Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Eylül 2014       Mesaj #25
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Karbondioksit ve H2O'dan sentezlenen karbonhidratlar dünyanın en bol organik molekülleridir.

Karbonhidratların içinde insan beslenmesinde başlıca enerji kaynağı olan şeker ve nişasta vardır. Şeker konsantre tatlılarda meyve ve sütle; nişasta ise tahıl ve sebzelerde bulunur. Şekerler monosakkarit (glikoz, fruktoz ve bal) şeklinde veya dioligosakrit (sukroz, laktoz, galaktoz ve dekstroz) şeklinde bulunurlar. Doğada en çok bulunan şeker ana yakıt olan gıükozdur. 1 gram karbonhidrat 4 kalori içerir.

-Canlı organizma için önemli bir yakıttır. Yakıt olarak kullanılabilmesi için, karbonhidratın polisakkarit deposu şeklinin (nişasta veya glikojen) monosakkarit (basit şekerlere) şekline parçalanması gerekir.


- Yakıt deposu olma rolüne ek olarak, karbonhidratlar bakteri, bitki ve hayvanlarda yapısal eleman olma rolüne de sahiptir.


- AntiketOjeniktirler. Eğer karbonhidratlar gereğinden az miktarlarda tüketilirse, vücutla normalden fazla ketonlar ve asitler oluşur. Bu durum da, ağızda kokuya neden olur.


-Karbonhidratların en belirgin özelliği,özellikle basit şekerin yiyeceğe tat vermesidir.

Kaynak: Bir besin içinde karbonhidrat olup olmadığı nasıl anlaşılır?