Amatör Karması ve İstanbul Gençler Karmasına seçildi. Yedeksubay olarak askerliğini yaptı. Özel sektör kuruluşlarında müşavir ve üst düzey yönetici olarak çalıştı.

1969 yılından başlayarak fiili siyasetin içinde bulundu. 1975 yılında MSP İlçe Gençlik Kolu Başkanı aynı zamanda Gençlik Kolları Genel İdare Kurulu Üyeliği'ne seçildi. Bu görevleri 1980 yılına kadar devam etti. 1984 yılında RP Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985 yılında RP İstanbul İl Başkanı, 1986 yılında RP MKYK üyesi oldu.27 Mart 1994 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Belediye başkanlığı döneminde başarısı kamuoyu tarafından tescil edildi. Siirt'te yaptığı bir konuşmadan hapis cezasına çarptırıldı. Kırklareli'nin Pınarhisar İlçesi Cezaevi'nde 120 gün cezaevinde yattı. Fazilet Partisi içindeki yenilikçi kanadın lideri olarak biliniyordu. Siyasi yasağının bitmesi üzerine Adalet ve Kalkınma Partisini kurdu.

Biyografi.net